srijeda, 30. studenoga 2016.

Nakon što ovo pročitate ovaj dio banane NIKADA VIŠE NEĆETE BACATI

banana-kora





.
Prednosti banana dobro su poznate, ali moćna svojstva njihove kore nisu ništa manje važna. Svi je bacamo nakon što pojedemo bananu, ali ljudi u nekim zemljama, kao što su Indija korištenje prehrambene prednosti bananine kore tako da je jedu već decenijama.
banana-kora

Dio banane od žute kore do samog mesa ogulite kašikom i koristite za:

1. Izbjeljivanje zubi

Utrljajte zube tijekom dvije sedmice. Uskoro ćete primijetiti pozitivne rezultate.

2. Uklonite kožu bradavica

Ako imate kožne bradavice, ovaj problem može biti riješen s bananinom korom. Ne samo da ćete ih ukloniti s njom, ali isto tako ćete spriječiti njihovu pojavu u budućnosti.




3. Akne i bez bora

Banana je odlična za ukupnu njegu kože. Razlog je sadržaj antioksidanasa i karakteristike protiv starenja. Banane hidratiziraju i hrane kožu. Utrljajte koru od banane na kožu, posebno na nadraženu i problematična područja. Ostavite 30 minuta.

4. Liječenje psorijaze

5. Bananina kora je analgetsko sredstvo

Utrljajte bolne točke na tijelu s bananinm korom. To je izvrstan naćin protiv bolova.

6. Bananina kora za gubljenje težine

Svaki dan jedite za ručak dvije banane i ogulite dio njene kore i pojedite, nemojte večerati, doručkujte po volji i kilaža će biti vidljivo smanjena.

Dijetu koristiti mjesec dana, izgubit ćete do 5 kilograma.


KRALJEVSKI SOS ZA SOČNU PILETINU







.
Sastojci:
1 kasika putera
malo maslinovog ulja (moze I obicno)
komadi piletine …
500-600 gr. sampinjona
2-3 cehna bijelog luka
100 ml. kisele vode
250 ml. pilece juhe ili vode
2 kasike senfa
100 ml. vrhnja za kuhanje
malo persuna
so,biber I vegeta


Priprema:
Meso operate I posusite.
Meso pospite sa malo zacina.
Sampinjone prepolovite ili isjecite na cetvrtine.
Bijeli luk sitno isjeckajte.
Kad je sve spremno mozete pocet sa pripremom 🙂
U tavu stavite puteri I ulje pa zagijat

Meso stavite na vrucu masocu I przite sa svih strana dok ne dobije malo bojice.
Kad je meso dobilo boju maknite ga na tanjir.
Na istoj masnoci proprzite sampinjone I bijeli luk.
Dodajte senf I kiselu vodu ,promjesajte I prokuhajte.
Meso vratite u tavu sa sampinjonima,zalite juhom ili vodom I kuhajte na lagaoj temperature oko 15 minuta.
Ako gljive zalijete obicnoj vodom dodajte im malo zacina ako juhom mislim da vam nece trebat.
Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje,prokuhajte,pospite persunom I maknite sa peci.
Servirajte sa pire krompirom ili rizom.
Ako je sos rijedak mozete zgusnut sa malo gustina ili brasna izmucenog u hladnoj void,dodajte sosu,promjesajte I prokuhajte.

Simptomi nedostatka magnezija – Obavezno pročitajte

simptomi-nedostatka-magnezija





.
Svakom od nas je potreban magnezij
Magnezij je osmi najčešći mineral na Zemlji, a treći najčešći u morskoj vodi. Više je samo natrija. Za nas je najvažniji podatak da je magnezij četvrti najčešći mineral u ljudskom tijelu. Najviše ga ima u kostima i zubima (oko 60-65%), a ostatak je u mišićnom tkivu i stanicama, i u krvi.

Uloga magnezija u ljudskom tijelu je velika. Pomaže u unapređenju metaboličkih procesa, uključujući oslobađanje energije iz hrane i njegovog prijenosa kroz tijelo, i sudjeluje u stvaranju proteina. Bez toga metabolizam ugljikohidrata, proteina i masti ne bi bio moguć.

Također, svaka stanica u ljudskom tijelu treba odgovarajuću količinu magnezija, jer u protivnom njihovo djelovanje slabi. Magnezij djeluje zajedno s kalcijem za kontrolu električnog impulsa u stanicama.

Koncentracija magnezija u zdravim stanicama je mnogo veća od kalcija, a taj odnos je vrlo važan. Njihova međusobna ravnoteža i djelovanje su važni kako bi se spriječilo nakupljanje kalcija u stanicama, koje može dovesti do razdražljivosti, oslabljenog djelovanja stanica ili njihovog odumiranja.

Nedostatak magnezija između ostalog uzrokuje:
-glavobolju

-migrenu

-Umori

-vrtoglavicu

-pospanost

-nervozu

-razdražljivost

-boli u mišićima



-grčenje mišića

-gubitak apetita

Budući da tijelo nedostatak magnezija nadomješta tako da ga crpi iz kostiju, duži nedostatak magnezija može biti vrlo opasan.

Osigurajte dovoljno magnezija
Tijelo ne može samo stvoriti magnezij, pa ga je potrebno unijeti kroz svakodnevnu hranu i piće. Dnevne potrebe magnezija odraslog čovjeka su 300-400 mg, a možete ih zadovoljiti tako da svakodnevno pijete 3-4 dcl prirodne mineralne vode koja sadrži magnezij. Tijekom trudnoće, dojenja i tijekom razdoblja intenzivnog rasta, potrebe za magnezijem se veće. Više magnezija je potrebno i sportašima i ljudima s bolesnim srcem.

Nedostatak magnezija se može pojaviti i zbog određenih fizioloških stanja kao proljev, povraćanje, upotreba laksativa, dijabetes i problemi sa štitnjačom.

Hrana koja je dobar izvor magnezija:
-zelena lisnato povrće (špinat, blitva)

-orašasti plodovi (bademi, brazilski oraščići, orasi)

-semenke bundeve

-suncokretove sjemenke

-paprika

-smokve

-banana

Kod većeg nedostatka magnezija, stručnjaci preporučuju dodatke prehrani.

NAPRAVI SE ZA 20 MINUTA A POJEDE ZA 5

1




.
Uvijek odlična kombinacija banane i hladnog pudinga od vanilije…
Sastojci
TIJESTO
– 6 kom jaja
– 6 žlica brašna
– 6 žlica šećera
– 1/2 praška za pecivo
– malo ulja ( od oka, ne previše)
– 3 žlice kakaa

– 1 dcl mlijeka
PRELJEV ZA BISKVIT
– 1 dcl mlijeka
– 3 žlice ruma
KREMA
– 3 pudinga od vanilije
– 1 l mlijeka
– 150 g margarina
– 6 žlica šećera
I JOŠ
– 250 ml slatkog vrhnja
– banana kolko želite, meni je što više to bolje

Priprema
Odvojite žumanjke od bjelanjaka te miksajte žumanjke sa šećerom da se ne zgruda. Dodajte brašno i prašak za pecivo, te mlijeko i ulje, miksajte dok ne postane kremasto te stavite 3 žlice kakaa.
Na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka i stavite u 180 stupnjeva zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta

Tek ispečeni biskvit preliti sa prokuhanim mlijekom u koji ste dodali rum, ostaviti da se ohladi pa preko cijelog biskvita poslažite banane.
Skuhajte puding te ostavite da se ohladi, u ohlađeni puding dodajte margarin te dobro izmiksajte, kremu izlijte preko banani i pustite da se stisne, nakon toga izmiksajte vrhnje za šlag i stavite preko kreme
Kolač možete dodatno preliti čokoladom ili naribati je…

Coconut-Nutella cake

jednostavni-kolac-od-nutelle-i-kokosa




.
Sastojci za biskvit:



3 šolje jogurta
2 šolje šećera
1 šolja ulja
1 šolja kokosovog brašna
2 šolje brašna
3 žlice kakaa
2 žičice sode bikarbone

Dodatni sastojci:

500 ml vrhnja za šlag
9 žlica nutelle
1 šolja = 200 ml


Priprema:

Umutiti jogurt i šećer, pa dodati ulje, kokosovo brašno i brašno pomiješano sa kakaom i sodom bikarbonom. Dobro umutiti, pa sipati u pleh (25×35 cm), premazan maslacem i posut brašnom. Peći u pećnici zagrijanoj na 180º C, oko 25 minuta. Pečen biskvit prohladiti, pa premazati sa 5 žlica nutelle. Ostaviti da se ohladi. Umutiti vrhnje za šlag, pa dodati 4 žlice nutelle. Dobro izmiksati, pa premazati preko biskvita. Kada se kolač ohladi i stegne, rezati na komade.

Ove 4 namirnice zaustavljaju arteriosklerozu







.
Klasična medicina uči da se arterioskleroza progresivno razvija i da se ne može zaustaviti. Dr Din Orniš je 1990. prvi praktično dokazao da ishrana, vežbanje i redukcija stresa leče ovu bolest, bez lekova. To je 2010. priznato u SAD i prihvaćeno kao zvanična terapija.


