petak, 30. rujna 2016.

SVAKI ZUB JE POVEZAN SA NEKIM ORGANOM U TIJELU: BOL U ZUBU PREDVIĐA PROBLEME POJEDINOG ORGANA!

z-jpg-png-png-png



.
Čak i najmanje oštećenje zuba može predstavljati problem povezan sa svim organima. Prema stručnjacima, gornji i donji sjekutići (prvi i drugi) održavaju normalno stanje bubrega i mokraćne bešike.

Očnjaci- normalno stanje jetre i žuči. Pretkutnjaci (4 i 5) nas mogu upozoriti na stanje sa plućima i debelog crijeva, kutnjaci ( 6 i 7) na stanje žuči, slezene i gušterače, a umnjaci na bolesti srca i tankog crijeva.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, ne prati svaku bolest oštećenje zuba. Nekada se pacijenti žale na jer osjete bol na mjestima gdje su uklonili zube. To je tzv. fantomska bol, a dešava se zbog signala koje šalju bolesni organi do zuba.

Ako znate o toj povezanosti, možete lako otkriti koji vam je organ bolestan. Između unutrašnjih organa i zuba postoji jaka veza. Npr. bolesni zubi uzrokuju glavobolje.

Ako je upalni proces prisutan u korijenu zuba, bol će biti prisutna u parijetalnom dijelu. Lezije gornjih sjekutića uzrokuje bol u frontalnom području i očnjacima.

Ono što trebate znati jeste da je bol prvog i drugog sjekutića pokazatelj hroničnog pijelonefritisa (infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta), cistitisa (bakterijska infekcija mokraćne bešike) i otitisa (upale uha).

Prvi sjekutić može biti pokazatelj tonsilitisa, osteohondrosisa (bolest zglobova).. U slučaju holecistitisa (akutno zapaljenje zida žučne kese) ili hepatitisa, prisutna je konstantna tupa bol.

Bolovi četvrtog i petog kutnjaka, mogu biti uzroci kolitisa, hronične upale pluća, alergijskih reakcija (astma, rinosinusitis).

Ako osjećate bol četvrtog kutnjaka, gornjeg i donjeg, verovatno imate problem sa zglobovima koljena, ramena, možda patite od upalnih procesa povezanih sa atritisom, bolestima crijeva..

Bolovi šestica i sedmice (gornji) su pokazatelji gastritisa, čira na želucu, pankreatitisa, anemije i čira dvanaestopalačnog crijeva.



Bol u gornjoj šestici je povezana sa sinusitis tonsilitisom, tumorima štitne žlijezde, upalom jajnika i slezene. Bol donje šestice ukazuje na problem sa atrerijama, atrerosklerozu.

Stručnjaci kažu da problemi sa donjom sedmicom ukazuju na probleme sa venama, plućima (bronhitis, astma, upala), prisutnost polipa u debelom crijevu.

Trebate znati da, ako imate problema sa umnjacima, to može biti povezano sa bolestima srca i kongenitalnim oštećenjima. Karijes upozorava na probleme sa endokrinim sistemom i čir želuca.

KINDER OBLATE KOJE SU GOTOVE ZA SAMO 20 MIINUTA





.
Sastojci
Potrebno je:
3 lista većih oblandi
800gr šećera
2dcl vode

250gr margarina
600gr mleka u prahu
100gr crne čokolade


Priprema
Umutiti mikserom margarin i mleko u prahu.Šećer i vodu ušpinovati da bude gusto i muteći polako dodavati u umućen margarin i mleko u prahu.

Dobro umutiti, podeliti na dva dela u jedan deo dodati 100gr otopljene čokolade.Masu prohladiti i staviti masu sa čokoladom na list oblande, preko mase opet list oblande, pa bela masa pa list oblande. Pritisnuti nečim teškim i ostaviti preko noći da se ohlade.

MOGUĆE JE! SAGORITE masnoće sa STOMAKA pijenjem ovog napitka PRIJE SPAVANJA!

stomak lijep



.
Da li ste i Vi od onih koji žele izgubiti 4 kg i veličinu struka u samo 7 Dana? Šolja ovog pića prije spavanja
može Vam pomoći u vašoj namjeri.
Sve što je potrebno je:
– limun
– krastavac
– svježi đumbir i
– 8 čaša filtrirane vode
Limun oprati i isjeći na polovine, te stavite u posudu sa vodom. Zatim ogulite krastavac i isjecite ga na kriške, koje
ćete takođe staviti u vodu, te dodajte malo svježe mente. Đumbir oguliti i samjeti, te dodati u smjesu. Dobivenu smjesu
ostaviti preko noći u frižider. Piće koristiti svaku noć prije spavanja. Rezultati sigurno neće izostati. Probajte sami
i uvjerite se.

KOLAČ KOJI SE ŠIRI INTERNETOM POPUT VIRUSA…KOLAČ SA BANANAMA KOJI JE SVE ODUŠEVIO





.
Sastojci
Biskvit
100gmargarina (rama)
120gšećera
dvajaja
150gbrašna
polavrećice praška za pecivo
dvijekašike kakao
jedanprstohvat soli
75mlmlijeka
Krem
600ml slatkog vrhnjaundefined
trivrećice kremfixa
120gpuder šećera
jednavrećica vanilla šećera
70gčokoladnih mrvica
osammanjih banana
maloarome okusa banane.





