utorak, 7. veljače 2017.

KONOPLJIKA – BILJKA ZA ŽENSKU PLODNOST







.
Konopljika, šibika, divlji papar, fratarski papar, Vitex agnus castus je biljka o kojoj se sve više govori. Napravila je veliki povratak na fitoterapijsku scenu prije 7-8 godina kada je bila opisivana kao čudotvorna biljka za „začeće“ koja pomaže neplodnim ženama.

Tada se još u medijima svrstavala pod općeniti naziv „mediteranske“ biljke jer je zapravo kod nas bila relativno nepoznata tj.nije se previše koristila u tradicionalnoj fitoterapiji na našim prostorima. Što je šteta, jer konopljika je samonikla biljka Hrvatske koja raste cijelom dužinom naše obale a najviše je ima u Dalmaciji.

Većinom raste u obliku srednje velikih grmova no može s dovoljno zemlje izrasti u pravo malo stablo. Najveće koje sam vidjela je bilo visoko oko 4 m, ima bujno zeleno lišće s karakterističnih 5 „prstića“ a u vrijeme cvatnje prekrasne ljubičaste velike cvjetove slične cvijetu jorgovana.

Iako se u prošlosti koristio i njen cvijet i list danas se najčešće koristi samo zrelo sjeme od kojeg se najčešće radi tinktura. Kažem najčešće jer se od nje koristiti i eterično ulje i prah. Suho zrnje ima papren miris i okus i u prošlosti (pogotovo u Staroj Grčkoj i Starom Rimu) koristila se samljevena umjesto skupog papra. Naziv fratarski papar dobila je jer su je fratri sadili u srednjovjekovnim vrtovima da bi lakše izbjegli potrebu za tjelesnim kontaktom. Na glasu je da na žene djeluje kao afrodizijak a na muškarce kao anafrodizijak.

Konopljika sadrži flavon kasticin, eterično ulje, iridoidne glikozide agnozid i aukubin, cineol, sabinen, te razne masne i mineralne tvari. Ovo je jedna od biljaka koja je detaljno ispitana modernim istraživačkim metodama koje su potvrdile njenu djelotvornost.

Ona potiče hipofizu da proizvodi više luteinizirajućeg hormona (LH) čime se smanjuje folikulostimulirajući hormon (FSH) ali i visina prolaktina. Ovo je bitno jer je u skoro 40 posto amenoreja (prestanka menstruacije) prolaktin povišen, te ne dopušta prirodan balans progesterona i estrogena, a same amenoreje su vrlo čest pokazatelj disfunkcije jajnika.

Također možemo reći da je konopljika „progesteron – like“ biljka, ona vrlo brzo i efikasno balansira spolne hormone, i da, zaista pomaže kod nekih oblika neplodnosti. Ja osobno poznajem više žena koje su zatrudnjele nakon što su uzimale tinkturu konopljike. U Njemačkoj je široko rasprostranjena i odobrena njena upotreba kod neplodnosti.

Danas se vrlo često koristi je za smanjivanje simptoma PMS-a u obliku akni, napuhnutosti i emocionalne osjetljivosti.

Ona smanjuje bol kod menstruacija i regulira količinu krvi kod obilnih menstruacija. Regulira funkcioniranje jajnika i menstrualni ciklus, potiče ovulaciju te u isto vrijeme vrlo djelotvorno pomaže smanjenju cisti na jajnicima i u maternici (estrogen uvjetovani miomi).





Koristi se i kod bolnih i upalama sklonih grudi, endometrioze, jača imunitet maternice, djeluje protuvirusno i protubakterijski te je u potpunost podržavajuća za ženske reproduktivne organe. Uputno ju je koristiti kod slabog imuniteta maternice i HPV-a.

Iako se mogu kupiti biljne tablete napravljene od njezinog ekstrakta i/ili eteričnog ulja mislim da je šteta da ne iskoristimo samoniklu konopljiku koja raste uz našu obalu i od nje napravimo tinkturu. Tijekom listopada, je savršeno vrijeme za sabiranje njenog sjemena koje treba biti potpuno zrelo i suho.

Kontraindikacije: konopljika se ne smije uzimati tijekom trudnoće, u kombinaciji s hormonskom terapijom (jer je i sama biljna hormonska terapija), s kontracepcijskim tabletama, tijekom uzimanja antitumorskih hormonskih lijekova, za vrijeme in vitro oplodnje, antipsihotika. Rijetko (jer ima u sebi dosta eteričnih ulja) može teško pasti na želudac ili izazvati dermalnu alergiju u obliku svrbeža.

Konopljika može rasti i u unutrašnjosti naše zemlje na mjestu zaklonjenom od vjetra koju ćemo preko zime malo zaštititi. Voli puno vode i potpuno sunce.

Konopljika samoniklo raste u čistom kamenu na samoj obali mora ali taman na centimetar toliko daleko od njega da ju valovi ne zapljuskuju.

Tinktura protiv neplodnosti: potpuno suho i zrelo sjeme sabiremo s biljke, napunimo njime do polovine čistu teglu i nalijemo do vrha jaki domaći alkohol. Zatvorimo i pustimo da stoji na toplom mjestu. Svakodnevno protresemo. Nakon 4 tjedna tinkturu procijedimo i spremimo u tamne staklene bočice. Najčešće se uzima 3 puta dnevno po 30 kapi rastopljeno u pola čaše vode.

Nema komentara:

Objavi komentar