utorak, 31. siječnja 2017.

BILJKA KOJA SE U NARODNOJ MEDICINI KORISTI PREKO 2000 GODINA ŠTITI OD RAKA






.
Noni (Morinda Citrifolia) se u narodnoj medicini koristi preko 2000 godina i jedan je od najznačajnijih izvora tradicionalnih lekova među pacifičkim stanovništvom.

Opis biljke

Noni-plod je sa Tahitija, pripada grupi od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj biljnoj grupi starog sveta Rubiaceae. Raste kao samonikla biljka, a daje plodove tokom cele godine. Bere se 12 puta godišnje.

Ovo voće, koje se već vekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vreme postaje opšte poznato.

Sastav

Noni voće sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospešuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgrađivanje. Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvožde, mangan, odnosno magnezijum koji se nalaze u sastavu nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama. Pored toga sadrži i specijalne materije, koje pospešuju protok materija izmedu ćelija, tako da imaju regenerativno dejstvo. Skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprečavajući time promene raspoloženja, odnosno povoljno utiče na sposobnost prilagođavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna.

Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa. Pored toga azotni oksid učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim dejstvom čini odbranu od oksidacije LDL-holesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja.

Obnavlja molekule u telu

Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom telu stvaranje xeronina najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama. Sledeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika deobe ćelija i tkiva i “ne dozvoljava” da se deoba otrgne kontroli. Pošto učestvuje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T i B ćelija, kao i odbrambenih i limfnih ćelija, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobedi bolesti.

Noni protiv tumora

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje ćelije koje nepravilno funkcionišu. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.
Protiv depresije i upala

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale usled upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost. Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takođe povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se noni preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Pošto noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni deo problema digestivnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti kao što su pušenje, alkoholizam, narkomanija.

Jedina mana koju noni ima jeste da pojačava apetit

Proces prerade nonija počinje prirodnom fermentacijom koja traje od 3 do 6 meseci. Ne koriste se ni gljivice ni bakterije ni šećer za fermentaciju. Kad je fermentacija gotova, prelije se preko hladnog voća i dobija se đus.

Za terapijske svrhe noni đus ima preslabo dejstvo, pa se iz tog razloga u terapijske svrhe se može koristiti jedino ekstrakt od noni biljke.

Priprema soka od nonija

Ako želite sami da napravite ovaj moćni napitak, evo i kako:

Sušeni plod nonija potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kuvati u istoj vodi na slaboj vatri oko pola sata, procediti, začiniti medom i limunom i piti tokom šest meseci 30 minuta pre svakog obroka. U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, dozu pojačati.

VANIL KREM ŠTRUDLA! JAKO JEDNOSTAVNA, MIRISLJAVA I FINA! UKUSOM MALO PODSECA NA KREMPITU…








.
Sastojci
500 gr kora
za prvi fil:
3 veca jaja
3 kasike secera
1 solja (2 dl) ulja
pola solje psenicnog griza
1 solja jogurta

1 kesica praska za pecivo
za drugi fil:
1 l mleka
9 kasika secera
3 pudinga od vanile





Priprema
1.
Najpre skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.

Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)
Slagati kore – na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i posuti secerom u prahu.
Posluživanje
Strudla je prelepa kad je topla, a meni je jos lepsa kada se dobro ohladi jer me ukus podseca na krempitu. Brzo se priprema i moze doci u obzir i puding od cokolade ili nekog drugog ukusa, na primer karamel ili ko sta voli ;))

(RECEPTI) NEMA ŠTA NE LIJEČI: Ova biljka rješava probleme od glave do pete






.
Sok, čorba, ljekovita tinktura, kupka – samo su neki od načina kako možete da pripremite ljekoviti preparat od koprive.

Koprivu treba brati na mjestima gdje nema nekih otrova í izduvnih gasova – pο mogućstvu υ prirodi na većim udaljenostima od ulica, naravno sa rukavicama.

Zašto baš kopriva:

– za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.

– bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode.

– da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

– prisutnost mangana ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.

– dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovječnosti“.

– stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C, a mangan pomaže aktiviranje gvožda iz depoa, pa je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.

Sok od koprive

Potrebno je:

– 30-40 vrhova mlade koprive,
– 3l hladne vode,
– 5-6 agruma pο vašem izboru (može í kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža),
– 1kg šećera kοjí dodajemo kada sok odstoji.

Priprema:

Uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke í 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operemo, operemo i agrume, izbor je na vama (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu i isiječene agrume. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata.

Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procijedite, dodajte šećer. Sirup treba povremeno miješati ԁοk se šećer ne otopi, otprilike 24h je potrebno da se šećer otopi, tada sipati u čiste i suve boce, čuvati na hladnom í tamnom mjestu.

Čorba od mlade koprive

Sastojci:

– 1 l mlijeka,
– 1 kg mladih kopriva,
– 200 g kisele pavlake,
– 100 ml ulja,
– 50 g putera,
– 100 g brašna,
– 2 čena belog luka,
– so i biber

Priprema:

Mlade koprive očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, ocijediti i isjeckati. Na ulju i puteru upržiti brašno, dok ne porumeni, dodano isjeckan bijeli luk i kratko propržiti.

Potom dodati koprivu, preliti mlijekom, dodati i malo vode, začiniti po ukusu i kuhati 10-ak minuta. U gotovu supu umešati kiselu pavlaku. Čorbu poslužiti toplu.

Tinktura od koprive

U proljeće ili jesen iskopajte korijenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati), sitno isjecite i stavite u staklenu bocu. Prelijte osamdeset postotnim medicinskim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mjestu 14 dana i povremeno je protresite. Procijedite kroz filter za kafu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.

Kupka od koprive

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procijedite i ulijte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba da bude prijatno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte da se tuširate – samo se lagano obrišite. Budite na toplom još bar sat vremena.

Kupka za noge

Uzmite jednu punu šaku korijena koprive i dvije pune šake lišća i stabljika koprive i potopite preko noći u 5 litara hladne vode. Sledeći dan to prokuvajte i pustite da se ohladi. Ovaj rastvor možete da koristite 2 puta kao kupku za noge.


PILETINA NA MOJ NACIN – NEODOLJIVO!!! JAKO FINO, JEDNOSTAVNO I BRZO ZA PRIPREMU








.
Sastojci
potrebno je
500 g pilećeg filea
0,3 dl ulja
3 kašike senfa
  2 kašike susama
1 kašika soja sosa
1 kašičica soli
malo bibera
2-3 čena bijelog luka


Priprema
1.
Pileće bijelo meso bez kosti isjeći na štapiće debljine 1 – 1,5 cm.
2.
Posoliti, pobiberiti i premazati senfom sa obadvije strane.
3.
  U posudi za prženje zagrijati ulje pa staviti meso i pržiti na umjerenoj temperaturi dok ne dobije blago rumenu boju. Dodati soja sos i 1/2 dl vode i dinstati još 15-ak minuta. Meso izvaditi na tanjir.
4.
Na istom ulju propržiti kratko susam, vratiti meso i još malo pržiti na laganoj temperaturi sa obadvije strane.
Na kraju dodati bijeli luk.
Posluživanje
Služiti uz pire krompir, rižu, bareno povrće ili prilog po želji .

BRZO SE PRAVI A JOŠ BRŽE NESTANE SLADOLED TORTA







.
Tortu sam pravila vise puta, savrsena je…
Sastojci
 5 jaja
 11 kašika šećera
 3 vrećice šlaga
   450 ml mlijeka
 1 vanilin šećer
 100g mljevenih orasa
 100 g mljevenih keksa
 3 rebra cokolade


Priprema
Bjelanjke umutiti sa šećerom, dodavati jedno po jedno žumanjce. Posebno umutiti šlag sa mlijekom i vanilin šećerom. Sjediniti obje mase pa podijeliti u 3 dijela.
U 1.dio staviti orase i keks , u 2.dio čokoladu, 3. nek ostane prazan.
  Stavljati u kalup – prvo masu sa keksom i orasima (podlogu), masu sa čokoladom pa praznu (tj.žutu) masu.

DOMAĆI MANCMELOU U TREN OKA VJERUJTE BOLJI OD ORGINALA!







.
SASTOJCI
Za biskvit :
6 žumanaca,
10 ravnih kašika šećera,
6 punih kašika brašna,
3 kašike kakaa,
1 vanilin šećer,
Pola praška za pecivo,
  200 ml mlijeka,
100 ml ulja.
Za fil:
20 kašika šećera (10+10),
6 bjelanaca,
1 vanilin šećer,
4 kašike hladne vode
Za glazuru:
150 g čokolade,
5 kašika ulja,
5 kašika vode.


