petak, 27. svibnja 2016.

CHERRY POPPINS




.
Sastojci
Kaša od maka
200 g mlevenog maka
100 ml vode
1 kašika meda
1 kesica vanilin šećera
3 kašike šećera
Podloga
300 g mlevenog keksa
150 ml mleka*
2 kašike kakaa (ne mora)
2 kašike kaše od maka
Krema
900 g neslanog sitnog sira**
450 ml slatke pavlake
4 kašike meda***
16 g mlevenog želatina (3 pune kašičice)
——-
150 g višanja
—–
Ostatak kaše od maka
5 kapi arome vanile
Preliv
150 g višanja
50 ml vode
1 kašika meda***
1 kašičica mlevenog želatina.


Priprema
1.
Priprema višanja

Za kremu i preliv je potrebno ukupno 300 g višanja (koristim mrznute). Svih 300 g usitniti štapnim mikserom ili u blenderu u kašu.
2.
Kaša od maka

Sve sastojke pomešati u šerpici i zagrevati na jačoj vatri uz mešanje do ključanja, smanjiti vatru i kuvati uz neprestano mešanje 7 – 8 minuta. Na početku će masa izgledati kao redak pekmez, a kuvanjem će se zgusnuti, kada ispari deo vode.

Podloga
1.
Mlevenom keksu dodati kakao i 2 ravne kašike kaše od maka. *Dodati polovinu mleka i mesiti rukom. Postepeno dodavati ostatak mleka i mesiti dok se ne dobije kompaktna masa koja se ne mrvi, a nije gnjecava. Od vrste keksa zavisi koliko će mleka biti potrebno.
2.
Na dno kalupa za torte prečnika 24 cm staviti pek papir.
Ručno utisnuti podlogu od keksa na dno kalupa i poravnati valjkom za prhko testo ili čašom. Prekriti krpom dok ne pripremite kremu.
Kreme
1.
Preliti želatin sa 10 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
Sir, med i tečnu slatku pavlaku umutiti mikserom da se svi sastojci sjedine.
Nabubreli želatin otopiti na najslabijoj vatri, dodati 4 kašike smese od sira, zagrevati uz neprestano mešanje dok se ne dobije tečna glatka masa.
Tečnu masu sa želatinom uliti u tankom mlazu u ostatak smese od sira uz mešanje mikserom i mutiti mikserom još minut da se svi sastojci spoje.
Smesu podeliti na dva jednaka dela.
2.
Mak krema



Polovini smese od sira dodati preostalu kašu od maka, aromu vanile i umutiti mikserom da se satojci sjedine. Ostaviti u frižideru 10-ak minuta da se malo stegne.
3.
Krema od višanja

Drugoj polovini smese od sira dodati polovinu kaše od višanja (150 g usitnjenih višanja) i umutiti mikserom da se satojci sjedine. Ostaviti u frižideru 10-ak minuta da se malo stegne.
Slaganje torte
1.
Preko podloge od keksa nanositi naizmenično jednu kašiku mak kreme – jednu kašiku kreme od višanja, dok se potpuno ne utroše. Poravnati.
Ostaviti u frižideru 15 minuta da se malo stegne pa naneti preliv od višanja.
Preliv od višanja
1.
Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da bubri 5 minuta
Želatin otopiti na tihoj vatri, uliti višnje i zagrevati uz mešanje 1 minut. Skinuti sa vatre i ostaviti da se prohladi (da bude mlako). Preliti preko krema i ostaviti preko noći u frižideru.
2.
Finiš

Tankim dugim nožem proći između ivica torte i obruča za torte, pa ukloniti obruč.
Tortica je sama po sebi dekorativna, ali po želji je možete ukrasiti.

3.
Ukrašena je ulupanom slatkom pavlakom. Strane su premazane, a faltice po ivicama su rađene pomoću nastavka za špric za izradu listova. Peteljke višanja na površini torte su od bele čokolade.

4.
Napomene
5.
* * Koristila sam sveži posni sir Ella sa 0.9% mm.
6.
*** Umesto meda može se koristiti običan šećer. Umesto jedne kašike meda dodavati jednu u vrh punu kašiku šećera.
7.
Tortica sa slike je rađena sa polovinom svih sastojaka u kalupu prečnika 18 cm. Količine sastojaka u receptu su za tortu prečnika 24 cm. Torta je visine 5 cm. Ako više volite višlje torte, pravite je u manjem kalupu.
Izmene
1.
Za najstrastvenije makoljupce može se raditi i sa duplo više sastojaka za kašu od maka. Bude i jači kontrast i intenzivnija aroma maka.

Nema komentara:

Objavi komentar