Dr Din Orniš je za lečenje srčanih oboljenja koristiobiljnu (vegetarijansku) ishranu u kombinaciji sa redovnom šetnjom, socijalnom podrškom i metodama za smanjenje stresa. On nije konkretno naglasio koje biljne namirnice posebno treba koristiti ili koje bi bile posebno korisne za zaustavljanje procesa arterioskleroze. Ipak, kako kaže dr Džoel Kan, profesor kardiologije i jedan od vodećih stručnjaka u SAD za prevenciju srčanih oboljenja, neka novija istraživanja su pokazala da su 4 biljne namirnice posebno korisne da se arterioskleroza zaustavi i sanira. A evo koje:
Stari, dobri beli luk. Mnoga istraživanja su potvrdila sposobnost belog luka da snizi krvni pritisak, holesterol i da spreči zgrušavanje krvi. Ako se koristi u ishrani zajedno sa crnim lukom, to daje optimalne količine sumpora koji je značajan antioksidans. Jedno nedavno istraživanje koje je godinu dana pratilo arterije ispitanika koji su redovno uzimali beli luk pokazalo je jasno smanjenje arteriosklerotičnih naslaga na arterijama.
Nar. Ova voćka ima moćna antioksidativna svojstva koja mogu da utiču na funkcionisanje HDL holesterola na daj način da to zaustavi arteriosklerozu. Dva nedavna istraživanja su jasno pokazala dve stvari: kod jedne grupe ispitanika konzumacija nara je smanjila oštećenje arterija, kod 5 ispitanika koji su koristili nar tokom 3 godine, suženje karotidnih arterija se smanjilo.
Bergamot*. Sadrži moćne antioksidanse koje snižavaju nivo šećera u krvi i holesterola. Nedavno istraživanje koje je pratilo ispitanike sa zadebljalim karotidnim arterijama, nakon šest meseci terapije suplementima bergamota, utvrdilo je da su imali izraženo smanjenje unutrašnjeg zadebljanja karotida.
Zeleni čaj. Sadrži mnoge bioaktivne komponente koje mogu da smanje oksidativni stres, upale, kao i one komponente holesterola koje su štetne po arterije. Naučno je utvrđeno da postoji veza između konzumacije zelenog čaja i smanjenog rizika od smrti od srčanih oboljenja.
* Bergamot je nastao ukrštanjem kruškastog limuna (Citrus lumia) i seviljske narandže ili grejpfruta. Raste u Južnoj Aziji, Južnoj Americi i na jugu Italije u provinciji Kalabriji, a naziv je dobio u čast italijanskog grada Bergama, gde su počeli prodavati njegovo ulje. Ovo voće nije jestivo i gaji se samo radi ulja. Ulje bergamota se dodaje u čajeve, kao što je čuveni Earl Grey, a takođe se koristi u aromaterapiji kao antidepresant.  Ulje se dobija iz kore zrelih plodova hladnim ceđenjem, a miris mu je svež voćno-slatki sa blagom začinskom nijansom.

Ovo je ORIGINAL recept za najpoznatiju italijansku poslasticu: TIRAMISU

12510426_1678017962436443_4106738734431762965_n






.
Sastojci
4 žumanjca
100gr šećera u prahu
500gr mascarpone sira

250 ml slatkog vrhnja
2 veća pakovanja piškota (48 komada)
2,5 dcl kuhane jake crne kafe
malo ruma



Priprema
Žumanjce izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari dok se ne zgusne. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti.

Posebno umutiti slatko vrhnje te i to dodati predhodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.Piškote umakati u procjeđenu crnu kafu kojoj se doda malo ruma i slagati na tacnu (pola piškota ide,dva reda po 12 komada) te na to stavimo kremu, pa opet natopljene piškote (dva reda po 12 komada) pa ostatak kreme.
Sve to pospemo kakao prahom.

ORAH PLOŠKICE NE ZNAM KAKO MI JE OVAJ RECEPT DO SADA PROMAKAO

1




.
Sastojci
FILL:
150gr. mljevenih oraha
100-150g. secera
5 zlica mlakog mlijeka
2 zlice ruma
BISKVIT:
4 jaja
100gr. secera

100gr. oraha
40gr. brasna
COKOLADNA OCAKLINA:
80gr. kuhinjske cokolade
1 zlica ruma
1 zlica vode

Priprema
1.
Umutite bjelanjca u cvrsti snijeg i ostavite.
2.
Izmiksajte zumanjca sa secerom u pjenastu smjesu.
U to dodajte mljevene orase i brasno.Izmiksajte.
Zatim dodajte bjelanjce i izmiksajte sve zajedno.
Stavite u namasceni pleh i stavite da se pece na 180C 20min.Ostavite da se potpuno ohladi.
3.
KREMA:

U mljevene orase dodajte secer,mlako mlijeko i rum.Izmjesajte sve dobro.
4.
Peceni biskvit isjecite na pola.
U sredini stavite malo vise od pola filla.Razmazite.
Preklopite sa biskvitom.Na vrh biskvita stavite drugu polovinu filla i razmazite.
5.
GLAZURA OD COKOLADE:
U manju serpicu stavite cokoladu za kuhanje,vodu i rum.Mijesajte sve zajedno dok se cokolada ne otopi.
Premazite preko kolaca.
Preko cokolade pospite sa mljevenim orasima.
Posluživanje
Omjer pleha je 23×23.Mozete peci i u vecem plehu ali povecajte namirnice…Takoder u receptu ide 2 zlice ruma koje takoder mozete smanjiti na 1 zlicu.Za djecicu dodavajte extrakt od ruma.Ja sam takoder smanjila kolicinu secera a vi po zelji…

Simptomi kamena u bubregu kojih trebate biti svjesni

Simptomi kamena u bubregu kojih trebate





.
Naši bubrezi su jedan od najvažnijih organa u tijelu i njihova glavna funkcija je da istjerati višak vode, toksine i otpad kroz urin iz našeg tijela. Međutim ponekada nemogu istjerati sve toksine i otpad, što dovodi do formiranja kamenja i kristala, zbog čega osjećamo puno boli i nelagode. Manje kamenje obično tijelo samo uklanja ili uz pomoć prirodnih prirpavaka za izbacivanje kamenca iz bubrega. Ono veće kamenje tijelo nemože samo izbaciti i ono uzrokuje velike probleme i bolove.
Simptomi kamena u bubregu kojih trebate
Bubrežni kamenac je vrlo česta bolest koja može biti jako bolna a uz to uzrokovati i neke druge bolesti jer ne dopuštaju obavljanje ostalih funkcija u tijelu. Kako mokraćni kanali koji povezuju, mokraćni mjehur i bubrege blokira kamen, to izaziva nepodnošljivu bol.

Ovo je 8 najčešćih simptoma kamena u bubregu(bubrežnog kamenca), ako primjetite neki od njih odmah se obratite liječniku.
Infekcije
Urinarne infekcije su vrlo čest kod osoba koje imaju bubrežne kamence. Obično te urinarne infekcije izazivaju bolno mokrenje i visoku temperaturu.

Neugodan miris i mutna mokraća
Ako imate problema sa svojim mokraćnim sustavom sigurno ćete primjetiti neugodan miris i promjenu boje urina. To je osobit slučaj sa osobama starosti od 20 do 40 godina.

Bol i neugoda
Ako radi bola sumljate na bubrežni kamenac trebate obratiti pažnju. Ako se bol javlja najviše i bude najaća ujutro onda vjerovatno imate kamen u bubregu.

Bolovi u bubrezima
Kada je bubrežni kamenac zapeo u bubrezima, onda odjednom osjetite naglu bol koja se širi prema stomaku. Isto tako kao rezultat bubrežnih kamenaca osjetit ćete bol u prepoanam i bol u leđima.



Krv u mokraći
To je siguran simptom da imate kamen u bubregu i često je paraćen sa bolovima u trbuhu. To se događa radi trenja ili kretanja bubrežnog kamenca, što dovodi do ružičaste ili crvene boje urina.

Jaka bol u bubrezima
Ova bol se čest javlja iznenada ali isto tako i brzo nestane, ali se vi tad puno znojite.

Učestalo i bolno mokrenje
Čest nagon za mokrenjem i bolno mokrenje je jedan od najčešćih znakova kamena u bubregu i simptom je dehidracije.

Povraćanje i mučnina
Kada se vaše tijelo ne može istjerati otrovni otpad, uobičajeno da osjećajte potrebu da povrati kao bi na taj način eliminirali toksini iz tijela. To se događa zato što bubrezi nisu u stanju obaviti svoju funkciju kako treba.

Bubrežni kamenac prirodno liječenje
Ovdje vam predstavljamo neke od prirodnih lijekova za bubrežni kamenac:
Proso – Riješite se kamena u bubregu za 10 dana
Bubrežni kamenac – prirodno liječenje uz čajeve
Prirodni ljekovi za liječenje kamena u bubregu.

