četvrtak, 1. prosinca 2016.

KUPINE






.
Kupine su rasprostranjene širom sjeverne polutke, u zemljama s kontinentalnom klimom, gdje ih prati glas ukusnog voća koje svoju ljekovitost duguje antioksidansima koji štite od raka, čuvaju kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma i pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu.
Kupina (Rubus fruticosus) crna jagoda ili kupinjača, kako je ponegdje zovu, naziv je za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus, porodice ruža (Rosaceae). Ima oblik trnovitog grma s dugim i savijenim granama, a može doseći visinu od 50-300 cm. Stablo im je manje – više pokriveno trnjem i mjestimično je odrvenilo. Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Listovi su perasti, na rubu pilasto nazubljeni, s gornje strane tamnozeleni i glatki, a odozdo obrasli gusto pustenastim dlakama. Možemo je pronaći najčešće na zaštićenim mjestima uz rubove šuma, ograde, putove, uz živice ili šumarke. Cvjeta od svibnja do kolovoza. Cvjetovi su bijeli, smješteni na lažnom štitcu, a svaki cvijet nosi mnogo peštica iz kojih se razvija po jedna mala mesnata koštunica, a sve zajedno povezane čine plod kupine koji je najprije zeleno – crvene, a potom crne boje. Kupine sazrijevaju od kolovoza do listopada. Okus mladih listova je gorkasto slatkast, a ploda aromatičan, sladak i sočan.


ŠTITE KARDIOVASKULARNI SUSTAV

Kupine se ubrajaju u supervoće, prije svega zbog vrlo ljekovitih antioksidanata, kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina, kafeinska kiselina, p-kumarinska kiselina, rutin, galna i cimetna kiselina.
Antioksidanti sudjeluju u procesima sprječavanja štetnog djelovanja slobodnih radikala te na taj način pomažu u zaštiti od oboljenja od raka, štite kardiovaskularni sustav, usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu i pomažu kod usporavanja bolesti kognitivnog sustava (npr. Alzheimer). Kako bi u potpunosti iskoristili pozitivna svojstva kupina preporučuje se konzumiranje zajedno s nekim drugim bobičastim ili sličnim voćem, čime se ostvaruje sinergistički efekt i bolja iskoristivost ljekovitih sastojaka.
Antioksidanti takoder imaju i antivirusna i antibakterijska svojstva. Zanimljivo je istaknuti da se elaginska kiselina ne razara termičkom obradom, pa ostaje u marmeladama ili drugim slasticama od kupine zadržavajući svoje ljekovito djelovanje.
RAZARAJU STANICE LEUKEMIJE

Ako se redovito konzumiraju, kupine takoder pomažu u očuvanju od upala dišnog sustava i tromboze. istraživanje provedeno na Sveučilištu Pittsburgh, a objavljeno u Journal of Biological Chemistry, otkrilo je da kupine prirodno sadrže tvari koje razaraju stanice leukemije. Značajna prednost u konzumiranju kupina je i to da se organizmu osigurava visok sadržaj dijetalnih vlakana, koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osjećaj sitosti, što pomaže u reguliranju tjelesne težine. Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu, koja je inače aktivni sastojak aspirina i koristi se za ublažavanje bolova, snižava temperaturu te djeluje protuupalno. Konzumiranjem kupina takoder doprinosimo zaštiti vida, jačanju imunološkog sustava, a vanjskom primjenom za liječenje manjih rana. Zahvaljujući visokoj koncentraciji fitoestrogena, što je dokazano znanstvenom studijom na Sveučilištu Helsinki, ispituje se uloga u sprječavanju raka dojke i grlića maternice.
Visoki udio tanina može poboljšati zacjeljivanje manjih rana, ublažiti probavne smetnje i upalu probavnog sustava. U Njemačkoj zdravstvena zajednica preporučuje kupine za ublažavanje hemeroida. Neki znanstveni radovi povezuju sadržaj tanina i s antitumornim djelovanjem.
NARODNA MEDICINA