Način pripreme
Margarin i šećer ujediniti i izmiksati.
Dodati jaja i sve na pjenasto izmiksati.
Dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, so i mlijeko.
Miksati da se dobije glatka masa  (paziti da ne ostanu grudvice).
Springform Ø 26cm prekrit backpapirom, a okolicu premazati margarinom i na tanko posuti brašnom.
Masu uliti, pa lopaticom površinu mase ujednačiti.


Biskvit peći na 160°C.
Hladnom biskvitu kašikom lagano sredinu vaditi do okolice i dna cca. 2cm. Ostatke sredine vaditi u drugu zdjelu i izmrviti u što sitnije mrvice.
Banane prečistiti i poredati u sredinu biskvita kao što je na slici.
Krem: Slatko vrhnje sa kremfixom i oba šećera na čvrsto izmiksati, zatim dodati čokoladne mrvice i aromu, pa ponovo lagano na kratko izmiksati.
Na banane sav krem kupolasto nanijeti.
Odvojenim mrvicama od biskvita prekriti sav krem i lagano rukama mrvice ispritiskati, oblikovati.
Kolač ostaviti u frižider nekoliko sati, a ponajbolje preko noći!

KREMPITA SA KREMOM KOJA JE ODMAH ČVRSTA…






.
Sastojci
1 paket listanog tijesta (za dvije kore)
2 litre mlijeka 2,8 mm
0,5 litre vode
6 jaja
6 velikih žlica glatkog brašna

1 gustin (20 dag)
3 vanilin šećera
25 dag šećera
7 dl slatkog vrhnja
2 kremfixa
šećer u prahu.



Priprema
1.
Lisnato tijesto razvaljati pa ispeći na okrenutoj tepsiji. Prije pečenja, tijesto malo izbosti vilicom.
2.
Moj način kuhanja krempita:
Staviti u veliku posudu ovim redom: vodu, mlijeko, žutanjke, vanilin šećer, 20 dag šećera, brašno i gustin. Naravno kako koji sastojak dodate tako malo promiješajte mutilicom. Sad povremeno promiješajte sastojke, a kad primjetite da je već dosta zagrijano, počinje se pomalo na dnu zgrušavati, miješajte energičnije neprekidno dok ne zakuha. Kad je krema zakuhala, opet ju možete laganije miješati još desetak minuta jer sad više neće zagoriti niti se napraviti grudvice.
3.

Maknuti kremu sa štednjaka. Umutiti bjelanjke i 5 dag šećera u čvrsti snijeg pa ga umiješati u toplu kremu. Ovaj je postupak osim samog sastava krempite jako bitan jer se šlag ne smije razvodniti nego trebaju ostati male rupice. Ja to lagano miješanje izvedem tako da mutilicom dio snijega potisnem u kremu pa polukružno mutilicu podignem na drugom djelu posude natrag i preostalu kremu sa mutilice energično tresnem u zdjelu i tako sve dok ne potrošim snijeg. Ne znam koliko sam jasno opisala, ali vjerujem da većina radi ovakve kreme pa će svatko primjeniti svoj sistem.
4.
Gotovu kremu izliti na koru koju smo stavili u najširi duboki pleh te pustiti da se ohladi. Umutiti slatko vrhnje, dodati 1-2 kremfixa. Ohlađenu kremu po vrhu viljuškom lagano ogrebati da postane hrapava kako se kasnije nebi odvajao šlag od kreme :), namazati šlagom i poravnati ga.
5.
Na kraju, drugu koru odrezati na kvadratiće kako bi nam bilo lakše rezati krempite i složiti ih na šlag, staviti još pola sata u hladnjak pa rezati krempite, posuti šećerom u prahu i papati.

Maska od kvasca za lice i kosu recepti

maska od kvasca za lice



.
KAKO SE PRAVI MASKA OD KVASCA ZA LICE I KOSU
Kvasac se od davnina koristi kao izvanredno prirodno sredstvo za negu kose i kože i definitivno nije samo poznat u kuhinjama kao prehrambeni proizvod. Maska od kvasca za lice dobro je poznato kozmetičko sredstvo. U prošlosti se najčešće preporučivala ukoliko želimo glatku kožu lica, protiv bora, kao i protiv nečiste kože i akni. Danas se zna da je nečista koža povezana sa nedostatkom vitamina iz B grupe, kojima je kvasac posebno bogat. Osim što čisti, osvežava i smiruje nadraženu i upaljenu kožu, on regeneriše suvu i oštećenu kosu – te se za tu namenu koristi prirodna maska za kosu od kvasca – čiji ćemo recept takođe rado podeliti . Iako lekovite materije iz kvasca deluju brzo, kod akutnih tegoba kožu i kosu treba negovati kvascem bar dva puta nedeljno tokom dva meseca.