NEKO IH SPREMA SA MLIJEKOM U PRAHU NEKO BEZ A JA IH SPREMAM NA NAJJEDNOSAVNI NAČIN: RAFFAELO KUGLICE







.
Najjednostavnija priprema raffaelo kuglica-
Sastojci
1/2 litre mlijeka
4 žlice gustina
2 vanilin šećera



2 šalice šećera
125 dkg margarina
25 dkg kokosa






Priprema
1.
Gustin razmutiti u malo malo mlijeka,a ostalo mlijeko staviti kuhati sa šećerom i vanilin šećerom.Prokuhati na laganoj vatri,dodati gustin i još malo prokuhati.
2.



U hladno dodati 1/2 margarina i kokos.
3.
Oblikujte kuglice,uvaljajte ih u kokos i stavite u hladnjak da se malo stisnu.

KREMASTA TORTA ZA 5 MINUTA






.
Extra ukusna i pojede se odma u slast. Svi ce biti zadovoljni i pitace za recept ili ce pitati kud je kupljena sladoled torta jer jos takvu tortu nisu videli.Dok gosti cekaju na kavu ili caj da se skuva vi istovremeno pripremate tortu.

SASTOJCI
9 komada sendwich orginal sladoled
cokoladni preljev
karamelni preljev
slag krema od vanilije ( po upustvu napravit )




PRIPREMA
Prvo napravite slag krem od vanilije prema uputama. Ostaviti sa strane.

Izvaditi 9 komada sanwich sladoleda i ostaviti sa strane.

Na tacnu za torte poredjati kako slika pokazuje 3 sandwica jedno uz drugo, a potom preliti cokoladnim i karamelnim prljevom.

Ponovo poredjati 3 sandwicha, ali sa u suprotnu stranu kako slika pokazuje, pa ponovo preliti sa preljevom od cokolade i karamela.

Zavrsiti sa tri preostala sadwicha sladoleda.

Celu tortu obloziti slag kremom od vanilije, po vrhu ponovo preliti karamelnim i cokoladnim preljevom, i dekorisat po zelji.

NAPOKON RAVAN TRBUH: PIJE SE 4 DANA, SKIDA 10 CM SA STRUKA!

struk





.
Sassy voda ključni je sastojak ‘dijete za ravan trbuh’ (‘Flat Belly Diet’) koju je osmislila nutricionistica Cynthia Sass. Taj ukusni napitak, koji je dobio ime po svojoj kreatorici, osvježava i vitalizira, sadrži minimalni broj kalorija, ima blagotvorno djelovanje na organizam, jako smanjuje nadutost i umiruje probavni trakt.
Cynthia tvrdi da se pijenjem ovog napitka obim struka može smanjiti za čak 10 centimetara i to u samo 4 dana!
Koncept Sassy vode počiva na činjenici da je ljudskom tijelu potrebno minimalno osam čaša vode kako bi ono moglo normalno funkcionirati. Naravno, ta količina je samo orijentir i početna točka jer potrebe za tekućinom variraju od osobe do osobe te o ovise o razini tjelesnih aktivnosti.
Iz tog razloga, tijekom četiri ‘ključna’ dana, na početku ‘dijete za ravan trbuh’ (Flat Belly Diet) preporučljivo je popiti cijelu receptom određenu porciju. Također, preporučljivo je konzumiranje voća i povrća koji sadrže veliku količinu vode. Pravilna hidratacija tijela, pomaže održavanju nivoa tekućine u tijelu te sprječava zatvor i nadutost crijeva.
Kako bi vam ovaj “plan” uspio, važno je da tokom četiri dana konzumiranja napitka izbjegavate slatkiše, grickalice, masnu i kaloričnu hranu, a okrenete se zdravijim namirnicama, malo manjim porcijama i kretanju.
Morate imati na umu da je sama ‘ceremonija’ pripravka Sassy vode i njezino serviranje podsjetnik da će se stvari uskoro promijenit na bolje te se onda bez ikakvog problema možete fokusirati na zacrtani cilj: ravan trbuh jednom za svagda!
Sastojci

8 čaša vode (minimum, a vi možete i više staviti ako pijete više vode tokom dana)
1 čajna žlica naribanog korijena đumbira
1 svježi krastavac srednje veličine, oguljen i narezan na tanke ploške
1 limun srednje veličine, narezan na tanke ploške
12 listića zelene metvice
Priprava

Sve sastojke promiješajte u vrču.
Stavite u hladnjak preko noći.
Procijedite.
Konzumacija

Čim ustanete počnite s konzumiranjem ove moćne tekućine, popijte sve kroz dan, a uvečer napravite novu dozu za sutra.
Kako bi vidjeli rezultate, vrlo je važno piti ovaj napitak bar 4 dana i ne piti ništa drugo.
Nakon četiri dana, toliko će vam se svidjeti ukus i rezultati da nećete ni pomisliti prestati piti ovu vodu!

STARINSKI BAKIN ROLAT SA DŽEMOM

4




.
Sastojci
Potrebno:
5 jaja
5 kasika secera
1 vanilin secer
5 kasika brasna.

Za premazati:
3-4 kasike dzema od sljiva.
Za posipanje:
– secer u prahu.

Priprema
1.
Rernu zagrejte na 200C.
Ple (veliki crni od rerne)oblozite papirom,i papir malo podmazite uljem.
U posudu za mucenje stavite cjela jaja i mutite na najjacoj brzini sa secerom,van.secerom dok se ne poveca volumen mase i ne postane pjenasto.
Dodajte lagano brasno i sve na laganoj brzini umutite.
Masu izlijte u pleh(na papir)poravnajte i pecite 15-20 min.dok ne dobije zlatno-smedju boju.

Pecen izvadite,zarolajte sa papirom,odrolajte,skinite papir i opet fino cvrsto zarolajte.Biskvit ohladite.
2.
Hladan namazite svuda jednako dzemom od sljiva,cvrsto zarolajte i pospite sa secero u prahu…
Posluživanje
Moja baka je uvjek znala reci”diko moja nemoj stavljati prasak za pecivo jer zna pucati prilikom savijanja”tako da je ovo bas takav rolat,bez p.za pecivo bas na bakin nacin ;)a svuda jednak,fino savitljiv i tanak.

ČOKOLADNA TORTA SOČNA I KREMASTA DA SE KORICE JEDVA OSJETE

1




.
Sastojci
Biskvit:
8 kom bjelanaca
140 gr šećera
160 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
2 kašike oštrog brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja
Fil:

1 l punomasnog mlijeka
8 kom žumanaca
300 gr bombona karamel lješnjak
160 gr gustina
170 gr šećera
100 gr maslaca
200ml slatkog vrhnja
Za natopiti biskvit:
Malo mlijeka + kašika ruma
Ganache:
250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dolcela)
100g kvalitetne čokolade za kuvanje
100g noisette čokolade

Priprema
1.
Karamel krema:
Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope. Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu). U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.

Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica). Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
2.
Biskviti:
Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 140gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti. Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore. Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir). Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.
Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.
3.
Nastavak krema:
U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati. Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.
4.
Slaganje:
Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela. Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći. Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.
5.
Ganache:
Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope. Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.
Posluživanje
– Karamel-lješnjak bombone koje sam koristila su mekane Pionirove, što je najbitnije jeftine su 🙂 S njima je krema posebno lijepa! Savršena zamjena je dulce de leche i malo lješnjak paste ako ih imate 🙂
-Ako koristite mliječno vrhnje za šlag, onda dodajte i jedan šlag-fiks.
*Napomena: Ja radim sa domaćim lješnjacima koji imaju znatno jaču aromu od većine “kupovnih” u marketima, tako da ukoliko radite sa “kupovnim” količinu možete povećati na 200 g.

DA LI VAŠI NOKTI UVIJEK PUCAJU ILI SE LISTAJU? EVO ŠTA VAŠE TIJELO POKUŠAVA DA VAM KAŽE!

d-25




Ovo je znak nedostatka mangana. Slabost, mučnina, povraćanje, i vrtoglavica su simptomi nedostatka mangana, kao i gubitak sluha i slaba kosa i nokti.

Da bi se izbjegla opasnost od nedostatka mangana, jesti po preporuci : Morska hrana. Dagnje, školjke, i rakovi su samo neke od mnogih vrsta morskih plodova bogati manganom. To je i zdrav izvor B-vitamina, omega 3s, i esencijalnih aminokiselina.

Lješnaci i sjemenke. Lješnjaci, oraha, i makadamija orasi su među najvećim izvorima mangana. Oni su bogati vitaminom E, bakar, i magnezij. Špinat.

Samo 1 šolja njega ima više od 2 puta preporučene dnevne vrijednosti vitamina A i više od 6 puta vitamina K.

BEZ JAJA, MLEKA I PUTERA I PRLJAVIH SUDOVA: OVOJ ČOKOLADNOJ BOMBI NIKO NIJE ODOLEO

1




Sastojci
– 1 ½ šolja brašna
– Prstohvat soli
– 1 kašičica sode bikarbone
– 3 kašike kakao praha
– 1 šolja šećera
– 1 kašičica sirćeta
– 1 kašičica ekstrakta vanile
– 5 kašika ulja
– 1 šolja vode
– Preliv od čokolade

Priprema:
Uzmite pleh u kome ćete peći tortu. Sipajte brašno, kakao, šećer i sodu bikarbonu. Dobro izmešajte i napravite tri udubljenja. U jedno sipajte sirće, u drugo vodu, a u treće ulje. Polako izmešajte viljuškom. Stavite u zagrejanu rernu da se peče oko 35 minuta na 180 stepeni. Izvadite, ostavite da se malo prohladi, a potom prelijte otopljenom čokoladom ili drugim frostingom po želji.
Uz ovu kombinaciju odlično se slažu višnje ili maline, pa ukoliko imate neko pakovanje u zamrzivaču, iskoristite ga na ovaj način.

