ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

10 razloga zašto jesti kupine







.
 1. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego brokoli što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže - elagitanin, kog nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo delotvorno u borbi protiv raka.



2. Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu telu u borbi sa slobodnim radikalima i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.


3. Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antcojana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno deluju na zdravlje. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

4. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno pridonose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sistema, a vredan su saveznik pri smanjenju suvišne telesne težine.

5. Semenke kupina, osim vlakana sadrže i visoku koncetraciju kiselina. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala kako kuvanje kupina ne uništava strukturu, pa je možete spremati i na ovaj način.

6. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom, magnezijumom i manganom.

7. Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana.

8. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protivupalno, antibakterijsko delovanje na funkcije krvnih sudova.

9. Kupini pripada vodeće mesto među bobičastim voćem po visini fitoestrogena, supstanci koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki.

10. U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna supstanca za zdravlje ljudskog oka.Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Deluje kao filter sunčevog svetla, apsorbujući opasne UV zrake.

Nema komentara:

Objavi komentar