KAKO SE UPOTREBLJAVA KVASAC ZA LICE I KOSU

Jeste li znali da dok mesite testo sa kvascem za svoj omiljeni kolač, ne činite dobro samo svojim nepcima već i rukama, posebno ako su ispucale i suve? Naime, kvasac je prepun dragocenih sastojaka koji gode opštem zdravlju, kao i lepoti naše kože, kose i noktiju, pa se od antičkih vremena koristi za različite kozmetičke preparate. Kada je u pitanju pekarski, a naročito popularni pivski kvasac znajte da oba obiluju vitaminima iz B grupe : B12,B6,B2 I B1, kao i dragocenim mineralima i elementima u  tragovima među kojima su kalijum, magnezijum, kalcijum, hrom, natrijum, gvožđe, mangan, bakar, fosfor i cink, kao i vrednim aminokiselinama.

Kvasac je zato pravi prirodni izvor zdravlja, lepote i mladolikosti kože, kose i noktiju. On između ostalog regeneriše, jača, čisti i vlaži kožu,podstiče bolju prokrvljenost, kao i razmenu materija, te je štiti od dejstva opasnih slobodnih radikala. Zato, iako odgovara svim tipovima, maska od kvasca za lice posebno je dobra za masnu, mladalačku ali i zrelu, suvu i beživotnu kožu lica. On ima podjednako efikasan uticaj i na našu kosu – sprečava njeno pojačano opadanje(alopecija), ali je vema koristan i za nokte, koje hrani, ojačava i štiti od listanja i pucanja. Maska za kosu od kvasca se može ukombinovati sa lekovitim napitkom koji se takođe pravi od kvasca, koji ne godi samo našoj koži i kosi, nego je značajan i za celokupnu razmenu materija u organizmu.

MASKA ZA LICE OD KVASCA I MLEKA RECEPT

Pripremili smo vam velik broj recepata za negu lica i kose. Maska od kvasca za lice se može kombinovati sa mlekom, medom, maslinovim uljem, jajima itd…Nadamo se da ćete pronaći recept koji upravo odgovara vašem tipu kože..



Za naš prvi recept neophodni su vam sledeći sastojci:

jedna kockica svežeg kvasca,
i tri velike supene kašike mleka.
Mleko lagano zagrejati, dodati kockicu kvasca i sve zajedno umutiti kremasto. Smesu četkicom naneti na kožu lica i vrata, ostaviti da deluje petnaestak minut, a zatim isprati najpre toplom, pa hladnom vodom.

Piling maska od kvasca i mleka

Potrebna vam je:

Jedna kockica svežeg kvasca,
Jedna supena kašika mleka.
Lagano zagrejati mleko, dodati mu kvasac i sve zajedno umutiti da bude kremasto. Smesu odmah treba naneti na kožu lica i ostaviti do dvadeset minuta da deluje. Stvrdnutu smesu nežnim kružnim pokretima skinuti sa lica, a ostatak se ispere najpre toplom, pa nakon toga i hladnom vodom.

Najbolja maska od kvasca i maslinovog ulja

Maska od kvasca za lice se može kombinovati i sa medom i maslinovim uljem i to u sledećoj srazmeri:

Jedna kockica kvasca – svežeg,
Jedna kafena kašičica sa domaćim medom,
Dve supene kašike kvalitetnog maslinovog ulja.
Maslinovo ulje lagano zagrejati na blagoj vatri, dodati med i kvasac, pa sve zajedno umutiti dok se ne dobije kompaktna kremasta smesa. Smesu nanesite odmah na vaše lice i pustite da odstoji sve dok se ne sasuši u potpunosti. Kada stvrdne lagano je skidajte sa vašeg lica, kružnim pokretima – vrlo nežno. Ostatak saperite sa toplom vodom.

Maska za lice od kvasca, badema i lana

Ova maska od kvasca se takođe koristi za piling kože lica.

Potrebno je:

Jedna kockica svežeg kvasca,
Tri supene kašike mleka,
Jedna supena kašika mlevenih bademovih semenki,
Jedna supena kašika samlevenih lanenih semenki.
Mleko lagano podgrevajte, ubacite kvasac, mlevene semenke badema i mleveno laneno seme. Umutite sve zajedno da ispadne fino kremasto. Ako je potrebno dodajte još malo toplog mleka. Kao i kod drugih i ova maska od kvasca se odmah nanosi na lice i pušta se da deluje od petnaest do dvadeset min. Stvrdnutu smesu nežno – kružnim pokretima skidajte sa vašeg lica, a ostatak saperite sa hladnom vodom.

Krem maska od kvasca i šećera

maska od kvasca za liceSastojci:

Kockica svežeg kvasca,
Kafena kašičica masne kreme,
Supena kašika šećera.
Kako se pravi maska za lice od kvasca? Najpre trebate masnu kremu, kvasac i šečer kremasto umutiti, pa naneti na lice. Ostavite da deluje barem petnaest minuta, pa nakon toga saperite kožu lica toplom vodom.

MASKA ZA KOSU OD KVASCA RECEPT

Da bi se napravila maska od kvasca za kosu – tkz. pakovanje biće vam potrebna:

Jedna kockica svežeg kvasca,
Jedno jaje.
Lagano umutute jaje, dodajte mu kvasac i umešajte kremasto. Pakovanje za kosu nanesite nežnom masažomi to na opranu, mokru kosu. Glavu prekrijte sa folijom i umotajte kosu u peškir. Nakon što pakovanje odstoji dvadeset-trideset minuta, kosu saperite sa blagim biljnim šamponom.