SUPER UKUSNA BAJADERA TORTA BEZ PEČENJA GOTOVA ZA TREN!!!

1




Sastojci:
Kora:
5 belanaca,
10 kašika šećera,
150 g mlevenih oraha,
2 kašike brašna,
Fil sa keksom:
300 g mlevenog keksa,
100 g putera,
100 g čokolade za kuvanje,
1 konzerva ananasa (oko 500 g),
1/2 l mleka,
2 kesice pudinga od vanile,
5 žumanaca, 100 g putera,
5 kašika šećera,
Za ukrašavanje:
1 slatka pavlaka (250 ml)

Priprema:
Umututite čvrst sneg od belanaca, dodajte šećer i mutite dok masa ne postane gusta. Dodajte u umućena belanca brašno i mlevene orahe, izmešajte sve lagano i sipajte u podmazan pleh. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dvadesetak minuta.
Fil sa keksom – natopite keks sa sokom od ananasa, dodajte penasto umućen puter i rastopljenu čokoladu. Žuti fil – skuvajte puding sa žumancima i šećerom, kad se prohladi dodajte puter i mutite dok se ne sjedini i masa postane penasta.
Na pečenu i ohlađenu koru stavite prvo fil sa keksom, preko njega poređajte seckani ananas i odozgo prekrijte sa žutim filom. Umutite šlag od slatke pavlake i ukrasite tortu.

VOJNA DIJETA: 4-5 KG MANJE ZA 3 DANA!

1





Trodnevna ili vojna dijeta, kako i sam naziv kaže, podrazumeva vrlo stroga režim ishrane i veoma je bitno da se pridržavate svega propisanog – od termina obroka do namirnica – inače ništa od želejnih rezultata. No, pre nego što se uputite u ovu “avanturu” neophodno je da se konsultujete s lekarom.

Ova dijeta ima plan koga se morate strogo držati ukoliko želite da postignete željene rezultate. S obzirom na to da funkcioniše po principu hemijske razgradnje ovde ne važi princip da neku od namirnica zamenite drugom jer se može desiti da vam ceo trud propadne. Od začina su dozvoljeni so i biber, i ništa drugo.

Svaki dan se jede u isto vreme, bez obzira na to što niste gladni u to vreme. Posle dijete bar četiri dana budite na normalnoj ishrani, pa ukoliko želite, možete da je opet ponovite. Uz dijetu se preporučuje i vežbanje.

Prvi dan

Doručak

Pola grejpfruta, kriška tosta sa dve kašičice putera od kikirikija, kafa ili čaj.

Ručak

Pola šolje tunjevine, kriška tosta, kafa ili čaj.

Večera

80 grama bilo kog nemasnog mesa ili piletine, šolja graška, pola banane, mala jabuka i šolja sladoleda od vanile.

Drugi dan

Doručak

Jaje, pola banane, kriška tosta.

Ručak

Šolja svežeg sira, tvrdo kuvano jaje i pet slanih krekera.

Večera

Dve viršle (bez hleba), šolja brokolija, pola šolje rendane šargarepe, pola banane, i pola šolje sladoleda od vanile.
Treći dan
Doručak

Kafa ili čaj sa jednom do dve kašičice zaslađivača, pet slanih krekera, 26 grama sira i jedna manja jabuka.

Ručak

Tvrdo kuvano jaje i jedna kriška tosta.

Večera

Šolja tunjevine, pola banane i jedna šolja sladoleda od vanile.

Vodu možete da pijete koliko god želite, a ako se strogo pridržavate dijete možete da izgubite do četiri kilograma. Ipak, još jednom naglašavamo, pre nego što se upustie u ovo “mučenje” konsultujte se sa lekarom.

Takmičili se Hrvat, Srbin i Bosanac…

screen-22.25.4828.04.2016-15-26




Takmičili se Hrvat, Srbin i Bosanac čija je medicina više napredovala.
Kaze Hrvat:
Mi čoveka otvorimo i zatvorimo a on opet živ.

Kaže Srbin:
Nije to ništa, mi čoveku izvadimo oči i stavimo klikere i on opet vidi.
Kaže Bosanac:
Ma nije to ništa, mi čoveku odsečemo glavu i opet zasijemo i on opet živ.

Pita njega Srbin:
Daj bre, šta ti je, ko je to video.
Kaže Bosanac njemu:
Taj tvoj s klikerima…

U lošim sam odnosima sa cimerkom. Kad me iznervira osvetim se tako što čim ona ode negde svučem pantalone

image (2)




U lošim sam odnosima sa cimerkom. Kad me iznervira osvetim se tako što čim ona ode negde svučem pantalone i sedim joj na jastuk. Smejem se posle kao neka budala kad ona legde tu.

Mujo se zaposlio u…

screen-22.25.4828.04.2016-15-26




Mujo se zaposlio u velikoj robnoj kući u Njujorku. Posle prvog radnog dana poslovođa ga upita koliko je prodao.

Milion dolara, odgovori Mujo.
Poslovođa samo što se ne onesvesti. Ni najiskusniji trgovci nisu u jednom danu uspeli prodati robe za više od 50.000 $, a Mujo prvi dan dvadeset puta više. Upita on Muju kako mu je to pošlo za rukom.


Pa lepo – odgovori Mujo. – Prvo sam čoveku prodao jednu udicu i onda ga nagovorio da kupi barem još jednu za rezervu. Zatim sam mu prodao i nekoliko komada olova. Onda sam ga podsetio da mu treba i najlon, ali ne bilo kakav, već kvalitetan najlon koji može izdržat veliku ribu. E, onda sam mu rekao da pravu ribu, bez obzira na kvalitet pribora, neće moći loviti iz ruke i neka uzme štap s rolom. Kad je uzeo štap, predložio sam mu da razmisli o kupovini motornog čamca. Pošto sam mu prodao Boston Whaler-a s trajlerom, objasnio sam mu da njegov stari auto jednostavno ne može vući taj gliser i na moj nagovor odlučio se za jak džip. Eto kako sam zaradio 1.000.000 $.

Još ne mogu shvatiti kako ti je to uspelo – reče poslovođa – a čovek je došao samo da kupi udicu?
Ma jok – reče Mujo – došao je da kupi tampone za ženu, pa sam ga pitô zašto ne ide na pecanje, kad ionako ne može raditi ništa sa ženom ovaj vikend!

http://najjednsotavnijirecepti.blogspot.ba/2016/11/osramotio-sam-se-za-zivota-kum-mog-tate.html

image_1 (3)





Imam 23 godine, i nikada nisam želela da budem majka, ali pre neki dan sam bila u ordinaciji kod lekara i tamo je bio mali dečak od otprilike 2 godine. Ne znam šta se desilo sa mnom kada sam ga videla, ali odjednom sam dobila ogromnu želju da imam dete, i mislim da po prvi put shvatam koliko je lepo biti roditelj.

OSRAMOTIO SAM SE ZA ŽIVOTA! KUM MOG TATE I NJEGOVA ŽENA SU STRAŠNO DOSADNI






OSRAMOTIO SAM SE ZA ŽIVOTA! Kum mog tate i njegova žena su strašno dosadni, iako ih tata mnogo voli. Kada dođu u goste ne znaju otići.

Sinoć su bili kod nas, a ja sam cijelo vrijeme proveo u svojoj sobi. Nekad oko pola jedan primjetio sam da se ništa ne čuje u dnevnoj sobi i pomislio sam da su otišli i ja sam ulazeći u sobu na sav glas rekao:

HVALA BOGU ZNALI SU OTIĆI SVOJOJ KUĆI! a onda sam ih ugledao u sobi. Tada je kum ustao i rekao NISMO JOŠ, TU SMO, glasno se nasmijao, a onda ponovo sjeo i nastavio I NEĆEMO JOŠ DUGO. Otišli su kući nekada oko 4 sata u jutro. Ne znam kako ću od sramote da ih više pogledam

TE NOĆI JE KIŠA PADALA KAO NIKAD DO TAD, A JA SE TAMAN ZADESILA KOD PRIJATELJICE…






Te noći je kiša padala kao nikad do tad, a ja se taman zadesila kod prijateljice. Ne bojim se oluje, ali nije mi dozvoljavala da odem kući dok se ne stiša. Iznenada je banuo njen presesi brat i tražio od nje crno-bijeli USB .

Ona je otrčala u svoju sobu, a on sjeo pored mene i izvadio iz džepa isti taj USB. Prije nego sam stigla pitati išta poljubio me je i oborio na leđa.
Ne znam za tebe, ali mene peče savjest što si solo , rekao je i nasmijao se. Od tad je prošlo dva mjeseca i mi smo u stvarno divnoj vezi, ako se uzme u obzir da je stariji 3 godine.

