ponedjeljak, 26. prosinca 2016.

BAKINA BAKLAVA






.
Dovoljan razlog da napravite ovu baklavu je taj sto moja stara majka zna samo za ovaj recept. 😀 Ona jeste komplikovana, i treba je znat napravit ali slijedite recept moje majke i garantujem uspijet ce ! 😀



Sastojci 30 osoba
orasi 1 kg
puter 1 kg
secer 1.5 kg
zumanjce jedno
brasno stavite dok vam tijesto ne bude tvrdo
jufke dva i pol pakovanja

Priprema
1.
Dan prije no sto ce te je slagati potrebno je napraviti tzv. mrvice. One se prave tako sto pomjesate zumanjak, brasno i istopljen puter. Ne mogu vam reci tacnu gramazu brasna, posto to moja majka radi “od oka”. Uglavnom, tijesto treba biti toliko tvrdo da se moze rendat na rendi. Kada isherendate dato tijesto, stavi te ga na papir da se susi jedan dan. Kada je tijesto suho pomijesati ga sa tucanim orasima. Znaci ne mljevenim neg tucanim.
2.
Za pocetak rastopite puter i razlistajte jufke (moja bi majka razvijaj jufke i susi ih, ali posto je stara i noge je bole, sa jakom zaloscu, morala je preci na kupovne), najbolje su klasove, one malo skuplje. Rastopljeni puter premazite po okrugloj tepsiji i stavite prvu jufku, ali bez onih sitnih dijelova kojih vam je zao baciti. Poskrapajte jufku puterom i slazite novu, sve dok ne dodjete do pete. Na petu opet poskrapajte putera i posujte orase koje ste pomjesali sa mrvicama, na njih opet ide jufka na koju se opet poskrapa puter. Izmedju oraha treba da stoje tri jufke, ali obavezno izmedju njih ide puter. Na kraj baklave, kad potrosite sve orahe, ide sedam jufki i izmedju njih puter.
3.
Kada smo slozili baklavu treba je isjeci. Na slici cu vam nacrtat kako bi je trebalo sijeci. Baklavu zavisno od debljine pecemo njmanje sat i pol a najvise dva i pol sata. Uvijek je bolje da se bolje ispece, nego da ostane prisna. Ako je duze pecete, na pola pecenja, preklopite aluminijskom folijom. Dok se baklava pece potrebno je napraviti agdu. Vecinom se baklava zezne sa losom agdom. Prava agda se pravi tako sto se kila secera potopi vodom i kuha se dok ne provrije. Kada je baklava pecena, na vrucu, zaliti agdom. Ako baklava sve upije, potrebno je kasnije napraviti malo guscu agdu i zaliti.

Posluživanje
Kada probate znat cete zasto je u nju ulozeno toliko truda. 🙂

Nema komentara:

Objavi komentar