Kupka sa kvascem i lavandom

Još jedna odlična preporuka je da se opustite u lekovitoj kupci od kvasca.

Za nju vam je potrebno:

10 kockica svežeg kvasca,
10 kašika suvih lavandinih cvetova,
decilitar proključale vode.
Suve cvetove od lavande prekrijte sa tek ključalom vodom i prekrijte posudu. Nakon dvadeset minuta procedite tečnost, dodajte u nju 10 kockica kvasca i mešajte lagano sve dok se ne rastope. Tako dobijenu smesu dodajte vašoj vodi za kupanje. Ovo je idelana kupka za eliminisanje stresa..

Krema protiv strija i celulita sa kvascem


 


Potrebno je:

Dve kockice svežeg kvasca,
Dve -tri kašike kreme protiv strija i celulita.
U kremu protiv celulita i strija, koju već koristite za negu kože, kremasto umešajte kvasac. Krema sa kvascem se lagano nanosi na kožu, masira se najmanje petnaest minuta, a zatim samo saperite sa toplom vodom.

MASKA OD KVASCA I ULJA PŠENIČNIH KLICA

Za ovaj recept trebaće vam sledeći sastojci:

Pola kockice kvasca – svežeg,
Dve kašike ulja pšeničnih klica,
Jedno žumance,
Jedna kafena kašičica pšeničnog brašna.
Da bi se napravila maska od kvasca za lice, prvo trebate zagrejati ulje pšeničnih klica, pa dodati pola kocke kvasca, žumanja i pšenično brašno, pa sve zajedno mutiti lagano dok ne dobijete kompaktnu kremastu smesu. Odmah je nanesite na vaše lice, pustite da se stvrdne i prosuši. Tako stvrdnutu smesu navlažite vodom, kružnim pokretima lagano skidajte, a višak saperite toplom vodom.

Mleko za čišćenje lica sa kvascem – Recept

Potrebno je:

Pola kockice svežeg kvasca,
Bademovo ulje – pola kašičice,
Kafena kašičica meda- domaćeg,
Decilitar mleka.
Med rastopite u mleku, dodajte svež kvasac i bademovo ulje, pa sve što bolje promešajte. Blaznicom od vate mleko nanesite na navlaženu kožu lica, nežno masirajte par minuta, pa isperite sa toplom vodom.

Maska za lice od kvasca i meda

Sastojci:

Kockica svežeg kvasca,
Kafena kašičica meda.
U med dodajte kvasac i kremasto umutite. Maska od kvasca i meda se zatim lagano nanosi na kožu lica, puštate da odstoji najviše dvadeset minuta, nakon čega je sapirate sa toplom vodom.

Maska od pivskog kvasca za lice

Sastojci:

Jedan suvi pivski kvasac,
Nekoliko velikih kašika jogurta.
Izmešajte kvasac s jogurtom, nanesite na vaše lice i vrat i pustite da deluje nekih petnaestak minuta. Nakon toga maska za lice od kvasca i jogurta se ispira prvo hladnom, pa nakon toga i toplom vodom.

Maska od kvasca i soka aloje

Potrebno vam je :

Kockica kvasca,
Dve do tri kašike soka od aloje vere.
Odseći komad lista aloje, raseći ga i otvoriti pa malom kašičicom izvaditi sok. U taj sok dodajte kvasac i što bolje umutite. Smesu četkicom nanesite na kožu lica i ostavite tako da deluje, sve dok se dobro ne sasuši i stvrdne. Tako stvrdnutu smesu navlažite sa vodom, te laganim kružnim pokretima skinite sa lica, a ostatak saperite toplom vodom.

Losion za lice od kvasca i jabukovog sirćeta

Potrebno:

Pola kockice svežeg kvasca,
Pola decilitra jabukovog sirćeta,
Pola decilitra destilovane vode,
Jedna kašičica bademovog ulja.
Svež kvasac, jabukovo sirće i destilovanu vodu dobro izmešajte, pa im prirdodajte bademovo ulje i snažno mešajte dok ne dobijete losion. Blaznicom od vate losion za lice lagano nanosite na kožu, nežno masirajte par minuta, pa saperite sa toplom vodom.

KAKO SE JOŠ MOŽE UPOTREBITI MASKA OD KVASCA

Od njega se mogu napraviti izuzetno kvalitetni preparati među kojima izdvajamo fenomenalnu mast za pete od kvasca i svinske masti. Evo šta nam je potrebno:

Kocka svežeg kvasca,
Dve kašike svinjske masti.
Svež kvasac i neslanu svinjsku mast kremasto umutite i u debljem sloju nanesite na vaše iscpucale pete. Navucite preko svega čiste pamučne čarape i ostavite celu noć da tako deluje. Izjutra vaše pete saperite sa toplom vodom i sapunom, nakon čega namažite sa hranljivom kremom.