Neki dan ja skupim hrabrosti i odlučim da kažem njegovoj sestri za nas, a ona se samo nasmije i kaže: Šta ti misliš, što će toj propalici USB, sve sam sama smislila.

utorak, 29. studenoga 2016.

POKLON KEKSIĆI…DEKORATIVNI I BRZI VOLE IH VELIKI I MALI

1




.
Sastojci
Svijetlo tijesto
100 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije (ili 1/2 vanilin šećera)

260 g brašna
Tamno tijesto
100 g maslaca
100 g šećera
1 jaje
1/2 žličice ekstrakta vanilije
245 g brašna
15 g gorkog kakaa

Priprema
1.
Pripremite odvojeno svijetlo i tamno tijesto:
Izradite omekšali maslac sa šećerom i vanilijom da bude kremast (mikserom ili drvenom kuhačom).
Umiješajte jaje, i na kraju brašno (brašno i kakao za tamno tijesto).
Omotajte oba tijesta prozirnom folijom i ostavite oko 1 sat u hladnjaku.
2.
Razvaljajte svijetlo tijesto na 1 cm debljine.
Izrežite ga na trake širine 2 cm.

Razvaljajte tamno tijesto na 5 mm. Izrežite trake iste širine kao svijetlo tijesto.
Napravite sendviče svijetlo tijesto-tamno tijesto-svijetlo tijesto
3.
Dobivenu troslojnu traku prerežite na pola po dužini.
Umetnite vertikalno još jednu tamnu traku i spojite sa strana prerezano tijesto.
Omotajte prozirnom folijom svaku tako dobivenu traku i stavite u hladnjak na sat vremena.
* Možete slagati i obrnuto tijesta ako želite na primjer tamne “paketiće” sa svijetlom trakom.
4.
Ohlađeno tijesto narežite na ploškice debljine oko 1 cm i složite ih na pleh (ne morate ih previše razmicati jer neće posebno narasti ni širiti se).
Od viška tijesta (tamnog za svijetle kekse, svijetlog za tamne kekse) izrežite kockice koje prerežite dijagonalno na trokutiće i stavite po dva na svaki keks tako da izgleda kao mašnica.
5.
Pecite kekse na 180°C 15-ak minuta ili dok rubovi samo lagano ne porumene.
6.
napomena: dok tijesto valjate nemojte ga previše brašniti (najbolje je razvaljati ga između dva komada papira za pečenje) jer vam onda slojevi neće htjeti prioniti jedan za drugi. Ako eventualno imate problema, premažite tijesto malo navlaženim kistom da se bolje zalijepi.

TIRAMISU BEZ JAJA GOTOV ZA 10 MINUTA

1





.
Jede vam se nešto slatko i brzo? Nećete naći ništa brže od ovog recepta, koji predstavlja chef Gordon Ramsay.

Sastojci:
– 120 g šećera u prahu
– 300 g vrhnja za šlag

– Ekstrakt vanilije
– 250 g mascarpone sira
– piškote
– Šalica jake crne kave

Priprema:
U jednu zdjelu stavite šećer u prahu, dodajte vrhnje za šlag i sve zajedno dobro istucite. U drugu zdjelu stavite mascarpone i ekstrakt vanilije i dobro izmiješajte.



Mješavinu mascarponea i vanilije ulijte u šlag i sve zajedno dobro izmiksajte. Piškote prepolovite na pola, umočite u kavu i stavite u čašu. Prelijte smjesu u čaše i po vrhu naribajte tamnu čokoladu.



Najbolje alkalne namirnice – za sprečavanje raka i bolesti srca

najbolje alkalne namirnice





.
I ako znamo koliko je loša prerađena hrana mi je i dalje volimo. Prerađeni proizvodi, brza hrana, GMO proizvodi i slatke poslastice stalno štete našem tijelu a najgore od svega što smo toga svjesni. Loša hrana može da promjeni pH vrijednost našeg tijela i ugrozi naše zdravlje.
najbolje alkalne namirnice
Ljudsko tijelo po prirodni treba biti alkalno, ali mi idemo protiv prirode i činimo ga kiselim. Zašto više volimo ne zdravu hranu nego zdravo voće i povrće? Kisela pH vrijednost utječe na imunološki sustav i čini tijelo da bude sklono bolestima.

Alkalne namirnice:
Ako želite sebi dobro zdravlje onda ćete sigurno učiniti sve u svojoj mogučnosti da imate optimalno zdravlje. Mi vam u tome možemo pomoći jer vam donosimo listu najboljih alkalnih namirnica koje će vašem tijelu vratiti alkalnu vrijednost, poboljšati zdravlje i zaštititi od bolesti.



Ovo je popis najboljih 5 alkalnih namirnica:
Blitva
Blitva je odlična alkalna namirnica koja posjeduje i antibakterijska, antivirusna, ali i antioksidativna svojstva.
Dinje
Dinje su odlične za pročišćavanje crijeva i prilično su alkalne s pH 8,5. Lubenica također spada u ovu grupu i odlična je namirnica jer sadrži veliku količinu vlakana i čak 92% vode.
Heljda
Tražite li zamjenu za pšenicu? Heljda je odlična za to pošto je puna energije i sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti.
Maslinovo ulje
Ovo ukusno ulje je puno vitamina E i mononezasićenih masnih kiselina.
Sjeme lana
Ne samo da je alkalno, već je i puno vlakana i vitamina E. Sjeme lana može ublažiti upale i vrele valove kod žena u menopauzi.

Uz to ovdje imate listu i ostalih alkalnih namirnica:
Avokado – Ima zdrave mononezasićene masne kiseline koje su važne za zdravo srce.
Banane – Banane su odlična superhrana, ali samo kada su zrele.
Bobice – Pune su antioksidansa.
Mrkve – Sadrže beta-karoten i poboljšavaju vid.
Češnjak – Regulira krvni tlak.
Brokula – Smanjuje razinu kolesterola.
Grožđe – Bogato multivitaminima i antioksidansima, snižava krvni tlak.
Ananas – Pomaže kod mršavljenja.
Klice alfalfe – Lako se probavljaju i bogate su enzimima koji održavaju hormone u ravnoteži.
Limun – Jedna od najalkalnijih namirnica koja također pomaže i kod prehlade, gripe i kašlja.
Prokulica – Može spriječiti rak.
Kiseli kupus – Fermentisana hrana koja je odličan probiotik.
Karfiol – Zdrava zamjena za kruh.
Grejpfrut – Odličan izvor vitamina A i C.
Morska trava – Sadrži željezo i znatno povećava pH vrijednost organizma.
Kinoa – Održava zdravu količinu šećera u krvi.
Krastavac – Održava kožu zdravom i mladolikom i sadrži 90% vode.
Peršin – Čisti crijeva.
Mango – Odličan za čišćenje crijeva.
Špinat – Povrće puno vitamina.
Naranče – Odlične za liječenje prehlade.
Papaja – Prirodni laksativ za čišćenje crijeva.

PRSTE DA POLIŽEŠ: NAJBOLJI NAČIN DA NAPRAVITE PALAČINKE, A TREBA VAM SAMO 5 MINUTA!






.
Omiljena poslastica gotovo svih ljudi još od malih nogu su palačinke, a pogotovo one sa slasnim kremićem. Mi vam pokazujemo potpuno novi način da ih napravite i garantujemo da će vas oduševiti!

POTREBNO JE (za testo):
200 g brašna,
2 kašike šećera,
1.5 kašičica sode bikarbone,
kašičicu soka od limuna,
pola kašičice soli,
1 jaje,
200 ml mleka,
3 kašike maslinovog ulja


PRIPREMA: Pomešajte sve sastojke dok ne dobijete jednaku smesu i pržite na zagrejanom tiganju. Za punjenje možete koristiti vaš omiljeni kremić.

NJEMAČKA TORTA OD OBLATNI…POGLEDAJTE PRIPREMU KORAK PO KORAK








.
Sastojci
150 g naribane gorke čokolade
125 ml slatkog vrhnja
3 žumanjka
150 g šećera
1 žlica Vanilin šećera Dolcela
150 g maslaca
1 omot oblatni
150 g popečenih nasjeckanih lješnjaka


Priprema
1.
Fino naribanu čokoladu umiješajte u mlako vrhnje te miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne rastopi.
2.
Zatim dodajte žumanjke, šećer i vanilin šećer.
3.
Uz stalno miješanje zagrijte smjesu, ali pripazite da ne zakuha. Maknite s vatre, umiješajte maslac, te miješajte dok smjesa ne postane glatka.
4.
U kalup za tortu naizmjenično stavljajte oblikovane oblatne, namažite ih kremom i pospite nasjeckanim lješnjacima. Ponavljajte postupak dok ne napunite kalup. Završite oblatnom.
5.
Tortu ohladite, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom.



Posluživanje
Poslužite po želji ukrašeno šlagom.
Savjet
Da dobijete okrugli oblik oblatne, uzmite kalup promjera 24 cm i nožem pažljivo izrežite oblatnu.

