ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

KAJSIJA – LEK ZA DUGOVEČNOST







.
Kajsija osim što osnažuje organizam, čuva oči i doprinosi zdravlju kostiju, stoga se maksimalno potrudite da iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća. Smatra se da vodi poreklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili sveže kajsije u ishrani pre više od 2.000 godina, kada je i dospela do mediteranskih zemalja, a tokom prvih španskih istraživačkih putovanja i naseljavanja otkrivena je i u Americi.

Tajna stogodišnjaka iz pakistanske doline Huza, kako tvrde stručnjaci, leži u ishrani baziranoj na grickanju oraha i svežih ili sušenih kajsija, koja dokazano smanjuju rizike od nastanka karcinoma i produžavaju životni vek.

Kajsija lekovita svojstva
Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima. Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.

Sveže ceđeni sok od kajsije preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se i kajsija kao lek u slučaju groznice i kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju i eliminiše simptome upalnih procesa.

Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju njihovu sposobnost da regulišu probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer. One su odličan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja.

Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenja očnog mišića u starosti. Takođe, lutein koji je prisutan u ovom voću, štiti mrežnjaču.

Ono je odličan izvor katehina, vrste flavonoida koji ulazi i u sastav zelenog čaja, a poseduje protivupalna svojstva. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju. Kajsija latinski naziv Prunus armeniaca.

Koliko kalorija imaju sveže i suve kajsije


U 100 grama svežih kajsija sadrži se

do 40 kalorija,
2 grama dragocenih vlakana,
17 miligrama kalcijuma,
9, 5 grama ugljenih hidrata,
250 miligrama kalijuma,
12 miligrama magnezijuma
0,5 miligrama gvožđa,
7 miligrama C vitamina,
27 mikrograma provitamina A
Ista količina suvih kajsija sadrži:

234 kalorije ( skoro 6 puta više),
8 grama vlakana,
92 miligrama kalcijuma,
56 grama ugljenih hidrata( takođe gotovo 6 puta više nego sveža kajsija),
1880 miligrama kalijuma,
65 miligrama magnezijuma,
4 miligrama gvožđa,
Vitamina C ima samo u tragovima,
107 mikrograma provitamina A
Kao što iz tabele možete zaključiti, vrednosti se itekako razlikuju između svežeg i sušenog voća, stoga ako planirate dijetu, iskoristite period dok svežih kajsija ima.


To voće jača imunološki sistem, smanjuje nivo lošeg holesterola, prevenira slabljenje vida, reguliše telesnu težinu, jača kosti i održava balans elektrolita u organizmu. Kajsije mogu da se konzumiraju sirove ili kao sušeno voće, a takođe se koriste u pripremi raznih pekmeza, džemova i sokova.

Jedite sveže kajsije da biste sprečili očne bolesti

Vitamin A, kojim kajsija obiluje, naročito je koristan za oči jer sprečava razvijanje katarakte kseroftalmije – oboljenja koje onemogućava funkcije suznih kanala, te može uzrokovati isušivanje očnih jabučica, zamagljen vid u određenim periodima i oštećenje rožnjače.

kajsija kao lekJedan od prvih simptoma ove bolesti jeste noćno slepilo ili smanjena sposobnost raspoznavanja okoline pri slaboj svetlosti. Vitamin A je izuzetno važan, jer doprinosi stvaranju rodopsina (vidnog purpura), pigmenta koji se nalazi u mrežnjači i koji nastaje u ćelijama smeštenim unutar retine.

Pored toga, vitamin C, koji kajsije takođe sadrže, pospešuje formiranje i jačanje vezivnih tkiva, uključujući kolagen unutar rožnjače, kao i osetljivih krvnih sudova u retini, čuvajući tako zdravlje očiju, stoga ih jedite sveže, ili svakodnevno napravite prirodni sok od kajsija.

Kajsija kao lek za jačanje kostiju
Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu.

Pored toga, i fosfor jača kosti, a u kombinaciji s manganom olakšava apsoprciju kalcijuma. Bakar je jednako važan, jer pospešuje stvaranje kolagena i vezivnih tkiva, te tako takode sprečava osteoporozu.

Kajsije se preporučuju i osobama koje pate od anemije, budući da sadrže znatan procenat gvozda i bakra, a bakar pomaže u procesu formiranja hemoglobina, koji prenosi i vezuje kiseonik u krvi. Takode, ovo voće jača imunološki sistem i podstiče detoksikaciju organizma.

Sveže kajsije podstiču plodnost

U kineskoj tradicionalnoj medicini, plod se smatrao blagotvornim voćem koje podstiče plodnost, što je potvrdila studija objavljena 2010. godine u specijalizovanom magazinu „Environmental Health Perspectives“. U njemu je objavljeno danamirnice koje sadrže dragocene antioksidanse, a među kojima su i kajsije, pospešuju pokretljivost spermatozoida.

Nema komentara:

Objavi komentar