Krema za ruke s kvascem

Potrebno:

Kockica kvasca – svežeg,
Supena kašika masne kreme za ruke.
Pomešajte svež kvasac sa masnom kremom i u debljem sloju nanesite smesu na vaše ruke. Navucite preko njih pamučne rukavice, ostavite ih celu noć na sebi. Ujutru isperite toplom vodom.

Piling za telo od kvasca i kukuruznog griza

Verujemo da ste se uverili da maska od kvasca za bubuljice nije jedini odličan preparat koji smo podelili sa vama. Da bi vas još bolje uverili u to pročitajte i naredni recept, koji je namenjen čišćenju celokupne kože.

Sastojci:

Kockica svežeg kvasca,
Limunov sok – tri kašike,
Kukuruzni griz -tri kašike,
Bademovo ulje – pet kašika,
Malo vruće vode.
Limunov sok, svež kvasac i bademovo ulje izmešajte što bolje. Dodajte im kukuruzni griz i toliko vruće vode dok ne dobijete glatku smesu. Ovu smesu laganom masažom nanosite na navlaženu kožu, petnaestak minuta, potom isperite dobro sa toplom vodom.

Domaći balzam za usne od kvasca i limuna

Sastojci:

Jedna mala kašičica svežeg kvasca,
Dve do tri kapi limunovog soka.
Svež kvasac i limunov sok dobro promešajte i dobijenu smesu nanesite na usne. Najbolje je ostaviti da odstoji preko noći, ali možete balzam koristiti preko dana, kada ga skidate nakon nekoliko sati. Posle tretmana usne saperite sa toplom vodom i namažite ih odgovarajućom hranljivom kremom.

KVAS OD MEDA RECEPT

Za sam kraj pripremili smo vam  jedan odličan napitak, koji možete nesmetano piti i kombinovati i sa drugim receptima. Potrebno je:

800 grama kvalitetnog meda,
10 litara vode,
800 grama suvog gvožđa,
Raženo brašno – dve supene kašike,
25 grama kvasca,
Dva osrednja limuna.
Kako se priprema kvas od meda?  U osam litara prokuvane hladne vode, umešajte ražano brašno i kvasac, a zatim dodajte domaći med, kolutove od limuna i suvo grožđe. Napitak je potrbno ostaviti da odstoji ceo jedan dan i to prekriven sa čistom kuhinjskom krpom. U smesu dodajte preostala dva litra prokuvane ohlađene vode nakon što odstoji 24 časa. Čim kolutovi limuna i suve grožđice isplivaju na površinu, procedite dobijenu tečnost. Kvas od meda sipajte u čiste i prethodno sterilizovane tegle. U svaku dodatno stavite po nekoliko grožđica i zatvorite što bolje. Staklene tegle sa kvasom držite polegnute na hladnom mestu. A posle par dana ga možete upotrebljavati..



To bi bilo sve od nas za ovaj put, nadamo se će vam preporučena maska od kvasca odgovarati, ali i da ćete isprobati i još koji  dobar recept..

Drugima se dopalo i ovo:
Najbolji piling za lice iz kućne radinosti
masna koza lica | prirodna maska za lice
najbolja hidratantna krema za lice i kožu
Najbolje pakovanje za suvu kosu prirodno
Zelena glina za lice i oralnu upotrebu
Kako skinuti tamne fleke na licu od sunca. <
br />


NAJBOLJA I NAJJEDNOSTAVNIJA ČOKOLADNA TORTA! PROBAJTE OBAVEZNO!





. Neodoljiva :)) SASTOJCI 473 gr tamne cokolade (60%kakaa ili vise) 80 gr kvalitetnog kakaa 177 gr maslaca 5 jaja 230 – 240 gr tamnog secera 1 zlicica mlevene kafe 1 zlica glatkog brasna ZA GLAZURU 100 gr tamne cokolade preko 60 % 50 gr bele cokolade PRIPREMA Pripremiti i odmeriti sve potrebne sastojke. Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva. Pripremite kalup za torte ( 20 -22 cm ) pa obloziti dno papirom za pecenje a stjenke/stranice premazati maslacem. Na pari ili laganoj vatri rastopiti zajedno maslac i cokoladu uz konstantno mesanje a kada se dobije jednolicna smesa, umesajte kaka u prahu i mlevenu kavu. Sjediniti smesu i ukoloniti sa vatre. U medju vremenu u drugoj posudi pjenacom pomesajte jaja, secer i glatko brasno. Kada ste dobili pjenastu smesu, ulijte je u malo ohladjenu smesu od tamne cokolade i sjedinite pjenacom. Dobijenu smesu istresite u vec pripremljen okrugli kalup za torte. Pecite u pecnici odprilike 45 minuta na 175 stupnjeva. Kada je kolac pecen trebao bi biti veoma socan iznutra. Malo prohladjen kolac po vrhu u jednakom sloju premazati rastopljenom tamnom cokoladom. Napravite fisek od papira ( mozete se posluziti i zlicicom ), odsecite vrh da napravite mali otvor, sipajte istopljenu belu cokoladu, istiskujte je u tankom mlazu praveci koncentricne krugove. Posluzite se duzim drvenim stapicem ( koristite nezasiljeni deo) i ” crtajte zrake ” polazeci jednom od centra ka spoljnoj ivici a drugi put od spoljne ivice ka centru. Posluživanje Posluzite je sa slagom i vocem. Neodoljiva :))
SASTOJCI
473 gr tamne cokolade (60%kakaa ili vise)
80 gr kvalitetnog kakaa
177 gr maslaca
5 jaja
230 – 240 gr tamnog secera
1 zlicica mlevene kafe
1 zlica glatkog brasna