Recept za sirup od borovih iglica sa medom Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdravi-recepti/med-sirup-od-borovih-iglica-recept/

sirup od borovih iglica protiv kašlja




.
Sirup od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Upotrebljava se protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa.U našoj tradicionalnoj medicini naročito je cenjen recept za borove iglice u medu, koji ćemo rado ovom prilikom podeliti sa vama. Takođe ovaj izvanredan prirodni lek ima više varijanti. Može se napraviti i od svetlo-zelenih iglica smreke i jele.



Ono što još morate znati je da se ne sme koristiti bilo koja vrsta četinara za izradu sirupa. Neke su i otrovne poput tuje i tise koje treba izbegavati u širokom luku. Ako spadate u osobe koje se razumeju u četinare i lako prepoznajete beli bor ili smreku, onda nema problema. Ukoliko je situacija obrnuta i nemate puno iskustva, potreban vam je vodič da biste krenuli u berbu mladih izdanaka.

Nikada nemojte uzimati previše izdanaka samo sa jednog drveta, jer tamo gde ih otkinete, te godine neće više izrasti. Za sam početak daćemo vam nešto više informacija o belom boru, pa da krenemo…

Kako prepoznati mlade borove iglice

Pre nego što podelimo recept za sirup od borovih iglica, daćemo vam neke najosnovije smrenice o ovoj biljci. Beli bor ima latinski naziv Pinus sylvestris. Njegovi drugi nazivi su još bor, divlji bor, šumski bor, čam, lučevina. Stablo bora može da naraste više od 10 metara u visinu, a njegov stubasti koren prostire duboko u tlo. Stablo i grane pokrivene su u mladosti smeđo-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom.

Grane se vremenom šire u obliku kišobrana. Sivo-zelene borove iglice duge su 5 do 6 cm, sastavljene su u čupercima po dve zajedno. Cvetovi su jednodomni, pa se iz ženskih cvetova oblikuju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin.

Danas je ovo drvo naročito cenjeno, jer se od njega pravi izvanredni sirup od borovih iglica protiv kašlja, za koji je već dokazno da je odlično prirodno sredstvo za sve tegobe disajnih puteva, naročito za lečenje bronhitisa. Beli bor je rasprostranjen po čitavoj Evropi, nalazimo ga od nizinskih i brdskih, do viskokih planinskih područja. Cveta u maju mesecu, a vreme sazrevanja semena mu je u oktobru druge godine.



U lekovite svrhe koriste se pored iglica i šišarke, kora i smola. Ukoliko naberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao sveže za pravljenje sirupa, već deo njih slobodno odvojite sa strane, sasušite i sačuvajte. Od njih možete kasnije pripremiti čaj od borovih iglica, čiji ćemo recept takođe podeliti sa vama u ovom članku..

Kako sve možemo upotrebiti borove iglice kao lek

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom, delotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u lečenju skrobuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sveže, po mogućnosti odmah po branju, jer se dužim čuvanjem gubi deo njihovog lekovitog svojstva.

sirup od borovih iglica protiv kašlja

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se stoga koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocene gorke i lekovite materije. Uspešno se koriste za lečenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama koje obolevaju od reume i artritisa.

Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži lekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica u narodnoj medicini često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za lečenje kožnih bolesti. Ako planirate upotrebiti borovu smolu povedite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni.

Takođe kora od bora zbog lekovitih flavonskih kao i brojnih taninskih materija, veoma uspešno se koristi za saniranje otvorenih rana, jer veoma brzo zaustavlja krvarenje, a ima i vrlo dobro antiseptičko delovanje. Najbolje je da koristite koru od zrelog bora, i najbolje je da se ona skine sa gornjih delova stabla.

Kako napraviti sirup od borovih iglica sa šećerom i medom

Za početak donesite jednu važnu odluku. Uzmite jedan slobodan dan, pobegnite od gradske vreve, smoga i zagađenog vazduha i to odmah u ranim jutarnjim satima. Najbolje bi bilo da sednete na bicikl i provozate se do obližnje šume bogate četinarima.

Malopre smo vam dali instrukcije kako da prepoznate mlade iglice od bora, ukoliko i dalje niste sigurni u to, povedite onoga ko zna. Za sirup protiv kašlja mogu poslužiti i jela i smreka. Kada se vratite kući postupak pripreme je krajnje jednostavan, za početak bilo bi poželjno da borove iglice saperete sa hladnom vodom od prljavštine i malo sačekate da se prosuše. Evo šta dalje sledi:


 


U odgovarajuću staklenu teglu stavite najpre red šećera, preko kojeg se stavlja red sveže ubranih borovih iglica, pa ponovo red šećera, pa na njega iglice i tako sve do vrha tegle. Završni sloj obavezno treba da je od šećera. Teglu zatvorite što bolje i odnesite je na sunčano mesto da se šećer lagano rastapa. Da bi se on skroz rastopio, te da bi sirup od borovih iglica mogli početi koristiti, biće vam potrebno da odstoji  najmanje 40 -tak dana. Ovako dobijen prirodni lek za imunitet pravi se upravo sada u prolećnom periodu, odmah po branju mladih izdanaka.
U našem narodu se za ovaj prirodni lek odomaćio naziv med od borovih iglica, kako god da ga nazovete potpuno je svejedno, jer je recept isti i izuzetno je dobar za pomenute tegobe..

Recept za sirup broj dva

Evo kako se priprema:

Dva kilograma svežih borovih izdanaka prokuva se sa 9 litara vode, pokrije se i pusti da odstoji narednih 48 sati. Posle toga se sve zajedno procedi kroz platno i dobro se izgnječi. Dobijena tečnost se zatim uz dodatak jednog kg šećera i 0,5 kg meda, malo prokuva. Dok je još topla sipa se u odgovarajuće staklene posude (ne u flaše). Njih treba na kraju dobro zatvoriti sa dvostrukim pergament papirom ili celofanom. Treba paziti da se mladi izdanci beru po sunčanom vremenu.

Za koju god varijantu da se odlučite, vodite računa koliko ga dozirate, bilo bi najbolje da sirup od borovih iglica uzimate po dve tri kašičice i ne više od toga tokom dana. Najbolje ga je jesti samog, ali možete ga dodavati u rashlađen čaj, u vruć nikako, jer gubi svoja dragocena svojstva.

Ukoliko vam se borove iglice sa šećerom ne sviđaju ovako zajedno u kombinaciji, vi svakako napravite sirup od borovih iglica sa medom, za čiju će vam izradu biti potrebna nešto veća količina domaćeg meda.

Ukoliko se odlučite za med – a ne za beli šećer(koji je svakako na lošem glasu), znajte da se tada sirup nešto brže kvari, te da ga morate držati u frižideru. Takođe, mnogi ovoj recepturi dodaju i nekoliko kriški od limuna.

Kako se pravi čaj od borovih iglica

Kao što smo na početku obećali, podelićemo i ovaj recept

Uzeti dvadesetak borovih iglica sa vrhova grančica i dobro ih saprati od nečistoća sa hladnom vodom. Dobro ih usitnite i dodajte u provrelu vodu, te ih kuvajte petnaestak minuta. Kada trećina tečnosti ispari, skinite sa vatre. Poklopite posudu i stavite je na stranu da se ohladi nekih tridesetak minuta. Procedite dobijeni čaj od borovih iglica. Ukoliko nije vreo dodajte mu med i malo soka od limuna. Boja ovog napitka bi trebala biti blago-crvenkasta i možete ga piti nekoliko puta u danu. Dojilje i trudnice ne bi smele da ga uzimaju.
Lekoviti oparak od bora

U  srazmeri  u kojoj 1 deo da čine borove iglice ide 10 delova vode za oparak. A upotrebljava se slično kao lekoviti čaj od borovih iglica, zaslađen domaćim medom. Ovaj prirodni lek je jako dobar kod zastarelih katara disajnih puteva. Koristi se kod promuklosti grla, kašlja, lakšeg oblika bronhitisa ili za inhalacije. Mlade izdanke bora treba brati početkom proleća.

Lekovita kura od bora

Oboleli od gihta i reumatizma bi se sa dolaskom proleća podvrgnuti sledećoj prirodnoj terapiji:

Ubrati 30 grama svežih borovih izdanaka i njih treba popariti sa litrom vrućeg mleka. Posle sat vremena dobro procediti i piti napitak tokom celog dana.
Kako se koristi smola od bora

Ukoliko imate kamen u žuči i česte grčeve napravite ovaj prirodni lek

5 grama sveže – tek istekle borove smole, rastvorite u 20 grama etera i tu kuru uzimajte jednanput dnevno. Dozirajte najviše 5-10 kapi na jednoj kocki šećera i pojedite…
Kao što vidite sirup od borovih iglica nije jedini lekoviti recept koji možete napraviti od ovog četinara, te vam preporučujemo da i ostale recepture isprobate. Nešto starijoj deci takođe možete davati borove iglice sa medom, ali bi bilo poželjno da se prvo posavetujete sa pedijatrom. Takođe med od borovih iglica u trudnoći nemojte uzimati bez prethodnog dogovora sa lekarom.

