subota, 23. srpnja 2016.

AMERIČKI KOLAČ – kao u filmovima

AMERICKA-TORTA-611x330


.
Biskvit:

 190 g keksa

50 g šećera

 114 g otopljenog maslaca

Krema:

3 žlice brašna

 5 jaja

 80 mL slatkog vrhnja za šlag

 1 naribana korica limuna

1 žličica vanilinog šećera

1 kg kremastog svježeg sira (ja sam koristila ABC svježi krem sir)

 200 gšećer.


Preljev

 250 mL kiselog vrhnja (cca 20% m.m.)

 2 žlice šećera

 1/2 žličice vanilinog šećera

Priprema:

Namastite kalup za torte



U posudu pomješajte mljevene kekse, šećer i otopljeni maslac. Napravljenom smjesom prekrijte  dno i rubove kalupa. Cijeli kalup prekrijte prozirnom folijom pa stavite  hladnjak.

Krema:

1.U nekoj većoj posudi pomješajte sir, šećer i brašno (miksajte). Miksajte na najmanjoj ili srednjoj brzini; cca 2 minute, dok se sastojci ne izmješaju.

2.Dodajite jedno po jedno jaje, obavezno miksajući po pola minute između svakog dodavanja.

3.U pripremljenu smjesu dodajte vrhnje za šlag, naribanu koricu limuna i vanilin šećer pa izmiksajte.

4.Upalite pećnicu na 180°C.

5.Izvadite kalup iz hladnjaka pa izlijte kremu na biskvit. Kalup stavite na tepsiju (kako vam se nebi procurilo iz kalupa na dno pećnice) i stavite u pećnicu. Pecite 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 120°C te pecite još oko sat i pol vremena. Pazite da se torta ne ispeče previše jer može doći do pucanjatijekom hlađenja.

Preljev:

1.Pred kraj pečenja u manju posudu pomješajte kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer. Kad je torta gotova izvadite je iz pećnice te time prelijte tortu. Zatim je vratite u pećnicu i pecite još 15-ak minuta.

2.Kad je torta gotova, nožem odvojite rubove torte od ruba kalupa (kako torta ne bi popucala dok se hladi i kad se kalup otvori).

3.Tortu, prije nego je stavite u hladnjak, pustite da se malo ohladi, a onda kalup prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 24 sata prije posluživanja.

Nema komentara:

Objavi komentar