ponedjeljak, 6. veljače 2017.
SLJUNAK TORTA
.
SASTOJCI:
za jednu koru
5 belanca
5 kašika šećera
5 kašika mlevenih oraha
3 kašike prezle (hlebne mrvice)
1 kašika brašna
1/2 kesice(6 gr) praška za pecivo
za kuglice
300 g mlevenog keksa
200 ml soka od narandže
200 g kokosa
180 g šećera u prahu
100 g čokolade
250 g margarina
za fil
10 žumanaca
180 g šećera u prahu
250 g margarina
1 l mleka
4 kašike šećera
1 kesica pudinga od vanile
8 punih kašika brašna
i još…
sok od narandže za prskanje kora
šlag za ukrašavanje
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka ispeći koru, pa postupak ponoviti još jednom, znači, ukupno dve kore su vam potrebne za ovu tortu, 2x sve ovo što je navedeno.
Kore sam pekla u kalupu br.26, na 200 stepeni oko 12 minuta, ali takodje može da se ispeče i u nekom četvrtastom.
Mleveni keks natopiti sokom, pa dodati kokos, otopljenu čokoladu i margarin umućen sa prah šećerom. Sve dobro umutiti i napraviti klasične bombice od ove smese.
10 žumanaca i prah šećer umutiti mikserom, pa skuvati na pari uz neprestano mućenje, dok masa ne postane gušća i penasta. Kad se žumanca ohlade umutiti ih zajedno sa prethodno razradjenim margarinom. Dobro izmiksirati.
Od 1 litre mleka oduzeti oko 200 ml pa razmutiti puding i brašno, a ostatak sa šećerom staviti da provri, pa smanjiti vatru i lagano uliti smesu od pudinga. Uz neprestano mešanje, skuvati krem.
Ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje da se ne bi stvorila korica, a zatim sjediniti sa prethodnim filom i sve dobro izmiksirati.
Korice poprskati sokom od narandže, staviti polovinu kreme pa naredjati kuglice, zatim stavitidrugu polovinu kreme i poklopiti drugom korom, koju takodje treba poprskati sokom.
Tortu ostaviti da se dobro stegne, a zatim je ukrasiti šlagom.
UkOliko vam ostanu kuglice, meni jesu, iskoristite ih za ukrašavanje torte odozgo.
Ili ih fino pojedite 😉
POSLUŽIVANJE:
Tortu služite tek sutradan kad se lepo stegne.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar