petak, 29. srpnja 2016.

Nokti – na koje zdravstvene probleme ukazuju?

nokti zdravstveni problemi


.
Ako ikada idete na pregled kod dermatologa, on će od vas tražiti da skinete lak s noktiju. To će tražiti i liječnici ako idete na operaciju. Pitate se zašto? Lak za nokte može sakriti ozbiljne zdravstvene probleme na koje vaši nokti pokušavaju ukažu. Pogledajte što definitivno ne bi trebalo ignorirati.
nokti zdravstveni problemi

1) TAMNI NOKTI
Ovo bi moglo označava više stvari. Može biti genetski nasljedna, bezazlena pigmentna promjena, kao što su pjege na primjer. Ali, ako je tamna linija dužinom cijelog nokta i ako se mijenja u boji, to može ukazivati ​​na nešto ozbiljnije, kao što je primjerice melanom. Također, može biti i gljivična infekcija nokta. Obratite se dermatologu da biste bili sigurni.

2) PLAVKASTI NOKTI
Ako vam je meso ispod nokta plavkasto, to znači da vaši prsti ne dobivaju dovoljno kisika putem krvi. Ovo može označavati da vam je loša cirkulacija u rukama i nogama, ali i da vam pluća ne opskrbljuju krv s dovoljno kisika. Ako je ovo slučaj, to može ukazivati ​​na neko plućno ili srčano oboljenje.

3) BIJELI NOKTI
Ovo može označavati nekoliko loših stvari, ali najozbiljnije što može biti u pitanju je bolest jetre. Zato, ako primijetite ovo, obratite se liječniku.



4) LOMLJIVI NOKTI
Tanki nokti koji se ljušte mogu povezati s nedostatkom željeza, anemijom.

5) KRTI NOKTI
Ako su vam nokti tvrdi, ali se lako lome, to može biti znak dehidracije, ali i usporenog rada štitne žlijezde, pogotovo ako vam je kosa suha i prorjeđuje se.

6) VERTIKALNE LINIJE
Ovakve linije se obično pojavljuju s godinama i to je normalno. Navodno, korijen noktiju se s godinama suši pa se zato stvaraju linijice. Za hidrataciju noktiju, koristite hidrante kreme i ulja za nokte i zanoktice.

7) HORIZONTALNE LINIJE
Duboke horizontalne linije koje se prostiru po sred zdravog nokta mogu ukazuju na stres.
Izvor:blic.

Nema komentara:

Objavi komentar