utorak, 13. rujna 2016.

FENOMENALNA TORTA





Sastojci
Za prva kora
7 jaja
7 zlica secera
7 ramno pune kasike brasna
4 zlice mljevene orahe

Druga kora
5 bjelanaca
5 kasike secera
5 kasike brasna
100 gr. seckano suvo grozdje

Fil
750 ml. mleka
250 gr. secer
100 gr. lesnjak karamele
100 gr. cokolada za kuhanje
5 zumanjaka
5 kasika brasno
200 gr. mljevene orahe


Priprema
1.
Modla je br.26
Penasto umutite jaja sa secerom, dodajte brasno, orahe – izmesajte i izlijte u modlu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni. Kad je pecena neka malo oladi, izvadite i stavite da se skroz oladi. Onda je isecete na dva jednaka dela.

  2.
Oddelite blejanke od zumanjke.
Umutite bjelanke sa secerom u cvrsti sneg, dodajte brasno i suvo grozdje… pecite u istu modlu. Pecena izvadite i neka oladi.
3.

Fil:
– U kaseroli stavite secer da se otopi – karamelizira, dodajte 500 ml. mleka i neka se na tiho kuva i secer otopi. Dodajte i narezane karamele kako bi se lakse otopile. Dok se secer topi vi umutite penasto te odeljene zumanjke… dodajte 250 ml. mleka, 5 kasika brasna. Izmesajte da se sve to spoji.
Sklonite posudu sa karamelizirano mleko za tren od ringlu, dodajte jajcanu smesu, razmesajte i vratite natrag na ringlu da se skuva isto ko puding… samo sto ostaje sasvim malo redje. Sklonite sa vatre.. dodajte cokoladu, izmesajte da se stopi. Neka oladi i pri sam kraj dodajte mljevene orahe. Fil takodje da se skroz oladi prije filovanja.

  4.
Od sami fil oddelite sasvim malo za povrsinu torte. Ostali podelite na dva jednaka dela. Filujete prvi dio od zute kore na koju stavite polovinu fila, stavite bela kora, drugu polovinu fila i poklopite sa drugi dio zute kore. Sasvim malo je premazite da vam posluzi za osnovu nadalje kad dekorirate. Dekoracija ostaje vama… izaberite sta cete postaviti.
Posluživanje
Potrebno je da odlezi ova torta kako bi se spojili kore i fil i da bude bas-bas socna.
Ja sam ovaj put glazirala tortu sa Mirror glazuru za koju imam ovde postavljeni jedan recept, ali upravo ova torta je po drugi recept koji se sasvim malo razlikuje… postavit cu sad i taj recept.

Nema komentara:

Objavi komentar