četvrtak, 24. studenoga 2016.

7 biljaka koje pročišćavaju vazduh u vašem domu

biljke vazduh





.
Jeste li znali da je zrak u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego vani? Sve vrste kućanskih aparata, PVC stolarija, namještaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje zrak u stanovima i uredima toksičnim jedinjena poput: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne tvari. Rezultat toga je povišena razina prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čovjeka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.
biljke vazduh
Ako postavite po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtra, sakupljajući prašinu na svoje listove, apsorbirajući loše tvari, oslobađajući kisik. Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje zraka u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju zrak u prostorijama za stanovanje.

Sedam najkorisnijih biljaka za pročišćavanje zraka u prostoriji:
1.Šeflera ili “kišobran drvo” doslovno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbira i neutralizira nikotin i katran, koji se nalaze u duhanskom dimu. Šeflera odlikuju i vrlo skromni zahtjevi – odgovara joj dosta svjetla, a treba je samo pomalo zalijevati.

2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava zrak od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna prije svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uvjete. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne kemikalije.

Sobne biljke koje su opasne po zdravlje – Saznajte više

3. Dracena neutralizira formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (plin koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcijskih sredstava). Dracena odgovara svjetlo, ali ne i izravno sunce. Ne držite je na propuhu, jer će brzo ostati bez većine listova.



4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svjetla. Vrlo učinkovito apsorbira ispušne plinove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom katu.

5. Parlour palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju zrak u prostoriji. Aktivno vlaži zrak i filtrira štetne tvari, koje emitira plastika.

Savjeti za njegu kućnih biljaka – Korisni savjeti provjerite

6.Hedera helix (sobni bršljan)

7.Fikus bendžamin (ili uplakana smokva) prvaci su u pročišćavanju zraka. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače iz zraka, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

Nema komentara:

Objavi komentar