Gde kupiti sirup od borovih iglica i koja je cena

Ukoliko se odlučite da med i sirup od borovih iglica potražite kao gotov proizvod, izbor baš nije velik, ali svakako se može pronaći. Danas ga ima u biljnim apotekama i nešto bolje opremljenim internet prodavnicama. U njima ovaj ovaj proizvod možete poručiti i online.



Cena za sirup od borovih iglica koji se može davati i deci je oko 300 dinara za pakovanje od 410 grama. Ponavljamo još jednom, ne odlučujte se tek tako da ga upotrebite dok se niste posavetovali sa lekarom.

Drugima se dopalo i ovo:
Bokvica i med kao lek za želudac
Najbolji prirodni lek za imunitet sa medom
Domaći sok od koprive recept
Ruzmarin kao lek za srce i reumu
Islandski lišaj sirup protiv kašlja
Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih.


JAFA KOLAČ U DVA KORAKA

1






.
Sastojci:
2 jaja
12 kašika šećera
12 kašika mleka
10 kašika ulja

15 kašika brašna
prašak za pecivo
4 kašike džema od kajsije
veća nastrugana zamrznuta narandža
4 kašike mleka
2 kašike ulja
100 g čokolade
50 g putera
2 kašike mleka

Priprema:
Korak 1.
Umutiti 2 jaja, šećer, mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo ispecite u velikom plehu tanju koru. Podelite je na pola jedan deo izmrvite.
Korak 2.

U izmrvljeni deo dodajte nastruganu narandžu, džem, mleko i ulje napravite jednoličnu smesu. ovom smesom filovati preostalu polovinu kore. Napraviti glazuru od čokolade, putera i mleka preliti preko fila . Ohladiti iseći na željene oblike.

MEHANE MAK KIFLICE!!! BOGATE FILOM – MAKOM , PRHKE , MEKANE , TOPE SE U USTIMA . ZADOVOLJICE UKUSOM SVE PRAVE LJUBITELJE KOLACA SA MAKOM …

1




.
Sastojci
Fil od maka
200 g mlevenog maka
120 g secera
100-110 ml mleka
ribana korica pola limuna

Testo
375 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
150 g putera
1 jaje
60 g secera u prahu
sok i kora pola limuna
75 ml mleka sobne tem

Priprema
1.
Prvo napraviti fil od maka : u serpu staviti mleko i secer i ostaviti da provri . Skloniti sa vatre dodati mak i koricu limuna , dobro izmesati i ostaviti na stranu da se hladi .
2.

U dublju posudu prosejati brasno i prasak za pecivo , dodati secer u prahu i na sitnije parcade isecen hladan puter pa ga natreti sa brasnom dok se ne dobije sitna , mrvicasta struktura . Dodati jaje , koru i sok pola limuna i polako dodavati mleko dok se ne dobije malo cvrsce testo ( ja sam potrosila svu kolicinu mleka ) . Testo raditi oko min – dva dok ne postane glatko i dok ne pocne da se odvaja od ruke . Podeliti testo na tri jednaka dela , od svakog formirati lopticu a zatim lopticu rastanjiti i formirati krug precnika oko 15 cm ( to ce bitno pomoci kod kasnijeg razvijanja posle hladjenja ) . Uviti testo u plasticnu foliu i ostaviti da se hladi sat vremena .
3.
Radnu povrsinu malo posuti brasnom i pazljivo razviti testo pazeci da se ne zalepi , testo lagano okretati prilikom razvijanja i ako je potrebno jos posuti malo brasna . Testo razviti precnika 37 – 38 cm i veoma tanko , debljine oko 1- 2 mm . Premazati testo jednom trecinom maka ali ostaviti od ivice oko jedan cm bez fila . Iseci testo na 16 jednakih delova ( najbolje tockicem za secenje pice).
4.
Pazljivo uviti kiflice …..
5.
….i redjati ih u tepsiju u koju je stavljen papir za pecenje . Peci kiflice na 180 Cel . 20 min ili dok lako ne porumene , treba vise da ostanu bele .
6.
Ohladjene kiflice uvaljati u secer u prahu ili ih samo posuti secerom .
7.
Kiflice se takodje mogu i zamrzavati posle pecenja i veoma su ukusne i posle odmrzavanja ( SanjaBB mi je savetovala da ovu preporuku dodam u recept ) .

Žareća maska za lice: Pegla bore, otklanja ožiljke od akni i mrlje, daje sjaj… (RECEPT)

z-jpg




.
Žareća maska za lice je nešto što će vam promijeniti život. Svaki sastojak ove maske ima specifično i usmjereno djelovanje. Ne bojte se ovog pridjeva “žareća”, to je samo blago peckanje koje nestaje za 5 minuta. Ova maska u stvari djeluje vrlo osvježavajuće te ostavlja kožu iznimno mekom i glatkom.

Nakon izlječenja prištića i akni, na koži lica često ostaju tragovi u vidu tamnih mrlja, a ponekad i ožiljci – ako vam se to dogodilo, ova maska je spas za vas! Ako imate neujednačen ili problematičan ten, fleke ili mrlje na licu kao posljedicu akni i prištića, kožu bez sjaja i punu sitnih bora, napravite ovu Žareću masku za lice i redovno je koristite.

Ovo je jedna od najdjelotvornijih prirodnih maski za lice koja će posvijetliti mrlje i ožiljke, ujednačiti ten, dati vam glađu, “ispeglaniju” i mekšu kožu koja će zasjati punim sjajem zdravlja i ljepote.


Žareća maska za lice – recept:

Sastojci:

1/2 žličice cimeta
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 žličica meda
1 žličica svježeg soka od limuna
Zašto ovi sastojci djeluju?

Cimet

Cimet se koristi već tisućama godina zbog svojih jakih anti-gljivičnih i anti-virusnih svojstava. Ima antimikrobno djelovanje, smanjuje rizik od oboljenja uzrokovanih bakterijama. Sadrži niz snažnih antioksidativnih spojeva te pomaže u sprječavanju preranog uništenja zdravih stanica u tijelu i na koži.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić djeluje anti-upalno i pomoći će da ožiljci od akni brže nestanu. Korišten je od davnih vremena za mnoge kožne bolesti, uključujući i ekcem. Muškatni oraščić je bogat mnogim vitaminima B-kompleksa, vitaminom C, folnom kiselinom, riboflavinom, niacinom, vitaminom A i mnogim antioksidansima kao što su beta-karoten i kriptoksantin.

Med

Med ima antibakterijsko i protu-gljivično svojstvo i pomaže dezinficirati i ubrzati proces ozdravljenja akni. Upija nečistoće i pomaže kod čišćenja kože. Pun je antioksidansa koji će vam pomoći “ispeglati” kožu i vratiti joj sjaj, nevjerojatno vlaži i ostavlja kožu čistom i mekom.

Sok od limuna

Limun je krcat vitaminom C, gradi kolagen u koži koji je potreban za čvršću i pomlađenu kožu. Limun će ublažiti i posvijetliti ožiljke i tamne mrlje te dati jedan prekrasan, blistav, svijetli ton koži. Donijeti će sjaj vašem licu i očistiti ga “do dna” svake pore. Korištenje limuna čini kožu fotoosjetljivom pa budite sigurni da se klonite sunca nakon stavljanja ove maske.

Priprema:

1. Pomiješajte sve sastojke zajedno u pastu.

2. Nanesite na lice izbjegavajući zonu oko očiju i usta. Neka odstoji 30 minuta … ili barem 10 minuta ako ne možete izdržati peckanje. Peckanje se smiri u prvih 5 minuta, onda nestaje.

3. Isperite masku toplom vodom i nanesite vašu uobičajenu kremu.

NAPOMENA: Ako imate osjetljivu kožu, izostavite ili razrijedite limun. Ako ga izostavite, dodajte malo više meda kako bi smjesa bila gusta. Ne koristiti ovu masku za piling kože. Maska se ne preporučuje osobama koje pate od kuperoze, rozaceje i drugih vaskularnih oboljenja kože jer med širi krvne žile. Kao zamjena za med, ovdje može poslužiti bijela ili zelena glina. Miješa se u istim proporcijama s ostalim sastojcima maske i razblažuje vodom do željene teksture.

Korištenje Žareće maske

Imajte na umu da je ovo maska koja djeluje postupno. Nanosite je 2 puta tjedno i vidjet ćete brzo ogroman napredak na koži!

Uz dosljednu primjenu, ova Žareća maska posvijetliti će i otkloniti mrlje i ožiljke, smanjiti bore te pomoći vašoj koži da dobije fenomenalan sjaj i zdrav izgled.

SAVRŠENE KROFNE NAPRAVITE KROFNE NA OVAJ NAČIN I SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT

1




.
Sastojci
Tijesto
50 dag glatkog brašna
4 dag svježeg kvasca (kocka)
2 dl mlakog mlijeka
5 dag šećera
1 paketić vanilin šećera
2 žutanjka

2 jušne žlice ulja
1/2 žličice soli
1 jušna žlica ruma
ribana korica limuna i naranče
sok od naranče (0,5 dl)
cca 2 jušne žlice brašna (dok premijesimo tijesto da se ne lijepi)
1 l ulja za prženje
pekmez po želji
šećer u prahu za posipanje

Priprema
1.
Prosijemo brašno u u duboku (najbolje) plastičnu zdjelu.Dodamo sol i promiješamo .
2.
U toplo mlijeko dodadmo izmrvljeni kvasac, 3 jušne žlice brašna i 1 žličicu šećera, promiješamo i pustimo da zakipi ( da se digne – zapjeni).
(Brašno i šećer smo uzeli od navedene količine za tijesto).

