petak, 2. prosinca 2016.

Bosiljak – Ljekoviti recepti za vaše zdravlje

bosiljak kao lijek




.
Biljka bosiljka često izgledom podsjeća na list peperminta, s kojim je u rodu. Njegovi listovi jakog mirisa najčešće se koriste kao dodatak raznim jelima. Međutim, bosiljak krije ljekovite moći.
bosiljak kao lijek

O bosiljku

U vezi s bosiljkom postoji mnogo legendi i priča, evo nekoliko njih. U Indiji je bosiljak poslije lotosa najsvetija biljka i vjeruje se da štiti dušu, pa se zato koristi pri meditacijama. Hinduisti stavljaju bosiljak na grudi umrlih kako bi ih zaštitili od zlih duhova dok su u prijelazu između dva života. Egipćani su nudili bosiljak svojim bogovima i koristili su ga za balzamiranje. U Ayurvedi se koristi zadisajne probleme kao što su bronhitis, kašalj i prehlade, kao i za bolju probavu. Praktičari Ajurvede smatraju da bosiljak pruža božansku zaštitu, da zacjeljuje na fizičkom i na spiritualnom nivou, kao i da jača imunitet i “životnu energiju”. Bosiljak je u Italiji simbol ljubavi, pa su ga Talijanke nosile kako bi privukle udvarače.

Sve dobrobiti bosiljka
U narodnoj medicini koristi se protiv kašlja, bubrežnih bolesti, glavobolje i depresivnih raspoloženja, a čaj od ove biljke koristi se protiv menstrualnih tegoba. Sok od lišća koristi se protiv prehlada i upale bubnjića, a čaj od bosiljka je okrepljujući i ljekoviti napitak.
Djelotvoran je kod bolesti mokraćnih puteva, djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu, potiče apetit, a mlade majke dojilje bi svakako trebale piti čaj od bosiljka jer pospješuje stvaranje mlijeka.

Listove ove biljke možete stavljati u kupke, što će omekšati kožu.
Čaj od bosiljka priprema se tako što se listovi osušenog bosiljka preliju kipućom vodom i ostave stajati u poklopljenoj posudi do deset minuta. Možete ga pijete svaki dan, ali nakon svakih osam dana treba napraviti pauzu od dva tjedna. Kod upale desni i upale sluznice usta, čajem od bosiljka poželjno je ispirati usnu šupljinu.

Bosiljak djeluje i na emotivnoj razini, tako što će tmurne i bezvoljne ljude da opusti i da ih učini vedrima! Posadite svoj ​​bosiljak i uživajte u njegovom mirisu i svemu dobrom što vam donosi ova magična biljka.

Nema komentara:

Objavi komentar