PRIPREMA
Korak 1: Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i mikserom sve lijepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umiješajte ga. Brašno i kakao dodajte u smjesu sa jajima, pa umiješajte varjačom (ne mikserom).
  Korak 2: Smjesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrijanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite bjelanca dok se ne dobije čvrsta smjesa. Znaćete da su bjelanca gotova kada prevrnete vanglu, a smjesa stoji. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite još.
Korak 3: U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da pjeni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u bjelnaca sve vrijeme muteći.
Korak 4: Smjesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte Mančmelou i odmah ga isijecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.
Poslije par sati navalite na kolač !

NAPITAK BOGINJA: BOMBA U ČAŠI KOJA TJERA BOLESTI I LOŠU VIBRU








.
Želite li svoje tijelo nagraditi hranjivom bombom, napravite napitak koji tjera bolesti i popravlja raspoloženje. Donosimo vam recept za smoothie sa skromnim sastojcima, ali veličanstvenog imena – “Zelena božica”

Sastojci za smoothie “Zelena božica”:

1 jabuka zlatni delišes
1 šaka špinata
1 kruška
1 limeta
1 stabljika celera
¼ svježeg krastavca srednje veličine
malo vode


Stavite jabuku u grlo sokovnika, a zatim tijesno ugurajte špinat. Dodajte krušku, limetu, celer i krastavac i vodu te sve zajedno dobro promiješajte.
Smoothie “Zelena božica” najbolje je piti na prazan želudac te 30 minuta prije tjelovježbe.
U ovom veličanstvenom napitku ukusni gusti sok kruške spojen je s oštrim sokom zrele limete, smiren hranjivim špinatom i sokom celera, osvježen svježim krastavcem te zaslađen sokom jabuke.
Limeta je odličan izvor vitamina C te štiti od bolesti pa su je tako i britanski moreplovci u 19. stoljeću koristili za prevenciju skorbuta, bolesti koja nastaje zbog nedostatka vitamina C u prehrani. Limeta nije korisna samo za jelo – esencija ove voćke koristi se u izradi parfema, sredstvima za čišćenje te u aromaterapiji. Prema tantričkom vjerovanju limeta tjera zle duhove te tako donosi pozitivnu energiju i popravlja raspoloženje.
Isprobajte i napitak koji će tijelo očistiti od toksina, a želite li tijelo dodatno opskrbiti vitamina isprobajte recept za smoothie od kelja bez kojeg ne može Catherine Middleton.
Izvor:prirodno zdravlje .

EUROKREM ROLNICE SA ORASIMA JEDNOSTAVNE ZA PRIPREMI

3






.
SASTOJCI:
800 gr oštrog brašna
1 svež kvasac (ko želi može zameniti suvim)
4 dcl jogurta 3,2% mm
2 kašikice šećera
1 kašika brašna
1 jaje
1 žumance

60 gr margarina
4 kašike šećera
1 kašikica soli
ZA FIL:
oko 450 gr mekog (lakog za mazanje) eurokrema (eto zašto nam treba „no name“ eurokrem)
150 gr mlevenih orasa
I JOŠ:
60 gr otopljenog margarina za premazivanje
prah šećer za posipanje gotovih rolni
malo ulja za dizanje testa

PRIPREMA:
Jogurt ugrejte da bude mlak, ne previše topao, ne hladan. Malo će izgledati kao da se usirio …nema veze .Izmrvite u njega kvasac, dodajte šećer (onih 2 kašikice) i pospite brašnom (ona 1 kašika). Ostavite da kvasac nadodje.
Brašno sipajte u veću posudu, pa dodajte preostali šećer, so, izmešajte. Dodajte jaje, žumance, otopljeni puter i nadošao kvasac sa jogurtom. Sve dobro umutite mikserom sa dodacima za testo, dotle dok se ne odvaja od posude, pa onda još malo, da bude glatko testo.
U čistu posudu sipajte ulja da prekrije dno. Pripremljeno testo uvaljajte sa svih strana u ulje, prekrijte streč folijom i stavite na toplo da naraste na duplu veličinu. Ja ovaj deo sa uljem u zadnje vreme praktikujem, jer se pokazalo da mi je tako mnogo lakše raditi sa testom, čak i ako je mekše, nakon dizanja. Takodje, i ako je tvrdje, elastičnije bude i lepše se razvija. Vi kako želite 🙂

Kada je testo naraslo, izvadite ga na lagano pobrašnavljenu podlogu, oblikujte u pravougaonik, pa razvijte što više možete, a da bude kako – tako pravilno .Nemojte da bude pretanko, nekih 1/2 cm bi bilo ok.
Kada ste razvili testo, nemojte se zaleteti kao ja! Počela sam seći…pre nego što sam namazala, no, stala sam na nekom delu .Dakle, razvijenu testo, a neisečeno namažite od ivice do ivice eurokremom, nakon toga pospite mlevenim orasima. Malo ih možete utisnuti u eurokrem (što sam takodje zaboravila).
Tako namazano testo isecite po dužini u 4 trake, pa popreko na 5 traka, da dobijete 20 pravougaonika.
Tepsiju malo navlažite, pa stavite papir za pečenje da je i sa strane prekrije (ovo u slučaju da eurokrem curi, no meni se to nije desilo). Urolajte svaki pravougaonik po dužoj stranici, da dobijete duže rolne, ne debele
Tako urolane rolne poslažite u tepsiju, slažući ih jednu iza druge, da im se krajevi nadovezuju. Takodje slažite ih tako da se, kada narastu pri pečenju, spoje, kako bi sa strane bile mekane, bez korice.
…premazane margarinom…
…narasle…
Tako poslagane rolne premažite sa otopljenih preostalih 60 gr margarina. Ostavite ih da narastu na toplom.
Stavite ih da se peku na 200°C dok ne porumene, kada porumene, pokrijte ih sa papirom za pečenje ili folijom, pa pecite još 5 minuta. Izvadite, ostavite 15-tak minuta da se prohlade. Nakon toga, pospite ih šećerom u prahu. Ostaje da uživate, prijatno!
Što se nas tiče, bile su odlične, uživali smo kako u večeri, tako i u užini, jer su i sutradan bile ukusne.

TORTA “RUSKA SALATA” – UŽIVAT ĆETE U NJENOJ IZRADI, A TEK U OKUSU…MA PREKRASNA JE!

1





.
Sastojci
Sastojci za 3 kore:
12 belanca
12 kašika šećera
6 žumanca
6 kašika oraha
6 kašika brašna
za fil:

750 ml mleka
6 žumanca
6 kašika šećera
2 kesice vanil-šećera
5 kašika oštrog brašna
250 gr putera
250 gr prah šećera
100 gr seckanih oraha
100 gr seckanih urmi
100 gr seckanih žele bombona
100 gr suvog grožđa

Priprema
1.
Umutiti dobro 4 belanceta sa 4 kašike šećera, dodati (jedno po jedno) 2 žumanceta i još malo mutiti.
2.
U umućenu masu lagano kašikom dodavati 1/3 pomešanog brašno sa orasima i blagim prevrtanjem varjačom lepo sjediniti.
3.
Sipati koru na peki papir u okrugli pleh prečnika 28 cm, pa peći na temperaturi od 180°C tridesetak minuta.
4.
Pečenu koru zajedno sa papirom izručiti iz pleha i ostaviti da se hladi. Umutiti i ispeći i ostale dve kore.
5.

Staviti da provri 600 ml mleka. Umutiti žumanca, šećer, vanil-šećer, brašno i preostalih 150 ml mleka, pa pažljivo sipati u mleko koje je provrilo i koje smo sklonili sa vatre. Promešati, pa vratiti na vatru da baci dva-tri ključa. Skloniti sa vatre i prohladiti.
6.
Umutiti penasto puter i prah šećer, pa kašiku po kašiku dodavati u ohlađen krem.
Sve lepo sjediniti mikserom. Odvojiti trećinu krema za premazivanje torte spolja.
U ostatak dodati sitno seckane žele bombone i suvo voće.
7.
Prve dve kore premazati šarenim nadevom, a treću ostavljenim delom krema. Istim kremom premazati i stranice.
8.
Ostaviti na hladnom preko noći da se svi sastojci sjedine. Dekorisati po želji.
Posluživanje
Ja sam je posula mlevenim orasima, nekako mi uz nju ide retro izgled. I još malo čokoladnih srculenca, da ne budem skroz staromodna… :)))

SNJEGULJICE! SVE ĆE SE RECI U RECEPTU






.
SASTOJCI
250g brašna
50g škrobnog brašna(gustin)
100g šećera
1žličica praška za pecivo
1 bjelanjak
190g maslaca
1 vanili šećer

2 žlice bilog vina ili vode

FIL
150g višanja iz kompota
200ml soka od kompota
3 žlice šećera
1 žlica gustina
za umakanje
50g bijele čokolade
100g kokosa
50ml mlijeka

PRIPREMA
1.
Prašak za pecivo prosijte zajedno sa brašnom,dodajte ostale sastojke i umjesite čvrsto tijesto.
Stavite u hladnjak na dva sata
2.