3.
Izmiksamo žutanjke sa šećerom, vanilin šećerom, dodamo ulje, rum, ribane korice, sok od naranče (naranča i limun neka budu sobne temperature) promiješamo i lagano ulijevamo u zdjelu sa brašnom.
4.
Dodamo dignuti kvasac i umijesimo tijesto. Poklopimo ga poklopcem ili kuhinjskom krpom i stavimo na toplo da se diže (dok se obujam udvostruči).
5.
Dignuto tijesto razvaljamo na cca 1,5 cm (prst debelo), režemo okruglim kalupom, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se diže oko 15 minuta. ( Ja ih stavim na pobrašnjeli plitki pleh )
6.
Zagrijemo ulje na 175°C. Stavimo krafne u ulje, obrnutom stranom (od one na kojoj su se dizale) poklopimo i pržimo cca 1,5 – 2 minute tj dok lijepo porumene, okrenemo ih rupičastom žlicom i još pržimo isto toliko.
7.
Stavimo ih na papirnati ubrus u cjedilo, da se upije višak ulja.
Prebacimo ih na pleh, pustimo da se malo ohlade. Filamo ih po želji (a i ne moramo), pospemo ih sa šećerom u prahu i uživamo.

KROASANI! SVIMA USPIJEVAJU, TOPE SE U USTIMA, A ODUZMU 30 MIN!

1





.
Ja obožavam krosane, ma sva testa,ali ne volim kad moram satima da se motam oko njih,ovo je jedno od mnogih, brzih testa za kroasane.
Sastojci:
4 osobe 900 g + kašika dve brašna za hleb
225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
300 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
300 g smrznutog putera

1 do 2 kašičice soli
2 jajeta
1 kašičica šećera
6 kašika otopljenog putera
1 kašičica praška za pecivo
semenke po ukusu
1 jaje,za premazivanje

Priprema:
Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu.

Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti. Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.
Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki.
Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela. Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ).
Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas. Naređati kroasane na pleh prekriven papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata. Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene. Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.

SAMO GA UBACITE U ČAŠU VODE: Topi kile, štiti srce, spriječava dijabetes…







.
Iako je ovakva voda hit otkad su pripravak manekenke proglasile najboljim rješenjem za gubitak viška kilograma, rijetko se spominju njegove zdravstvene dobrobiti.
Priprema:

U dvije litre vode stavite očišćen i nasjeckan krastavac (s korom) iz organskog uzgoja te pustite da kratko vrijeme odstoji u hladnjaku.
Prema izvješću Američke asocijacije za zdravlje srca, i u Americi je bolest ovog organa prvi uzročnik smrti. Pametan plan prehrane je najbolji put za zaštitu srca. Voda od krastavaca će sniziti krvni tlak i tako smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Ovaj napitak hrani mišiće esencijalnim nutrijentima, pa ako želite da budu veći, tijekom dana konzumirajte barem dvije čaše ovog napitka (osobito ako vježbate).

Neke od njih su dijabetes, Alzheimerova bolest, bolest očiju te mnoge druge. Krastavci su puni jakih antioksidanata koji jačaju funkciju mozga, smanjuju stres te sprječavaju nastanak bolesti vezanih za starenje.

Osteoporoza je danas jedan od opasnijih stanja koje vas može pogoditi bez obzira na godine, a dovodi do lakšeg loma kostiju te bolnih leđa. Krastavac neće izliječiti osteoporozu, ali može ojačati vaše kosti visokim udjelom vitamina K .
Ovaj napitak će hidratizirati, tonirati te umiriti vašu kožu, a sve zato što je krastavac bogat silicijem koji se koristiti i u tretmanima za liječenje akni. Voda s krastavcem je bogata antioksidansima koji također štite kožu.

Voda od krastavaca je jedan od najjačih detoks napitaka koji će vas riješiti nakupljenih toksina. Kako sadrži puno vlakana i vode, ovaj će napitak doslovno istjerati sve toksine iz tijela.

NAJPOPULARNIJI RECEPT ZA BAJADERU – SA TRIKOM ZA PRIPREMU UZ POMOĆ NAJLON VREĆICA

1






.
SASTOJCI
za svetli sloj
100-120 ml vode *
120 g šećera
70 g putera
180 g mlevenih oraha
180 g mlevenog keksa

za tamni sloj
100-120 ml vode *
100 g šećera
50 g putera
100 g čokolade za kuvanje
170 g mlevenih oraha
170 g mlevenog keksa

za glazuru
25 ml vode
25 g šećera
60 g putera
125 g čokolade za kuvanje

i jos
nekoliko kesa za zamrzivač od 3l (24×30 cm)
dug, tanak, oštar nož



PRIPREMA
1. Za svetli sloj – staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj – staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade.

2. Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.

3.Dok su mlake, smese polako razvući p je ključno za oštar presxxxek. Sama smesa za bajadere nije tako suva da bi se ovakav izgled ikada mogao postići ako se bajadera samo obično rashladi u frižideru.

– Dok se glazura steže na sobnoj temperaturi, i dok nije još sasvim stegnuta, možete obeležiti linije po kojima ćete kasnije seći. Tabla od 24 x 30, kad se fiknu ivice, može lepo da se iseče na 18 x 4 finih štanglica.

Ona će popraviti sve što je u našem organizmu pokvareno – Borac protiv malignih bolesti, lijek za srce…







.
Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu toga što je u organizmu pokvareno. Njena divna crvena boja potiče od proantocijanidina, borca protiv malignih bolesti.

Odlična za srce

Sadrži i betain, koji je prirodni protivupalni agens. On zajedno sa još nekim pomagačima (npr. vitaminima iz grupe B) podržava dobro stanje našeg kardiovaskularnog sistema. Od vitamina, tu su: B1, B2, B12 (rjetko se sreće u biljnom svijetu), C. Minerali koji su zastupljeni: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, jod. Ima dosta željeza, pa je čest prirodni lijek i u liječenju anemije.

Čisti organizam
Zahvaljujući antioksidansima i betainu ima efekat detoksikacije, jer podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma. Celuloza i pektin su dobri aktivatori crevne peristaltike. Cvekla radi prevenciju oboljenja jetre, naročito masne jetre. Važna je za sportiste, jer poboljšava izdržljivost tokom treninga zbog visokog sadržaja nitrita koji su važni za oksidativne procese tokom napora. Takođe, ubrzava oporavak nakon treninga.


Pročitajte još: Četiri napitka koji će čarobno djelovati na vaše tijelo

Još jednom – Odlična je za srce!
Ona podstiče razmjenu materija u organizmu, doprinosi regulaciji krvnog pritiska, snižava holesterol, održava u dobrom stanju krvne sudove, podstiče rad jetre. Usporava procese ateroskleroze i starenja. Dobra je kod demineralizacije kostiju i zuba. Može da se kuha, peče, da se pravi sok, ali nam najviše pruža kada je uzmemo svježu.

I još …
Ako kupujete svježu cveklu i bacate njen zeleni deo, vrijeme je da promjenite naviku. Skuhano lišće zaslužuje mjesto na trpezi zbog nevjerovatnog sadržaja od 644 mg kalijuma na samo pola šolje. Brojne studije pokazale su da povećavanjem unosa hrane bogate kalijumom i smanjena upotreba soli mogu smanjiti rizik od šloga za 21 odsto, kao i šanse od dobijanja srčanih bolesti.

NEPEČENI JAFA KOLAČIĆI GOTOVI ZA SAMO 5 MINUTA

4




.
Sastojci
za 8 kom.
16kom jafa keksa sa narandzom
100ml slatkog vrhnja
50gr bijele cokolade
50-100gr mljevenog plazma keksa

par kapi arome od narandze
za glazuru
50gr cokolade za kuhanje
malo ribane cokolade
i jos..
malo gustog sirupa od narandze za natopiti kekse

Priprema
1.
Umutite slatko vrhnje al ne previse,dodajte istopljenu bijelu cokoladu,aromu naradze i dodajte onoliko mljevene plazme koliko vam je potrebno da dobijete ne previse gustu masu da je mozete mazati po keksima,ne znam tacno koliko mi je otislo keksa pa sam stavila otprilike….snaci cete se znam ja!!
2.

Svaki keks sa dolje strane,koja nije cokoladna,namazite malo sirupom od narandze.
Na gornju cokoladnu stranu stavite po dvije kasike nadjeva,pa poklopite da drugim jafa keksom,okrecuci cokoladnu stranu prema dole…
Nozem oblikujte stranice kolaca.
3.
Istopite cokoladu sa kasikom ulja,pa na svaki kolacic stavite po jednu malu kasikicu cokolade i malo je razmazite,pa pospite sa naribanom cokoladom.
Mozete ih i skroz preliti sa cokoladom,i ukrasiti po zelji..
Posluživanje
Malo ohladite,pa uzivajte..