ZA GLAZURU
100 gr tamne cokolade preko 60 %
50 gr bele cokolade

PRIPREMA
Pripremiti i odmeriti sve potrebne sastojke.
Ukopcati pecnicu na 175 stupnjeva.
Pripremite kalup za torte ( 20 -22 cm ) pa obloziti dno papirom za pecenje a stjenke/stranice premazati maslacem.
Na pari ili laganoj vatri rastopiti zajedno maslac i cokoladu uz konstantno mesanje a kada se dobije jednolicna smesa, umesajte kaka u prahu i mlevenu kavu. Sjediniti smesu i ukoloniti sa vatre.
U medju vremenu u drugoj posudi pjenacom pomesajte jaja, secer i glatko brasno. Kada ste dobili pjenastu smesu, ulijte je u malo ohladjenu smesu od tamne cokolade i sjedinite pjenacom.
Dobijenu smesu istresite u vec pripremljen okrugli kalup za torte.
Pecite u pecnici odprilike 45 minuta na 175 stupnjeva.
Kada je kolac pecen trebao bi biti veoma socan iznutra.
Malo prohladjen kolac po vrhu u jednakom sloju premazati rastopljenom tamnom cokoladom. Napravite fisek od papira ( mozete se posluziti i zlicicom ), odsecite vrh da napravite mali otvor, sipajte istopljenu belu cokoladu, istiskujte je u tankom mlazu praveci koncentricne krugove.
Posluzite se duzim drvenim stapicem ( koristite nezasiljeni deo) i ” crtajte zrake ” polazeci jednom od centra ka spoljnoj ivici a drugi put od spoljne ivice ka centru.

Posluživanje
Posluzite je sa slagom i vocem.

PIJESAK TORTA: TORTA BEZ PEČENJA, GOTOVA ZA 20 MINUTA






.
SASTOJCI
1 l mlijeka
• 4 pudinga od vanilije
• 330 gr šećera



• 1 margarin
• 200 g keksa
• 200 g kokosa
• 200 g oraha
• šlag

PRIPREMA
Ovo je brzi kolač, gotov za 20 minuta i ne može ne uspjeti. Količina sastojaka, naravno, ovisi o veličine kolača koji želite napraviti, ali je bitno sačuvati navedeni omjer.
Uglavnom, treba skuhati 4 pudinga od vanilije, ali ne prema uputama s vrećice, nego u 1 l mlijeka. Puding ohladiti i u njega dodati margarin pjenasto umućen sa šećerom.

Smjesu podijeliti na tri dijela. U jedan dio dodati kokosovo brašno, u drugi orahe, a u treći neki mljeveni keks. Treba dotati toliko sastojaka da puding bude dovoljno čvrst da se može mazati.
U prikladan kalup za tortu staviti prvo kremu sa keksima, preko nje kremu s kokosom, a na kraju s orasima.

Na kraju umutimo šlag i ukrasimo tortu.

ČIČOKA – ZDRAVSTVENE PREDNOSTI I PRIRODNI LIJEKOVI

Čičoka




.
Krumpirasti dio čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krumpira, nema škroba. Pored toga što čičoka nema škroba u sebi, trebamo znati da je ona bogata inulinom, zbog čega ga u ishrani koriste osobe oboljele od šećerne bolesti, odnosno dijabetesa i osobe koje imaju problema s prekomjernom težinom.

Čičoka
Čičoka
Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko naribana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuhana ili pečena kao krompir. U obliku brašna koristi se za izradu kruha.

OD ČIČOKE SE MOŽE PROIZVESTI I RAKIJA

I to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zdrava namirnica za zimu. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalija, a pola šalice svježe čičoke zadovoljava 20% dnevnih potreba za kalijem. U istih pola šalice čičoke nalazi se 1,5 grama bjelančevina i 1,2 grama celuloze. Čičoka je dakle jako dobar prirodni izvor kalcija, željeza, vitamina C, folne kiseline i vitamina B1 i B2.



Da bi se iskoristila ljekovita svojstva čičoke, treba ju konzumirati u svježem stanju. Termički obrađena čičoka nema ljekovita svojstva karakteristična za sirov korijen.

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske utjecaje i bolesti, a proizvodnja je jako jeftina uzmemo li u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatira se deset godina.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja, odnosno krtole, krupnog i nepravilnog oblika. Potječe iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dijela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u rujnu na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svijetlo žute cvjetove slične suncokretu, ali manje u promjeru.