Od tijesta napravite kobasice i izrežite ovako
3.
Višnje ocijedite dobro, dobro od tekućine
4.
Od tijesta napavite ovakve malo dublje košarice, da možete omotati oko višnje a da vam ne iscuri vani kada se bude pekle.Nemojte previše pritiskati lagano oblikujte kuglice
5.
Kuglice pecite na 180 stupnjeva otprilike 15-20 minuta
6.
Otpite čokoladu zajeno sa mlijekom i umačite kuglice najprije u čokoladu zatim u kokosovo brašno
7.
Prokuhajte kompot zajedno sa šećerom i gustinom i još vrućom snijesom lijepite kuglice,tako da na svaku stavite žličicu nadjeva
8.
Presijek
9.
Glavna inspiracija pri izradi ovih keksića su mi bili Zoilini “Krešenti” i Annikini “keksi punjeni makom”
,i naravno prekrasna bajka o Snjeguljici.


MIGRENA NESTAJE U SAMO 10 MINUTA AKO UZMETE JEDNU STVAR! (PRIRODNO)

1





.
iko ne zna šta je tačan uzrok migrene, ali naučnici vjeruju da je migrena rezultat abnormalne aktivnosti mozga. Migrena se može pokrenuti i emocionalno i fizički.
Gotovo svako zna da ako patite od migrena, trebali bi piti puno vode. Međutim, možete piti koliko vode vaše tijelo može podnijeti, ali dehidriranost je i dalje prisutna.
To se događa zbog niske razine elektrolita u tijelu kako bi se uklonile velike količine vode. U nekim slučajevima, migrene su glavni razlog za dehidraciju tijela.
U nastavku ćemo vam predstaviti odličan recept od samo 3 sastojka koji dokazano rješava migrene u rekornom roku!

Sastojci

2 kašike himalajske soli
1 šolja vode
Sok od pola limuna

Priprema
Priprema ne može biti jednostavnija, samo zagrijte vodu, staviti ostale sastojke u šolju postpite vodom i uživajte!



Himalajska so sadrži kalij, kalcij, sumpor, željezo, magnezij, i druge važne elemente za naše tijelo. Ovi minerali se lako apsorbiraju.
Himalajska so jača kosti, reguliše količinu vode izvan i unutar tjelesnih stanica, povećava hidrataciju, uravnotežuje stvaranje elektrolita, opskrbljuje ispravnu funkciju metabolizma, uravnotežuje pH vrijednost i sprečava grčeve mišića.
Ovaj drevni stari narodni lijek se koristi već mnoga stoljeća. Ljudi koji konzumiraju toplu slanu vodu mogu se osloboditi od migrene u samo 10 minuta.
Za više postova o zdravlju slobodno posjetite našu web stranicu češće i podijelite sa svojim prijateljima.

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

MOKRI KOLAČ: TOLIKO JEDNOSTAVAN I SOČAN DA ĆETE GA POŽELJETI SVAKI DAN!







.
Sočan je i ukusan, a namirnice za njega vjerojatno najčešće imate kod kuće. Evo što vam treba:
Sastojci:
Tijesto:
3 jaja
12 žlica šećera
12 žlica ulja
12 žlica mlijeka
12 žlica brašna
3 žlice kakaa
1 prašak za pecivo
Za preljev:
2 ½ dl mlijeka
10 žlica šećera
Za premaz gore:
3 šlaga





Priprema:
Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a žutanjke miksajte mikserom najvećom brzinom dodajući šećer, ulje, brašno, prašak za pecivo, mlijeko i kakao. Kad se svi sastojci dobro povežu dodajte i snijeg od bjelanjaka mješajući najmanjom brzinom. Snijeg u smjesu možete umiješati čak i žlicom.

U podmazanu tepsiju izliti smjesu i staviti peći na 180 °C. Još topli biskvit preliti sa hladnim prelivom. Na hladno staviti šlag i potpuno ohladiti. Ako slažete ovaj kolač u proljeće možete staviti na šlag i svježe jagode narezane na komadiće.

ZA OVU TORTU JE MOJA KUMA LJUBOMORNO ČUVALA RECEPT SVE DOK JOJ GA NISAM JEDNOG DANA "UKRALA" I EVO SAD GA DELIM SA VAMA..






.
Sastojci
BISKVIT: 130g margarina
300g šećera
3 jaja
120ml mlijeka
50g gorkog kakaa
2 žlice čvrstog jogurta
1/2 praška za pecivo
140g brašna
1 vrećica pudinga od lješnjaka
MSCARPONE KREMA: 500g mascarpone sira
200ml vrhnja za šlag
1 kremfix
50g šećera u prahu
ČOKO-LJEŠNJAK KREMA 200ml vrhnja za šlag
80g čokolade sa komadićima lješnjaka
100g čokolade za kuhanje
JOŠ POTREBNO: 200ml vrhnja za šlag za premazati tortu
još jedna količina ČOKO- LJEŠNJAK kreme za preliti tortu


Priprema
1.
BISKVIT: brašno, prašak za pecivo, kakao i puding prah pomiješati.  U drugoj posudi izmiješati margarin i šećer, dodati jaja i dobro izmiješati.
Zatim dodati pola količine brašna sa pudingom i pola količine mlijeka, izmiješati te dodati drugu polovicu brašna i mlijeka. Na kraju dodati jogurt i sve dobro izmiješati.
Smjesu  izliti na podmazan i pobrašnjen kalup promjera 28cm.
Staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 45 min.
Ohlađen biskvit izvaditi iz kalupa, prerezati i jedanu polovicu staviti na tanjur za torte i oko njega staviti obruč.
2.
MASCARPONE KREMA: Vrhnje za šlag sa kremfixom umutiti u čvrsti šlag i dodati mascarpone i šećer te lagano izmiješati( ne predugo).
3.
ČOKO- LJEŠNJAK krema: Obje čokolade otopiti u vrhnju za šlag na pari. Ostaviti da se ohladi.
4.
SLAGANJE TORTE: Prvu polovicu biskvita pošpricati mlijekom i staviti pola mascarpone kreme. Na nju staviti čoko- lješnjak kremu pa drugu polovicu mascarpone kreme. Na kraju staviti drugu polovicu biskvita, pošpricati mlijekom i ostaviti par sati u frižideru da se kreme stisnu( a može i preko noći).
Kada se kreme dobro stisnu, maknuti obruč, premazati tortu sa šlagom i preliti čoko-lješnjak kremom.
5.
VAŽNO: Znači treba nam dupla količina ČOKO-LJEŠNJAK KREME. Ne treba raditi odmah duplu količinu jer torta se preljeva kada se sve dobro ohladi, stisne, a to se može napraviti i drugi dan.

FENOMENALAN JAPANSKI RECEPT : IZGLEDAT CETE 10 GODINA MLADJE

japanese-secret-to-looking-young-and-radiant-even-after-50-years-1-3






.
Ovaj japanski recept će vas učiniti deset godina mlađim Potrebnni sastojci: 3 žlice riže 1 žlice meda 1 žlice mlijeka
Priprema:
Prvo skuhajte rižu na 2 minute. Zatim je osušite i spremite vodu u kojoj se riža kuhala za kasnije.
  Dodajte u rižu jednu žlice toplog mlijeka i jednu žlice meda.Pomjesajte ih zajedno. Zatim stavite ovu masku na vase lice. Držite je dok se ne dobro osuši. Zatim operite lice sa vodom u kojoj se riža kuhala. Nećete požaliti..

FINA STRUDLA S ORASIMA I COKOLADOM MOJA DOBITNA KOMBINACIJA

16298947_1806487746268308_7465768012786315476_n





.
Divna kombinacija, orasi i čokolada.
Sastojci:
oko 500 grama brašna tip 400
120 grama margarinaa ili masti
kockica kvasca
kašičica šećera
250 mililitara mleka

60 grama šećera
Fil od oraha i čokolade:
250 grama mlevenih oraha
50 grama rendane čokolade
100 mililitara mleka
3 kašike šećera
20 grama margarina ili putera
Za premazivanje:
žumance i malo vode

Priprema:
1 Mleko prvo malo zagrejte, jedan deo odvojite i u njemu razmutite kvasac sa kašičicom šećera. Preostalo mleko sipajte u sud i u tako podgrejano dodajte omekšali margarin i mešajte dok se sav ne istopi. Dodajte brašno, šećer i na kraju nadošli kvasc i pomešajte. Zamesite testo i ostavite da se udvostruči. za to vreme pripremite fil:

2 Orahe pomešajte sa šećerom i dodajte krupno narendanu čokoladu. Mleko zagrejte da bude vrelo i dodajte margarin da se u njemu otopi. Tako vrelo sipajte preko oraha i čokolade i promešajte. Mešajte da se smesa izjednači.
3 Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Rastanjite testo oklagijom u veći kvadrat. Svaki deo premažite pripremljenim filom (fil podelite u dva). Sa strane malo testo presavijte kao na slici i urolajte. Prebacite u tepsiju. Premažite žumancetom koje ste pomešali sa malo vode i pecite na 200 stepeni oko pola sata ili dok ne porumeni.

