subota, 24. prosinca 2016.

Čaj od origana – Zdravstvene prednosti






.
Konzumiranje čaja od origana je postalo tradicija u mnogim dijelovima svijeta kao kućni lijek, jer ovakav čaj ima mnoge zdravstvene prednosti koje vam svakako mogu dobro doći. Origano sadrži mnoge važne sastojke uključujući quercetin, eriocitrin, luteolin-7-O-glukozid, apigenin-7-O-glukozid, luteolin, apigenin i ružmarinsku kiselinu.

Ružmarinska kiselina i timol su antioksidansi koji su vrlo važni i sastavi su dio origana. Ove dvije antioksidanse supstance drastično mogu da poprave situaciju u tijelu, ako je ona uzrokovana oksidacijom ćelija.

Mnogo istraživanja je pokazalo da je uticaj antioksidanata origana jači u tijelu kada se unosi upravo kroz origano, a ne kroz procesuiranu hranu, koji su BHT (butilirani hidroksitoluen) i BHA (butilirani hidroksianisol).

U istraživanju iz 2007 koje dolaze iz Međunardnog udruženja za pretragu nutrijenata, pokazano je da konzumiranje čaja od origana, sa mnogo antioksidanata, ima značajnu ulogu u smanjivanju nivoa LDLa (lošeg holesterola).

Protiv karcinoma
Mnoga istraživanja su pokazala da sastojci iz origana pomažu u borbi protiv raka. Origano sadrži i fitokemikaliju pod imenom Kvercetin, koja je poznata po tome da usporava rast kancerogenih ćelija i da podržava apoptozu.



Jedno istraživanja iz juna 2008 Zavoda za nauku i farmaciju otkrilo je da ekstrakt origana poboljšalo nalaze životinja iz laboratorije koje su imale rak debelog crijeva, a taj efekat je pripisan origanovim antioksidansnim svojstvima. Iako su ovakvi nalazi ohrabrujući, potrebno je istraživanje i potvrda sa klinika gdje će se ovo ispitati na ljudima.

Antiseptička svojstva origana
Origano ima značajna antiseptička svojstva, što može biti korisno u zaustavljanju rasta mikroorganizama koji mogu biti štetni za naše tijelo. Istraživanje objavljeno u novinama nutritivnosti i nauke pronašlo je da listovi origana imaju antimalarična svojstva i karakteristike, te da usporavaju mikroorganizme koji podržavaju rast malarije.

Jedan rad objavljen u brazilskom časopisu mikrobiologije iz izdanja januar/mart 2010 otkrio je da je ekstrakt origana zaustavio rast fungi koje su poznate po tome što mogu prouzrokovati infekcije. Iako su rezultati ohrabrujući, funge koje su posmatrane, opet su posmatrane na životinjama i potrebno je više istraživanja da bi se utvrdilo da li origano zaista podjednako djeluje i na ljude i na životinje, to jeste na funge u njihovom okruženju.

Čaj od origana i djelovanje na grlo, sinuse i infekcije
4 do 6 kašika lišća svježeg origana
2 ½ čaše vode
1 kašika organskog meda
Cjedilo za čaj
Metoda
1. Isijecite lišće kako bi se ispustilo ulje.
2. Kuhajte vodu oko 10 minuta.
3. Zatim dodajte origano i zadržite dodatnih 5 minuta.
4. Procijedite i dodajte med.
5. Pijte čaj, a za najbolje efekte popijte ga dok je vruć.

Kada piti čaj od origana?
Glavobolje, kašalj, otečene žlijezde, bronhijalni problemi.
Gripa, depresija, bradavice i atletsko stopalo.
Ekcezma, infekcija uha, uganuća, prehlada i bol u leđima.
Gastrointernalni poremećaji / kolitis, rak čireva, koli bolest – i razne druge.
Slaba probava, gasovi, naduvenost, urinarni problemi
Alergije, opekotine, krvarenje, umor.
Zatvor, paraziti i funge.

Nema komentara:

Objavi komentar