TAKO JE SOČAN I OSVJEŽAVAJUĆI DA JE GREHOTA A NE PROBATI GA





.
Drage moje kulinarke evo i mog kolaca , mada moji ukucani kazu da je torta
,ali je stvarno preukusan i socan pa uzivajte …pozz
Sastojci:
10 jaja
10 kasika secera
3 kasike kakao
1 prasak za pecivo
2dl ulja
2dl jogurta
10 kasika brasna
fil 1
200gr gustina
1 ekstrat vanile
100gr bele cokolade
1 margarin
200gr secera u prahu
12dl mleka
fil 2
300gr secera
6dl vode
500gr borovnica ili bilo kog drugog voca
120gr pudinga od jagode ili vanile
glazura je od cokolade

Priprema:
Za kore ulupajte 5 belanaca dodati 5 kasike secera ,5 zumanca i dalje dobro mutiti
dodati 5 kasike brasna ,pr za pecivo, 1dl ulja i 1 dl jogurta ispeci koru u pleh velicine 30
x 40 isto tako uraditi i sa drugom korom samo dodati 3 kasike kakao ispeci koru. Od 1
litra mleka uzeti 2 dl i razmutiti 200 gr gustina i malo ekstata od vanile ,a u ostatak
mleka izlomiti 100 gr bele cokolade i kada pocne da vri zakuvati kasicu, kada se ohladi
sjediniti sa 1 margarinom umucenim sa 200 gr secera u prahu ,umutiti penasto.U jednoj
serpici sipati 300 gr secera i 4dl vode da vri sipati voce i jedno 4 min da se kuva
,posebno razmutiti 3 pudinga od jagode u 2 dl vode i zakuvati u voce , pustiti da se
ohladi REDOSLED:ZUTA KORA , VOCNI FIL,BELI KREM CRNA KORA,BELI KREM I GLAZURA JE OD COKOLADE 400 GR.

PILETINA PEČENA NA LUKU…KAKO JE SAMO SOČNA OVA PILETINA MMMMMM….

4



.
Sastojci
6-8 pilecih batkova
4 luka

2 glavice belog luka
vegeta, so i biber
1/2 dcl maslinovo ulje

Priprema
1.
Batkove je najbolje uvegetiti vece pre pecenja ali i nekoliko sati pre je ok, dobro zatvoriti folijom i staviti u frizider.
2.

Luk iseci na ploske, staviti u vatrostanu posudu zajedno sa batkovima. Beli luk preseci po pola, sve zaliti uljem i peci prvih 30-40 minuta prekriveno folijom u predhodno zagrijanoj rerni na 200C.
3.
Skinuti foliju okrenuti batkove i vratiti u renu da suvisna tecnost ispari i meso zarumeni.
4.
Posluziti uz pecene krompire i salatu po zelji.

SEDAM DANA JEDITE PO KAŠIKU NA PRAZAN STOMAK: ZAPANJIĆE VAS KOLIKO ĆETE SMRŠATI!





.
Bijeli luk je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u gotovo svakoj kuhinji širom svijeta. Popularan je jer ima izvrstan ukus, daje posebnu aromu svakom jelu, a povrh svega toga koristan je i za zdravlje.
Najbolje ga je konzumirati sirovog, jer njegov aktivni sastojak alicin gubi svoja svojstva ako se termički obrađuje.

Sirov bijeli luk može da vam pomogne kod mnoštva medicinskih stanja, a čak ga i ljekari preporučuju. Može vam pomoći da snizite visoki krvni pritisak i holesterol, sprečiti koronarne bolesti srca i srčani udar. Takođe, vrlo je koristan u ublažavanju ateroskleroze.
Izvrstan je za jačanje imunog sistema, a pomaže i pri detoksikaciji tijela i značajnom gubitku kilograma.
Kako koristiti bijeli luk u svrhu mršavljenja
Morate da izmrvite bijeli luk, isjeckate ga što sitnije i ostavite ga na stranu bar 15 minuta prije nego što ćete ga jesti. Najbolje je konzumirati ga na prazan želudac, jer tako telo lakše apsorbuje hranljive materije.

Uzmite 2-3 čena bijelog luka i pomješajte ih sa jednom kašikom meda. Konzumirajte ovu smjesu svaki dan. Nakon nekoliko dana primjetićete da se osjećati energičnije, a bićete i zdraviji. Ali, nakon sedam dana, primjetićete i da ste značajno izgubili na kilaži!
Probajte i uvjerite se sami!

ZLATNE KIFLE! KAKO JE SAMO KIFLA MEKA BEZ MARGARINA I BEZ MLEKA!!!!





.
SASTOJCI
Tjesto
400ml jogurta
300ml vode
200ml ulja
2 velike kasike secera
1 velika kasika soli
1 velika kasika kvasca
2 jaja
1kg i 100gr brasna (potrosila sam vise od kila)
ZA FILOVANJE
Nutella
Sir