MOJI KROKETI OD KROMPIRA

1







.
Probala sam dosta recepata od kroketa, neki su mi bili tvrdi, neki gnjecavi….S ovim receptom su mi nekako najbolji. Meki, vazdušasti..

SASTOJCI
250 gr Krompira
1 kašičica soli
1 jaje
2 kašike kiselog vrhnja

1 kašika mlijeka
1/4 kesice praška za pecivo
20 gr margarina
70 gr brašna
1 kašika octa
vegeta
prezla
ulje
začini po želji

PRIPREMA
Skuvati krompir sa kašičicom soli. Skuvan krompir izgnjiječiti u pire i dodati margarin, vrhnje, ocat i mlijeko. Dobro izmiješat. Dodati vegetu i začiniti po želji. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i sipati polako u smjesu. Dobro izmiješat i izgnjiječiti.



Špric pouljiti i puniti smjesom. Istiskati i sjeći na željenu veličinu. Uvaljati u prezlu. Pržiti u ulju, najbolje u fritezi ako imate.

Prijatno!

NAŠI DOKTORI SU ZAPANJENI OVIM JEDNOSTAVNIM PIĆEM KOJE UBIJA LOŠ HOLESTEROL I SAGORIJEVA MASTI BRZO!

14




.
Čak i doktori su zapanjeni ovog pića protiv lošeg holesterola i masti u organizmu. Čak su počeli da preporučiti ovaj neverovatan pića na svojim pacijentima koji imaju problema sa visokim nivoom holesterola. Vaš lekar će da ovo LAKO DRINK koja ubija lošeg holesterola i masti FAST
Ovaj napitak je izuzetno zdrava jer sadrži izvanredan sastojaka koji su se pokazali kao efikasan protiv mnogih bolesti. Oni su još snažniji kada je u kombinaciji na pravi način, posebno protiv holesterola i masti u organizmu.

I ovdje je recept:
2 litre filtrirane vode
3 stabljike peršina
3 limuna
soda bikarbona
Očistite limuna uz pomoć sode bikarbone. Trljati limuna i očistite od prljavštine i drugih štetnih nečistoća. Kuhati vodu i čekati dok se ne ohladi. Zatim smanjiti limun u sitne kriške i iseckati peršun.

Dodajte ih u vodi, poklopac i stavite mešavinu u frižideru. Nakon jednog dana, dobro promiješati i staviti mešavinu u staklenoj boci. Pijte 4 unci ove mešavine svaki dan.

BRZI DORUČAK KOJEG SVI VOLE...PLETENICA SA ŠUNKOM







.
Sastojci
Za tijesto:
500 g brašna za dizana tijesta
200 g mlakog mlijeka
1 svježi kvasac
2 žličice šećera
1 prašak za pecivo
1 žlica soli
70 ml tekućeg jogurta
1 jaje
30 g otopljenog maslaca
Za nadjev:
200 g šunke u ovitku
100 g masnijeg svježeg kravljeg sira
žlica milerama
150 g gaude ili nekog drugog topljivog sira po ukusu
pola crvene paprike
mladi luk
1 jaje
2 žlice Dijon senfa
žumanjak i malo mlijeka za premazivanje


Priprema:
Otopite kvasac u 200 ml mlakog mlijeka kojem ste dodali dvije žličice šećera. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, u sredini napravite udubinu pa u nju ulijte kvasac rastopljen u mlijeku. Ostavite da kvasac naraste pa dodajte sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom da udvostruči obujam.
Za to vrijeme pripremite nadjev. Svježi kravlji sir pomiješajte s mileramom da dobijete kremu, posolite pa umiješajte naribani sir i razmućeno jaje. Dodajate na sitne kockice narezanu papriku i mladi luk. Smjesa mora biti kremasta i ne previše rijetka.
Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga u kvadrat veličine lima za pečenje. Prenesite u lim pa srednju trećinu tijesta ostavite cijelu, a dvije postranične, na jednakom razmacima, ukoso zarežite do srednje trećine.
Premažite sredinu senfom, pa djelomično ih preklapajući, posložite šnite šunke čitavom sredinom. Po šunki rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim opet sve pokrijte šunkom.
Sad počnite plesti pletenicu. Zatvorite krajeve, a zatim naizmjence preklapajte sredinu trakama tijesta koje ste prethodno zarezali s obje strane. Tako dobivenu pletenicu premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka pa pecite 30 minuta na 200°C.
Radite li više manjih pletenica, prilagodite dužinu pečenja njihovoj veličini.
Pletenicu možete servirati i jesti odmah, ali računajte da je nadjev, zbog otopljenog sira, još tekuć. Želite li to izbjeći, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu.

RIJEŠITE SE PJEGICA I SMEĐIH FLEKA POMOĆU OVOG ČUDESNOG PRIRODNOG LIJEKA






.
Umjesto korištenja veoma skupih kozmetičkih proizvoda, možete napraviti efikasan prirodni losion za lice s limunom i peršunom i to u vašem domu. Magični efekat peršuna može vas osloboditi od pjega i smeđih fleka.

Nesavršenosti kože kao što su pjege i fleke, pojavljuju na najviše izloženim dijelovima tijela zbog različitih vanjskih faktora, i zbog starenja, kada nepravilna pigmentacija kože postaje vidljiva.

Sastojci:

1 litar soka od limuna
2 kašike svježeg peršuna
150 ml destilirane vode
50 ml alkohola (70%)
Priprema:




Fino isjeckati lišće peršuna i prelijte ga sa destiliranom vodom i alkoholom. Promiješati smjesu dobro i onda pokriti posudu i ostaviti da odstoji preko noći.

Sljedeći dan iscijediti tečnost i dodati sok od limuna. Preliti u steriliziranu staklenu bocu i držati na tamnom i suhom mjestu. Nanesite ovaj losion svako jutro na očišćenu kožu lica i ruku.

I to je to, pjege i fleke će čudesno nestati.

JEDNOSTAVNA COKOLADNA TORTA. VRLO SLICNA DOBOS TORTI ALI LAKSA ZA NAPRAVITI

1





.
SASTOJCI
Tijesto
7-8 jaja
7-8 kasika secera
7-8 kasika brasna

Fil
3 jaja
2 stangle cokolad sa 70 % kakaa od 85 gr
250 gr margarina
200 gr secera
malo ruma

Glazura
100 gr cokolade sa 70 % kakaa
5 kasika ulja

PRIPREMA
Umutit bjelanca, dodati secer, zumanca i jos malo promutiti mikserom pa dodavati kasiku po kasiku brasna polako mijesajuci kasikom da masa ne splasne.
Peci 2 kore u plehu od rerne pa ih podijeliti na 3 dijela
Jaja umutit na pari sa secerom, dodati cokoladu i ostaviti da se prohladi. U hladan fil dodati umucen margarin
Cokoladu istopiti i dodati joj ulje pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi
Slagati kore i filovati a spolja takodje premazati filom i ostaviti da se malo stegne u frizideru pa preliti glazurom i obvezno cuvati u frizideru.



Ova glazura ima malo vise ulja nego obicno ali zbog toga ne puca u toku rezanja

POSLUZIVANJE
Prvi put sam kore rezala na pola i dobila siru ali nizu tortu a drugi put sam pravila kao po receptu i jos sa domacim jajima pa su kore malo zuce
Torta moze biti i okrugla kao na slici. U tom slucaju svaku koru posebno mutiti i peci i to od 1 jajeta, 1 kasike secera i brasna. Fil sam pravila od 5 jaja a ostalo povecala proporcionalno da bi imala malo vise fila za dekoraciju.