❖ Čaj od listova kupine je dobar (preporuka komisije E) za sve vrste proljeva, a njime ispiremo i grlo kod upala krajnika, zubnog mesa, guše, ranica, te kod povišene temperature. U čaj za grgljanje dobro je dodati sto kapi propolisa.
❖ Kod upale zubnog mesa i skorbuta dobro je žvakati listove.
❖ Za izbacivanje sekreta i sluzi iz bronhija, čaju od listova kupine dodati med i propolis. Takav čaj otvara apetit te liječi želudac. Čaj od listova pojačava mokrenje.
❖ Plodovi kupine dobar su afrodizijak, pa ga zbog toga cijene u arapskom narodu, gdje njeguju i običaj žvakanja listova. Vina i sirupi od kupine takoder pojačavaju spoini nagon muškaraca.
❖ Protiv nametnika u crijevima, glista, trakavice, ameba,
svježe plodove kupina valja uzimati u većoj količini kao i sok od kupina pomiješan s rakijom.
❖ Kupina osvježava i hladi organizam, te se sok pije i kod visoke temperature.
❖ Jača krv i cijeli organizam, umiruje živce pogotovo napetost i nervozu, te pomaže kod nesanice, u tom je slučaju dobro pojesti obrok kupina prije spavanja ili popiti sok pomiješan s malo rakije.
KUĆNA BILJNA APOTEKA

❖ ČAJ
Jednu žlicu usitnjenog lista kupine preliti s 2 dl vruće vode, poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Piti do tri šalice čaja na dan.
❖ SOK
5 kg kupina izmiješati sa 1 kg šećera i 1,5 l vode. Ostaviti da odstoje preko noći na hladnome. Sutradan dobro ispasirati, a sok zagrijavati do 75 stupnjeva C, vruć uliti u već pripremljene sterilizirane ili zagrijane boce i odmah hermetički zatvoriti. Pohraniti na hladno mjesto.
❖ SIRUP
1 kg kupina zgnječiti u emajliranoj posudi i ostaviti da odstoje preko noći na hladnome. Sutradan procijediti kroz sokovnik ili lanenu krpu i staviti kuhati. Kad sok zavrije dodati 1 kg šećera i kuhati stalno miješajući do željene gustoće. Još vrući sirup uliti u pripremljene sterilizirane boce i hermetički zatvoriti. Pohraniti na hladno mjesto.
❖ MARMELADA
5 kg kupina zgnječiti ili – još bolje – pasirati. Dodati 1,5 kg šećera i kuhati miješajući, sve dok smjesa ne bude gusta toliko da se teško odvaja od kuhače. Vruću marmeladu polako lijevati u već pripremljene tople staklenke i staviti ih u mlaku pećnicu da se stvori tanka korica. Staklenke pokriti i staviti da se hlade. Sutradan ih hermetički zatvoriti i pohraniti na hladno mjesto.
❖ VINO
5-7 kg kupina slagati u staklenku od deset litara, i to tako da se svaki red šećeri s ukupno 1,5 kg šećera. Kad je staklenka puna zatvoriti je dvostrukom gazom ili poklopcem. Ostaviti na toplome tri tjedna. Kad kupine isplivaju na površinu treba ih odstraniti i ocijediti ih od soka. Sok potom procijediti i uliti u staklenku da odstoji još tjedan dana. Vidljivi talog koji se kroz to vrijeme pojavi odstraniti pažljivim pretakanjem u boce, začepiti ih dvostrukom gazom i pohraniti na tamno i hladno mjesto. Vrenje vina prestaje nakon tri tjedna i tada boce treba začepiti plutenim čepom. Držati na tamnom i hladnom mjestu.
❖ PROTIV PUŠENJA
Žvakanje mladih izdanaka, pupoljaka kupine pomaže u prestanku pušenja, jer poslije žvakanja cigareta nikako ne paše.

Nema komentara:

Objavi komentar