subota, 26. studenoga 2016.

UKUSAN RUČAK ZA DOBRA DVA DANA…ZAPOSLENIM DOMAĆICAMA OD VELKE KORISTI

1





.
Sastojci:
3 kašike ulja
2 manje glavice crnog luka
3 čena belog luka
200 gr prezle (hlebnih mrvica)
5 dcl mleka
150 gr trapista
2 kašike sveže naseckanog celerovog ili peršunovog lista



2 kašikice italijanskog začina (recept na linku – jednostavan)
1 kašikica soli
1/2 kašikice belog bibera
3 kašike kisele pavlake
1 kg mlevenog mesa (ja sam koristila svinjsko)
I još:
2 pakovanja špageta od 500 gr (za svaki dan po jedno)
1 kg očišćenog kupusa (od spoljnih listova i bez sredine)
2 l što gušćeg soka od paradajza
parmezan, punoooo parmezana za serviranje (ko voli, naravno)


Priprema:
1 Za početak, očistite luk i isecite ga na sitne kockice. Sipajte u tavu ulje, pa na crni luk iIscedite beli luk. Dinstajte luk oko 5 minuta, da čak dobije malo karamelizirane boje, ovo radi boljeg ukusa Ostavite luk da se ohladi.
2
Posle luka, možda je najbolje da se rešite kupusa Očistite ga i nasecite na sitne kockice. Rasporedite ga na dno velikog, dubokog pekača. Sada kupus čeka ćufte.

3 Za ćufte, sipajte prezlu u posudu, dodajte na nju pola količine mleka (želim da napomenem da nisam koristila jaja, jer sam ih zaboravila kupiti, ali, kombinacija isključivo sa mlekom je bila odlična, ćufte budu mekše, a ipak se nisu raspadale). Na prezlu dodajte narendan trapist, so, biber, italijanski začin, naseckane listove celera ili peršuna ili oba. Dodajte i prohladjen luk u ovu mešavinu. Sve izmešajte. Na kraju dodajte mleveno meso i umesite ga sa ostalim sastojcima. Biće malo gušće nego što treba. Dodajte kiselu pavlaku i postepeno ostatak mleka. Umesite na ujednačenu masu, ali ne više od toga.
4 Nauljite malo ruke, pa oblikujte ćufte i slažite ih na kupus. Kada ste oblikovali sve ćufte, prelijte preko ćufti i kupusa paradajz. Spremno za kuvanje. Poklopite pekač, pa stavite u lernu na 200°C da se krčka. Trebaće oko 1,5 sat da špaćufus bude spreman
Špaćufus ili ručak za dobra dva dana
5 Pre nego što prodje sat i po vremena krčkanja špaćufusa, stavite vodu za špagete (ja stavim malo soli i ulja u vodu) da provre ili provri, kako god. Skuvajte špagete, ali tako da se ne raspadnu. Kada su špagete kuvane, oblijte ih hladnom vodom, pa stavite u činiju.
6 Proverite da li su ćufte kuvane, možete žrtvovati jednu, malo je nožem raseći da se uverite. Servirajte na tanjir porciju špageta, pa na njih izvadite ćufte, zahvatajući kupus u paradajz sosu sa njima. Pospite parmezanom, a i ne morate ako ne volite, možete ga zameniti nekim drugim tvrdim sirom… Poslužite svoje ukućane ili goste i uživajte u špaćufusu
Ono što je najbolje, sutradan špaćufus samo ugrejete u lerni i imate obilan obrok za još jedan dan i višak slobodnog popodneva.

Nema komentara:

Objavi komentar