TUTTI FRUTTI BRZI KOLAČ KOJI SE NE PEČE






.
Sastojci
fil
8dcl mlijeka
8žlica brašna
8kom jaja
4žlice šećera
1 vanilija
20dkg margarina
10dkg čokolade za kuhanje
5žlica sitnog šećera
0,5kg keksa petit



Priprema
1.
Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka.Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl.
2.
U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i
dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).
3.
Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći
mikserom # Staviti da se ohladi(može i u hladnu vodu ali moramo koji puta
promješati da se nestvore grudice(i to radim mikserom).
4.
U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti
čokoladu.
5.
Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da krema
bude pjenasta.
6.
Na tacnu složimo kekse (ja sam slagala u svaki red 14 keksa tj.2*7 i tako
tri reda) premažemo keks kuhanom kavom.Od fila odvojimo par kašika za
gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žit a u drugi dodamo
otopljenu čokoladu.Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks.
Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kavom.Gore stavimo žuti fil koji smo
odvojili i naribamo čokoladu.Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se
stegne.
  Ovako ja radim ali po receptu bi trebalo još bjeljanjke izlupati na pari
i staviti na keks ali moja djeca to nevole pa bjeljanjke iskoristim za nešto
drugo.

BILJKA KOJA SE U NARODNOJ MEDICINI KORISTI PREKO 2000 GODINA ŠTITI OD RAKA




.
Noni (Morinda Citrifolia) se u narodnoj medicini koristi preko 2000 godina i jedan je od najznačajnijih izvora tradicionalnih lekova među pacifičkim stanovništvom.

Opis biljke

Noni-plod je sa Tahitija, pripada grupi od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj biljnoj grupi starog sveta Rubiaceae. Raste kao samonikla biljka, a daje plodove tokom cele godine. Bere se 12 puta godišnje.

Ovo voće, koje se već vekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vreme postaje opšte poznato.

Sastav

Noni voće sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospešuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgrađivanje. Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvožde, mangan, odnosno magnezijum koji se nalaze u sastavu nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama. Pored toga sadrži i specijalne materije, koje pospešuju protok materija izmedu ćelija, tako da imaju regenerativno dejstvo. Skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprečavajući time promene raspoloženja, odnosno povoljno utiče na sposobnost prilagođavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna.

Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa. Pored toga azotni oksid učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim dejstvom čini odbranu od oksidacije LDL-holesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja.

Obnavlja molekule u telu

Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom telu stvaranje xeronina najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama. Sledeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika deobe ćelija i tkiva i “ne dozvoljava” da se deoba otrgne kontroli. Pošto učestvuje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T i B ćelija, kao i odbrambenih i limfnih ćelija, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobedi bolesti.

Noni protiv tumora

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje ćelije koje nepravilno funkcionišu. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.
Protiv depresije i upala

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale usled upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost. Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takođe povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se noni preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.



  
Pošto noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni deo problema digestivnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti kao što su pušenje, alkoholizam, narkomanija.

Jedina mana koju noni ima jeste da pojačava apetit

Proces prerade nonija počinje prirodnom fermentacijom koja traje od 3 do 6 meseci. Ne koriste se ni gljivice ni bakterije ni šećer za fermentaciju. Kad je fermentacija gotova, prelije se preko hladnog voća i dobija se đus.

Za terapijske svrhe noni đus ima preslabo dejstvo, pa se iz tog razloga u terapijske svrhe se može koristiti jedino ekstrakt od noni biljke.

Priprema soka od nonija

Ako želite sami da napravite ovaj moćni napitak, evo i kako:

Sušeni plod nonija potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kuvati u istoj vodi na slaboj vatri oko pola sata, procediti, začiniti medom i limunom i piti tokom šest meseci 30 minuta pre svakog obroka. U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, dozu pojačati.

15 MINUTNA VOĆNA TORTA KOJA SE NE PEČE

1








.
Potrebno nam je:
½ kg Ella sira (sveži sir, neutralan)
200 gr šećera
½ kg slatke pavlake
3 kesice želatina

1 pakovanje bebi piškota
1 velika konzerva mešanog kompota
Za ukrašavanje:
2 pakovanja bebi piškota
¼ l slatke pavlake

PRIPREMA:
Za početak, možemo procediti kompot i ako treba, još malo usitniti voće. Sokić nam neće trebati za tortu…mada, mogao bi se iskoristiti za neki želatinasti preliv od gore, preko nekog voća za ukrašavanje (ovoga se nisam setila na vreme). 1 pakovanje piškotica isečemo na sitne kocke.
Sir pomešamo sa šećerom i dobro umutimo mikserom. Slatku pavlaku (onih ½ l) odvojeno umutimo.



Želatin potopimo u hladnu vodu (mislim 4 kašike vode po kesici) po uputstvu na kesici. Tako ostavimo 10 minuta da nabubri. Kada je nabubrio, u jednu veću posudu sipamo vrelu vodu i posudu sa želatinom stavimo u nju. Mešamo dok se ne otopi. Meni je barem tako najjednostavnije da ne zeznem želatin Kada je želatin pripremljen, ulijemo ga polako u umućenu slatku pavlaku i slobodno izmešamo mikserom. Sada slatku pavlaku dodamo na umućeni sir sa šećerom. Na kraju, umešamo voće i keks i masa (tačnije torta) je spremna za kalup. Eh…kalup…verujem da postoje i pametnija rešenja za ovo, no, ja sam ukrasila na sledeći način: deo mase sam stavljala blizu ivice kalupa, da ostane mesta da postavim piškoticu. Šećernu stranu okretala sam ka napolje. I…tako postepeno, ukrug, mislim da će biti jasnije sa slika. Na kraju, kada smo u krug poredjali sve piškotice (može ih naknadno malo zbijati…kada procenimo koliko će nam trebati), sipamo svu masu i izravnamo. Važno je da masu malo stiskamo, kako bi se zalepila za piškotice, da kasnije, kada skinemo okvir za kalup, ne otpadaju. Torta se stavi na par sati u frižider da se stegne i onda dekoriše. Banane za ukras sam okupala, tj. premazala sa prokuvanim šećerom sa vodom (2:1) i posula prah šećerom. Na izgled nešto posebno nije uticalo, sem što im je dalo neki sjaj. Ostatak je ulupanih ¼ l slatke pavlake i moj pokušaj dekoracije. Parčad se jako lepo seku i može čak jedna piškotica da bude osnova za sečenje jednog parčeta. Ovo je osvežavajuća poslastica i malo za promenu, sasvim je zadovoljavajuća.

MAČIJE OČI

1






.
Sastojci
7 jaja
100 g +7 žlica šećera (kristal)
15 žlica glatkog brašna (tip 550)
7 žlica + 100 g mljevenih oraha

1/2 L mlijeka
1/2 vrećice praška za pecivo Dolcela
250 g margarin s okusom vanilije Zvijezda
1 limun
4 velike banane

Priprema
1
BISKVIT:
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka i bjelanjke istući u snijeg. Žumanjke izraditi sa 7 žlica šećera i ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. U tu smjesu polako ručno umiješati 7 žlica brašna, prašak za pecivo i 7 žlica oraha.
Izliti u veći pleh na papir za pečenje (ja koristim onaj od pećnice) i peći na 200 stupnjeva, 10-15 minuta (biskvit je tanak i bude brzo gotov, čim dobije boju i zamiriši). Biskvit zarolati u kuhinjsku krpu i nek tako stoji dok krema ne bude gotova.
2.

KREMA:
Od 1/2 litre mlijeka odvojiti oko 200 ml, ostatak staviti kuhati. U mlijeko koje kuha dodati 100 g šećera, a mlijeko koje ste izdvojili pomiješati s 8 žlica brašna. To dodati u mlijeko kad ono zakuha i dobro miješati. Kad se ukuha i zgusne, skinuti s vatre i ohladiti. U ohlađeno dodati izrađeni margarin i malo soka od limuna.
3.



Banane oguliti i poprskati sokom od limuna kako ne bi požutile.
4.
Biskvit premazati s kremom (ostaviti malo kreme za premazivanje rolade). Po dvije banane poslagati na suprotne rubove biskvita i zarolati zajedno s biskvitom istovremeno s obje strane prema sredini. Okrenuti roladu tako da spoj bude prema dolje i premazati ju s ostatkom kreme. Posuti roladu s ostatkom mljevenih oraha.

