srijeda, 28. prosinca 2016.

ŠARLOTA S JAGODAMA







.
SASTOJCI
Biskvit za rolad (38x22cm)
4 jaja
4 žlice šećera
1 žlica vanili šećera
2 žlice mlijeka
2 žlice ulja
4 žlice brašna
1 1/2 žličica praška za pecivo

Okrugli biskvit (20cm)
2 jaja
2 žlice šećera
1 žlićica vanili šećera
1 žlica mlijeka
1 žlica ulja
2 žlice brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Krema
250 ml mascarpone
300 ml slatkog vrhnja (ulupanog u čvrsti šlag)
100 ml kiselog vrhnja
50g šećera u prahu
2 žlice vanili šećera
limun…sok i korica
250 g jagoda (nasjeckanih)

Još potrebno
Nekoliko žlica marmelade (ja sam koristila od jagoda)



PRIPREMA
Biskvit za rolad
Odvoji žumanjca od bjelanjaka.
Bjelanjke ulupaj u čvrsti snijeg, a žumanjke dobro umuti sa šećerom i vanili šećerom.
U žumanjke dodaj ulje i mlijeko, promiješaj i ručno dodaj brašno i prašak za pecivo..dobro izmješaj i polagano (ručno) dodaj bjelanjke…smjesu ulit u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći u ugrijanoj pećnici na 170°C 15-17min (provjeri čačkalicom jeli gotovo).
Pečeni biskvit odmah vruć skupa s papirom za pečenje zamotat u roladu i ostavit da se hladi.
Hladan biskvit premazat marmeladom od jagoda (ili nekom drugom, po želji), zarolat u rolad i stavit na kratko u zamrzivač (da ga je lakše narezat)

Okrugli biskvit ispeći na isti način, u kalupu promjera 20cm.


Krema
Mascarpone dobro izradite mikserom, dodajte mu šlag od slatkog vrhnja, kiselo vrhnje, šećer, vanili šećer, limunov sok i koricu. dobro sve izmješajte i dodajte nasjeckane jagode, obavezno probajte i dodajte još šećera ako volite slađe.

PRIPREMA
Zdjelu volumena 2,5l obložite plastičnom folijom.
Roladu narežite na šnite i složite po zdjeli.
U zdjelu dodajte kremu, dobro je žlicom utisnite, i sve poklopite okruglim biskvitom (ja sam ovaj okugli bisvit namočila s malo mlijeka i vanilije).
Ostavite sve u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći.

Gotovu, hladnu šarlotu skupa s zdjelom okrenite na tacnu, sa šarlote maknite plastičnu foliju i poslužite;)

POSLUZIVANJE
NAPOMENA
Ja u kremu nisam stavljala želatinu, slatko vrhnje koje koristim ulupa se u lijepi švrsti šlag….kad spojite, mascarpone, šlag i kiselo vrhnje, smjesa vam mora bit čvrsta, toliko da je skoro odmah možete narezat, ako nije tako i ako mislite da je smjesa premekana dodajte 1 kesicu želatine.
I još jedna napomena…ovo je maaala šarlotica 😉

Nema komentara:

Objavi komentar