LIJEK ZA VIŠE OD 50 BOLESTI: ČAJ KOJI UBIJA PARAZITE I ČISTI ORGANIZAM OD OTROVA

145





.
Danas je čak i znanstveno dokazano da pomaže kod prevencije i liječenja od karcinoma i demencije.
Kurkuma se u Indiji koristila od davnih vremena, a pomoću nje otrovi iz tijela lakše se uklanjaju, a korisna je i kod mučnine, povraćanja i drugih bolesti. Danas je čak i znanstveno dokazano da pomaže kod prevencije i liječenja od karcinoma i demencije. Pripremite stoga ovaj pripravak koji liječi preko pedest bolesti.
Sastojci:

-pola žlice đumbira
-pola žlice cimeta
-pola žlice klinčića
-1/6 žličice kurkume
-čaša i pol vode
-pola čaše mlijeka
-malo meda, po želji

Pomješajte sve začine i prelijte ih čašom i pol vrele vode, a ako nemate mljevene začine te čaj spravljate od sjemenki morate ga ostaviti da proključa i kuhati na laganoj vatri pet minuta. Sve dobro promiješajte i po želji dodajte vruće mlijeko. Čaj pijte neprocijeđen tijekom cijeloga dana u neograničenim količinama.

SAVRŠENE BOUNTY ČOKOLADICE – PRAVI RECEPT ZA NAJUKUSNIJE ČOKOLADICE KOJE SU SPREMNE ZA 15 MINUTA !!

16387033_1806166496300433_3155450767921563740_n (1)




.
Kada spomenemo kokos i čokoladu odma pomislimo na BOUNTY čokoladice.Ukoliko ih volite evo pravog recepta za vas.

SASTOJCI:
200 ml mlijeka
200 gr kokosa

400 gr prah šećera
400 gr mliječne čokolade

NAČIN PRIPREME:
U posudu ulijte mlijeko i dodajte količinu kokosa.
Pospteneo dodajite šećer i sve lijepo i zajednom miješajte dok ne ispadne gusta i kremasta masa.
Smjesu prespite u kalupe ili neku četvrtastu posudu,a zatim stavite u frižider da se stisne i ohladi.



Nakon toga jedan op jedan prutić treba da umočite u otopljenu čokoladu i ponovo vratite u frižider da se čokolada stvrdne.
Ukoliko ste pravili u četvrtastoj posudi,čokoladu sjecite sličnu onoj originalnoj kako bi sve izgledalo realnije.

MEKIKE PUNJENE SIROM! NE MOZE BITI JEDNOSTAVNIJE I BRZE ZA NAPRAVITI ;) OVO JE JAKO DOBRO SUPER ZA DORUČAK







.
Sastojci
Za testo:
2 dcl mlake vode
20 gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašikica soli
2 dcl jogurta
4 kašike ulja
550 gr brašna
Za punjenje:
150 gr sira ( feta sir ili sitni sir)
1 jaje
ulje za praženje





Priprema
1.
Sastojke za testo sjediniiti , dobro izraditi testo i ostaviti da nadolazi dok se ne udvostruči.
2.
Kad testo nadodje, premesimo ga i podelimo na 10 delova.Napravimo punjenje za mekike: Pomešamo sir i jaje. Uzeti kuglicu testa razvaljati oklagijom da bude tanko, premažemo sa smesom od sira i jaja, preklopimo kao lisnato testo( kao na slici), opet malo pritisnemo oklagijom da se malo razvalja. Tako uradimo sa svim lopticama testa i ostavimo 15-20 minuta da stanu pa pržimo na ulju sa jedne i druge strane.

SPRIJEČITE KATASTROFU: OVO SU PRVI SIPTOMI RAKA DEBELOG CRIJEVA!








.
Rak debelog crijeva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolijevanju i umiranju. Svake godine od ovog raka oboli približno 4500, a umre više od 3000 ljudi.

Zašto se javlja rak debelog crijeva?

Tačan uzrok nastanka raka nije u potpunosti jasan. Najčešće se javlja kao posljedica dejstva nasljednih faktora i faktora sredine, načina ishrane i stila života.

Faktori rizika su ishrana bogata crvenim mesom i životinjskim mastima, pušenje, alkohol, gojaznost i slaba fizička aktivnost, piše skriningsrbija.rs.

Ko može da oboli od raka debelog crijeva?

Od raka debelog crijeva može da oboli praktično svako, ali se on najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola.

Koji su simptomi raka debelog crijeva?

Bolest se dugo razvija bez vidljivih tegoba. Kada se znaci pojave, bolest je već uznapredovala.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.
Najčešći simptomi raka debelog crijeva su:

– krvarenje u stolici,
– promjene u pražnjenju crijeva,
– bolovi u trbuhu,
– malokrvnost
– gubitak tjelesne težine.





Šta je rano otkrivanje raka debelog crijeva?

Rano otkrivanje (skrining) raka debelog crijeva podrazumjeva testiranje zdravih osoba, bez prisutnih simtoma i znakova bolesti, u cilju otkrivanja promjena, najčešće polipa, koje prethode nastanku raka ili raka u ranoj fazi.

Polipi su dobroćudne izrasline u unutrašnjosti crijeva. U nekim polipima vremenom mogu da nastanu zloćudne promjene. Vrijeme prelaska dobroćudne u zloćudnu promjenu mjeri se godinama. Blagovremenim otkrivanjem i uklanjanjem polipa prije nego što se u njima pojave zloćudne promjene, spriječavamo nastanak raka.

Postoji nekoliko načina skrininga. Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa ili raka u debelom crijevu, najčešće je korišćena metoda.

Sve osobe koje imaju od 50 do 74 godine trebalo bi da urade test na skriveno krvarenje u stolici.

Pozitivan test još ne znači postojanje raka. Osobe kod kojih je test pozitivan upućuju se na kolonoskopiju, kako bi se otkrio uzrok krvarenja – dobroćudni polip, maligna bolest ili neko drugo oboljenje debelog crijeva. Ukoliko je test negativan, ponovo testiranje na skriveno krvarenje u stolici radi se nakon dvije godine.

nedjelja, 29. siječnja 2017.

Med i orasi za potenciju i imunitet Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/med-i-orasi-recepti/

med i orasi recept za afrodizijak





.
Još od prastarih vremena med i orasi su simbol zdravlja, snage i potencije. Koristili su ih još stari egipćani zbog njihovih afrodizijačnih svojstava, a danas su deo svakog priručnika alternativne medicine.



Ovaj spoj je idealan za povećanje plodnosti i libida kako kod žena tako i kod muškaraca. Osim poboljšanja kvaliteta odnosa povećaćete i šanse za začeće.

Pored navedenog, orasi sa medom regulišu rad štitnjače, snižavaju LDL holesterol te poboljšavaju pamćenje. A što je najbolje od svega, zajedno imaju fantastičan ukus.

Želite se zasladiti, a pritom i učiniti nešto za svoje zdravlje, med i orasi su odličan izbor. Ostanite sa nama i saznajte više o ovoj čarobnoj kombinaciji…

Lekovita svojstva i sastav oraha

Orah sadrži 9 posto ugljenih hidrata, 83 odsto masti i 8 procenata proteina. Kada su u pitanju masnoće, ima visok procenat omega 3 i omega 9 masnih kiselina. Ovo je posebno važno za one koji pate od srčanih oboljenja. Apsolutno ne sadrži holesterol niti šećer, pa ga možete konzumirati i ako patite od većine hroničnih bolesti.

Njegovi fenolni antioksidanti (koje pronalazimo i u voću poput jagode, borovnice i maline) koriste se za lečenje kancera i bakterijskih infekcija.



Tu si i vitamini A, B (kompleks), C, D, E i K, koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Dodaćemo i to da sadrži riboflavin i niacin koji su važni za stvaranje energije i rast.

Spomenućemo usput i minerale, pre svega mangan, bakar, magnezijum i fosfor. Upravo oni su razlog zašto se med i orasi preporučuju u dečijoj ishrani.

Šta sadrži domaći med?



Med je isto bogat B vitaminima i mineralima, uz prisustvo posebno važnih aminokiselina. Nabrojaćemo bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum. Ovaj pčelinji proizvod važan je naročito važan za krvnu sliku i kosti. On je ujedno i čuvar ljudskog tela jer je veoma moćan antioksidant.

Deo je narodne medicine jer ga koriste dijabetičari i astmatičari za ublažavanje simptoma. Koriste ga i kozmetičke kuće zbog izuzetno blagotvornog dejstva na kosu i kožu. U poslednje vreme je pravi hit postao med Manuka zbog svojih lekovitih svojstava.

Moćna kombinacija za savršeno zdravlje

Med i orasi za srce se koriste jer snižavaju krvni pritisak, i to tako što se jedu svakodnevno mesec dana. To je dosta velika količina, pa se pobrinite da ove prirodne proizvode uvek imate u svom domu. Simultano ćete rešiti i problem zatvora i nadimanja u stomaku.

Zeleni orasi i med su savršeni za kožne probleme poput psorijaze i ekcema. Oni obezbeđuju optimalnu količinu dobrih masti. Uz pomoć vitamina A i E usporavaju starenje, te ih trebate jesti redovno ako želite izbeći pojavu bora.

Osnažuju telo i popravljaju krvnu sliku

Med i orasi za imunitet se koriste od pamtiveka. Napravite ovaj veoma jednostavnan recept.

Pomešajte 500 g meda sa 500 g orasa i dodate im sok jednog limuna. Dobro izmešate i sipate u staklenu teglu.

Ova kombinacija je toliko ukusna da je nećete moći prestati jesti. Pri tom ćete podići imunitet, redukovati anemiju i sveobuhvatno popraviti krvnu sliku.

Saniraju čir na želucu

Kombinacija ova dva prirodna preparata dokazano leči čir, i to na sledeći način:

Pomešajte 20 gra,a mrvljenih orasa sa vrućom vodom, i onda toj mešavini dodajte 2 pune kašike meda. Ovaj napitak konzumirajte svaki dan pre obroka, i to po jednu kašičicu.

Ako vaša deca imaju problema sa učenjem onda će im ovaj prirodni lek dobro doći. Jer uz pomoć omega 3 masnoća, ćelije njihovog mozga će bolje raditi, pa će usput i lakše pamtiti gradivo. Od pomoći može biti i starijim članovima porodice jer smanjuje opasnost za nastanak Alchajmerove bolesti.

Pomažu u bržem skidanju kilograma

Med i orasi za mršavljenje se koriste kako bi se smanjila želja za hranom, jer oni pružaju osećaj sitosti u stomaku. Ovaj ukusni miks dokazano dovodi do gubitka kilograma. Naročito pogoduje osobana koje pate od preterane gojaznosti.

Zeleni orasi i med za štitnjaču

Mladi orasi i med za štitnu žlezdu čine čuda, što su doktori još odavno utvrdili. Naime, ukoliko vaša tiroida ne luči dovoljno hormona, nagomilaćete kilogram u kratkom roku  i veoma često ćete osećati zamor. Ovo se može desiti usled nedostatka selena i joda, a njih ćete naći baš u ovim namirnicama.

Kako napraviti ulje od zelenih orasa

Potrebno:

40 mladih zelenih oraha,

1 kg meda.

Izrada recepta:

Operite orase, osušite, isecite, stavite u teglu a potom dodajte domaći med. Stavite poklopac i ostavite neka stoji mesec dana na mestu izloženom suncu , uz povremeno mućkanje.



Kada istekne predviđeno vreme odstranite orase a med koristite kao sirup. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu, i konzumirajte po jednu kašičicu dnevno na prazan stomak.

Zeleni orasi se beru u decembru i januaru pa se nakon toga čuvaju u raznim likerima ili sirćetu.

Orasi i med za štitnjaču su najsigurniji način zaštite od hipertireoze, hipotireoze i guše. Simptomi na koje posebno trebate obratiti pažnju jesu pojačano lupanje srca, kao i oscilacije u težini. Ne zanemarite ni preteranu osetljivost na hladnoću/toplotu.

med i orasi recept za afrodizijak

Med i orasi za potenciju i plodnost

Ako ste ikada bili u Grčkoj onda ste sigurno primetili da se med i orasi za potenciju jedu skoro svaki dan. Naime, oni ovu kombinaciju koriste od davnina kako bi povećali seksualnu želju i plodnost.

Njihov recept je jednostavan podrazumeva grčki jogurt (i to što masniji), med i seckane orase. Ovo naravno možete kombinovati i sa palačinkama, krofnama, i drugim poslasticama.

Razlog zašto je ovaj prirodni lek toliko popularan je sledeći: pojačava proizvodnju estrogena i testosterona. To znači kako i muškarci žene trebaju konzumirati ukoliko pate od neplodnosti ili slabog libida.

Uz to orasi i med poboljšavaju i kvalitet odnosa jer ubrzavaju cirkulaciju krvi, obezbeđuju više energije i bolju izdržljivost. Ako pokušavate imati decu onda obavezno probajte ovaj miks, jer će cink obezbediti jaču proizvodnju sperme.

Imajte na umu da u Srbiji čak 15 posto parova ima problema sa začećem. Kako se ne biste našli u ovoj grupaciji što redovnije jedite palačinke sa medom i orasima, a možete probati i ovaj recept:

jedna i po šolja oraha,

1 kašika putera,

3 kašike meda,

osmina kašičice cimeta.

Priprema palačinki:

Istopite puter na vatri a potom umešajte ostale sastojke. Kuvajte uz stalno mešanje oko 5 minuta a zatim sipajte na papir za pečenje kako bi se smesa ohladila. Kada se prohladi možete je slobodno jesti prstima.

Med i orasi za plodnost su proveren narodni lek. Obavezno ih isprobajte u raznim kombinacijama.

Čaj od orahovog lista za povećanje libida

Postoji i jedna alternativa, a to je čaj od orahovog lista. Njega možete pronaći tokom cele godine, ali ga je najbolje brati u junu mesecu. Kuvajte ga u ukoliko bolujete od gljivičnih ili bakterijskih infekcija, upala digestivnog trakta ili akni.

Priprema je vrlo jednostavna:

dodajte 2 kašike seckanog sušenog lista u 250ml vode. Kuvajte 4 do 5 minuta a potom iscedite. Poželjno doziranje bi bilo 3 šoljice dnevno.

Evo i jednog recepta koji će vam pomoći pri mršavljenju a ujedno će i popraviti vaše zdravlje:

Med sa orasima cimetom i pektinom

Potrebno:

1 jogurt,

1 pektin,

kašika meda,

10 oraha,

pola kašičice cimeta,

30 kapi propolisa.

Uveče pomešajte pektin i jogurt a ujutru dodajte ostale sastojke. Ovakav doručak će vam obezbediti čišćenje organizma od toksina i sveobuhvatno duži život.

Ko ne sme koristiti med sa orasima

Naravno, postoje i oni koji bi trebali izbegavati ovakvu hranu. Tu spadaju ljudi koji su alergični na koštunjave plodove, jer mogu izazvati histaminske reakcije. Jedan od neželjenih efekata može biti i dijareja.

Med i orasi u trudnoći bi takođe trebali biti izbegavani, upravo zbog mogućih alergijskih reakcija. Tu naravno spada i period dojenja. Sa druge strane, savršeno su sigurni za ishranu ako kojim slučajem patite od dijabetesa.

I nakon što ste se uverili koliko su med i orasi zdravi za vas, pročitajte i naš članak o prednostima orahovog ulja.

Drugima se dopalo i ovo:
Kako napraviti orahovo ulje za kosu i sunčanje

Brazilski orah kao lek za potenciju i srce

Ulje makadamije za kosu i lice upotreba

Sok od cvekle za imunitet i krvnu sliku

Palmino ulje upotreba za kosu i kožu

Najbolji vitamini za kosu kako se koriste.




TAHAN ALVA ORGINALAN RECEPT A SAMO 3 SASTOJKA…DA SAM ZNALA DA JE OVAKO LAKO DAVNO BI JE PRAVILA







.
SASTOJCI:
1/3 hladno cedjenog susamovog ulja,
1/3 meda,

1/3 mlevenih oraha.




PRIPREMA:
U drvenoj posudi, drvenom kašikom lagano sjediniti susamovo ulje i med. Kada se dobije fina pasta, dodati mlevene orahe i opet pažljivo sjediniti.

ŽENE OCIJENILE: Ovo je domaća mast koja uklanja celulit nakon samo 7 dana korištenja!







.
Pripremiti domaću kremu protiv celulita uopšte nije teško. I što je bitno, takva krema je mnogo efikasnija od kupovnih preparata. Domaća krema protiv celulita, pripremljena po ovom receptu, pokazaće prve rezultate već posle 7 dana upotrebe, piše uspesnazena.com.
Ovakva krema, idealno sredstvo u borbi sa “narandžinom korom”, takođe je efikasna i u borbi protiv strija.
Domaća krema protiv celulita
Sastojci:
bilo koja dječja krema – 100 ml
5-6 tableta mumijo
20 kapi eteričnog ulja narandže
eterično ulje cimeta 3-5 kapi
Za pripremu domaće anticelulitne kreme najpogodnija je dječja krema, jer ne sadrži nikakve štetne dodatke.
Ima idealan sastav masnoće i vlage.
Tablete mumijo veoma se često koriste ne samo u borbi sa celulitom, već i kod strija. Mumijo zateže kožu, povećava njenu elastičnost, čineći je mekom i svilenkastom.
U borbi protiv celulita veoma su efikasna i eterična citrusova ulja. Može se reći da je to prava namjena ovih ulja. Sami možete odabrati koje ćete ulje koristiti: ulje narandži, limuna ili lajma. Citrusova ulja zatežu i hrane kožu korisnim materijama.
Ulje cimeta, ne samo da posjeduje prijatnu aromu, već je i veoma djelotvorno u borbi sa narandžinom korom. U kombinaciji sa citrusovim uljima daje odlične rezultate.
Priprema kreme je veoma jednostavna:
U teglicu (ne manju od 150 ml) staviti 100 gr dječje kreme. Zatim dodati 5-6 u prah isitnjene tablete mumijo i promješati. Tablete mumijo držite u frižideru, lakše se istisnu i isitne. Dodati 20 kapi narandžinog (ili drugog citrusovog ulja) i ne više od 5 kapi ulja cimeta.
Sve sastojke temeljno promješajte, poklopite i ostavite da odstoji 8-10 sati. Poslije toga, promješajte ponovo. Vaša domaća anticelulitna krema je spremna za upotrebu. Ne zaboravite zatvoriti teglicu poslije svake upotrebe kreme.
Za postizanje najboljeg rezultata potrebno je kremu utrljati svakodnevno u problematične dijelove tijela, snažnim pokretima. Prve rezultate očekujte već posle 7 dana.
Rok upotrebe takve kreme – 3 nedelje. Poslije napravite drugu mjeru.
Poslije nanošenja kreme sačekajte da je koža upije, potom obucite pidžamu ili spavaćicu (ako nanosite kremu prije spavanja). Mogu ostati tamne fleke od mumijo tableta (a i ne mora, kod mene ne ostaju), ali se lako operu.

CORDON BLEU! OVO JE NAČIN SPREMANJA PILETINE KOJI ME JE ODUSEVIO MORATE PROBATI








.
Sastojci
4 komada pilecih prsa
1 mala kasika bijelog luka u prahu
1/2 male kasike bibera
1 mala kasika soli
1 mala kasika suhog persuna

5 kasika senfa
8 snita tanko sjecene sunke
8 snita tanko sjecenog sira(ako nemate tanke snite sira mozete ga rezati na 8 stapica oko 1 cm debljine)
2 jajeta
1/4 solje mlijeka
1.5 solja krusnih mrvica
3-4 kasike ulja






Priprema
1.
Piletinu presjeci na pola da dobijemo tanje komade.Svaki komad istuci/rastanjiti ravnom stranom cekica za meso izmedju dvije plasticne folije.
Pomijesati sol,bijeli luk,biber i persun i staviti preko svake snicle.Po mogucnosti ostaviti da odstoji u zacinima oko sat vremena.
2.
Svaku sniclu premazati sa malo senfa,staviti sunku i sir pa zarolati u rolnu.
Svaku rolnu umociti u mjesavinu jajeta i mlijeka ,pa zatim uvaljati u krusne mrvice.

3.
Redati rolnice na podmazanu tepsiju.Na kraju kasikom poprskati svaku rolnicu sa malo ulja ,ili ako imate ulje u spreju pospricati malo svaku rolnicu.

4.
Rolnice peci na 210 stepeni oko 35 minuta.

PIJE SE SAMO PRIJE SPAVANJA: SOK KOJI TOPI SVE ŠTO STE POJELI U TOKU DANA! (RECEPT)

2





.
San svake žene je savršeno tijelo, bez mnogo odricanja od omiljenih slatkih i slanih poslastica.
Naravno, ovo je prilično nemoguća misija, osim kod rijetkih srećnika kojima metabolizam radi brzinom svjetlosti.
Jedino trajno rješenje jeste zdrava ishrana i redovno vježbanje, ali postoji i jedan “pomoćnik” koji može da vam olakša proces mršavljenja.
U pitanju je recept od potpuno prirodnih, moćnih sastojaka, koji će vam pomoći da vam se ono što ste pojeli u toku dana ne “zalijepi” u vidu masnih naslaga.

Sastojci:
– 2 kašike sjeckanog peršuna
– veća šolja vode
– malo cimeta
– malo jabukovog sirćeta
– kašičica meda
– kašičica đumbira
– sok od iscijeđenog limuna

Priprema:
Stavite vodu da proključa, dodajte peršun i ostavite da se ohladi. Procijedite, pa dodajte i ostale sastojke.
Pijte ovaj napitak svako veče sat vremena pred spavanje, tokom dvije nedelje. Ako želite da nastavite, napravite pauzu od bar 3 dana, pa ponovite.

BRZO, JEDNOSTAVNO ,BEZ PEČENJA I GOTOVO ZA 10 MINUTA: ČOKO!







.
SASTOJCI
• 500gr keksa(bilo kojih)
• 200gr čokolade za kuhanje
• 250gr margarina
• 4 vrećice pudinga od čokolade
• 1l mlijeka
• šlag za dekoraciju
• čokoladni čips(za dekoraciju)


PRIPREMA
Kekse izlomimo na komadiće(ručno…ne mljeti kekse jer budu presitno mljeveni) i ubacimo u posudu u koju ćemo kasnije dodavati sve ostalo.
U 1l mlijeka skuhamo puding(4 vrećice+šećer dodajemo po želji….ako volite jako slatko,dodajte ga,ja ga nisam dodavala jer su keksi bili dovoljno slatki)…a istovremeno na drugoj ringli topimo topimo margarin sa čokoladom za kuhanje.
Kad je puding skuhan u njega dodajemo otopljenu čokoladu sa margarinom(dok je još vrela)….sve to skupa mješamo dok ne dobijemo glatku i jednoličnu smjesu…
I za kraj smesu pudinga i čok.za kuhanje ubacimo u posudu sa keksima i opet sve dobro izmješamo dok keksi ne upiju sve….izlijemo u kalup i stavimo u frižider….I to je to…

BROWNIE KOKOS ČOKOLADNA TORTA

1





.
SASTOJCI
biskvit-brownie
100g maslaca
2 jaja
100 g šećera
2 i pol pune žlice kakaa
100g brašna
2 žlice mlijeka

kokosova krema
400ml kokosovog mlijeka
200ml slatkog vrhnja
125 ml mlijeka
2 jaja
140g šećera
60 g gustina
80 g kokosovog brašna
200g čokoladnih kapljica ili komadića

čokoladni mousse
150g čokolade
400ml slatkog vrhnja
1žlica štaub šećera
2 kremfixa



ukrašavanje
slag
listići kokosa

PRIPREMA
Prvo ispećemo biskvit.Pomiješamo jaja i šećer i miksamo nekoliko minuta dok ne postanu pjenasta i svijetlija.Ne odvajamo bjelanjke od žutanjka.Dodamo omekšali maslac i sve dobro umiksamo.Dodamo prosijano brašno i kakao i izmiksamo i na kraju dodamo još 2 zlice mlijeka i dobro umiješamo.Smijesa nije da se može izlit u kalup nego se traba malo razmazati.Pećemo na 180 stupnjeva nekih 15 minut,odnosno dok štapić ne izlazi čist iz biskvita.Ohladiti biskvit.

Za kremu od kokosa staviti u lončić kokosovo mlijeko,vrhnje za šlag i mlijeko i zagrijavati na vatri do vrenja.U drugoj posudici pomiješati jaja,gustin i šećer.Dobro promiješati.Kad je mlijeko počelo vriti,malo dodati u jaja i pomiješati i sve vratiti u mlijeko i kuhati kao puding.Nekih 5 min.Miješati stalno da se ne naprave grudice.Skinuti sa vatre i umiješati kokosovo brašno.

Pola kreme rasporediti po biskvitu,po njemu posipati čokoladu pa po čokoladi ostatak kreme.Razmazati i paziti da se ne pomiješa previše krema sa čokoladom jer će se čokolada poičeti topiti.Dobro ohladiti.

Za čokoladni mousse ugrijati 100 ml slatkog vrhnja i preliti preko nasjeckane čokolade.Ostaviti 1 minutu i promiješati tako da se sva čokolada otopi.U drugoj posudi umutiti slatko vrhnje u šlag sa 1 žlicom štaub šećera.Kad je šlag skoro umučen(da vrhovi ostaju mekani)dodati otopljenu čokoladu i kremfix i sve dobro izmiksati.Izliti na tortu i dobro ohladiti.Najbolje preko noći.

Drugi dan ili kad se mousse stisnuo ukrasiti tortu sa šlagom i kokosom.

POSLUZIVANJE
Ja nisam imala čokoladne kapljice pa sam čokoladu isjeckala na male komadiće.Koristila sa kokosovo mlijeko iz limenke od Alnature iz dm-a.Meni je za mousse trebao kremfix ali vama možda neće trebati.Koristila sam mliječno slatko vrhnje.Uvijek u kolačima koristim kuverture ali vjerujem da bi i sa običnom čokoladama bilo uredu.Torta je promijera 26 cm.Ja sam koristila listiće kokosa za ukrašavanje koje sam prije malo prepekla.