PRIPREMA
1.
U serpu za mjesanje tjesta staviti jogurt, vodu i ulje (treba da bude toplo vodu I ulje malo zagrrejati pa onda dodati jogurtu)
2.
U drugoj posudici razmutiti kvasac sa jednom kasikom secera, jednom kasikom brasna I malo vode ostaviti da nadodjete dodati u mjesavinu ulja jogurta I vode
3.
Mikserom (zice za meko tjesto) pjenasto umuti jaja sa 1 kasikom secera te dodaj u smjesu
4.
Nastavi miksati tjesto dodaj
5.
pola kolicine brasna I miksaj oko 5 minuta najvecom brzinom
6.
Zatim zamjeni zice na mikseru stavi zice/nastavke za tjesto I nastavi dodavati brasno sve dok tjesto ne postane dvrdje tako da ga mozes iskrenuti na sto i oblikovati kuglu (da bi tjesto bilo jos vazdusastije bacite ga koji put od sto)
7.
Oblikujte kuglu I stavite da se odmara (najbolje je u plasticnu posudu koju mozete poklopiti) dok ne udvostruci volumen
8.
Dokisalo pazljivo istrestina sto I razoklagijati sto veci krug, seci testo najprije u
9.
4 dela onda u
10.
8 delova I svaku osminu u tri dela tako da
11.
dobijete 24 komada
12.
Kifle punite
13.
Nutellom ili sirom po vasem izboru
14.
Zamotajte kifle (Ja uzmem jedan komad iz kruga I onda ga jos malo rukom rastegnem I
15.
umotam kiflu
16.
Ostavite da dokisaju duplo!
17.
Pecite na 180C oko 15tak min dok ne dobiju lepu zlatnu boju
18.
Neka se malo
19.
ohlade u tepsiji pre sluzenja
20.
Ohladjene mozete staviti u
21.
plasticnu kutiju ako ostane I sutradan su nenadmasne I slane.

KOLAČ ZA OVISNIKE O ČOKOLADI, JEFTIN, BRZ, ČOKOLADAN: COKOLADNE KOCKE





.
SASTOJCI
Biskvit
2 jaja
10 dkg šećera
1 vanilin šećer
2 dcl vode

1 dcl ulja
30 dkg oštrog brašna
2 žlice vrhom kakaa /najbolji je Krašev jer je taman/
1 prašak za pecivo
Glazura
2 jaja
14 dkg šećera
10-15 dkg tamne čokolade
10 dkg margarina

PRIPREMA
Jaja, šećer zajedno izmiksajte, postepeno dodajte vodu i ulje.
Brašno pomješano sa kakaom, praškom za pecivo, dodajte i sve zajedno dobro izmješajte.
Stavite u namazanu i brašnom posutu tepsiju.

Pecite 30 minuta na 160-180 C, ili dok se odvoji od tepsije.
Jaja i šećer izmiksajte, stavite na paru, lupajte na pari 10-15 minuta, ubacite čokoladu i margarin, još malo mješajte na pari da se sve otopi i sjedini.
Glazuru malo ohladite da nije prerijetka.
Na ohlađeni biskvit rasporedite čokoladnu glazuru.
Preko glazure, možete posuti kokos brašno, ili mljevene orahe.
Dobar tek !
Kada se kolač dobro ohladi uživajte u njemu…….

Poboljšajte rad štitne žlijezde uz ove recepte

poboljsajte-radi-stitne-zlijezde-uz-ove-recepte



.
Hormoni koje luči štitnjača, reguliraju mnogo procese u organizmu, kao što su tjelesna temperature, metabolizam, rad srca i funkcioniranje živčanog sistema. Ovi hormone također utječu na izgled i kvalitetu kože i kose.
poboljsajte-radi-stitne-zlijezde-uz-ove-recepte
Poremećaj funkcije može biti u smislu povećane (hipertireoza) ili pak smanjene funkcije štitnjače (hipotireoza).

Predstavljamo vam 3 recepta koji vam mogu pomoći kod ublažavanja simptoma hipotireoze.

Heljdin balzam
Na jednu žlicu heljidnog brašna dodajte žlicu samljevenih oraha i 3-4 žlice meda. Sve stavite u teglu I dobro izmiješajte .. Čuvajte u hladnjaku. Odredite jedan dan u tjednu kada nećete jesti ništa osim ovog balzama. Balzam jedite koliko god hoćete, kolčiina nije ograničena. Naravno, tog dana potrebno je popiti bar dvije litre vode. Dijetalne dane (jednom tjedno) na ovom balzamu treba izdržati tijekom 4 mjeseca. Ovaj balzam je izvor korisnih minerala.



Ljekovite lišće muškatle
Napunite teglu od litar svježim listovima muškatle. Prelijte lišće sa pola litre votke. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji na tamnom mjestu 30 dana. Za to vrijeme češće protresite staklenku. da se sadržina ujednači. Nakon 30 dana procijedite sadržinu tegle i pijte po jednu žlicu dobivene tekućine tri puta dnevno 20-30 minuta prije jela.

Ukoliko vam ne prija uzimati na prazan želudac ovo sredstvo koje sadrži alkohol, učinite sljedeće: Jednu žlicu alkoholne tinkture lišća muškatle sipajte u pola čaše kipuće vode. Alkohol će ispariti, a vi ćete popiti ovaj lijek u vidu blagog čaja.

Hrastova kora
U ljekarni kupite pakiranje sušene hrastove kore. Ujutro tri žlice hrastove kore stavite u teglu od jednog litra I prelijte kipućom vodom, puneći teglu do vrha. Dobro je zatvorite I umotajte u vuneno ćebe I tako ostavite tijekom dana. Uveče pred spavanje, namočite pamučnu krpu ovom tekućinom I stavite oblog na štitnjaču. Preko obloga obavezno umotajte vuneni šal I tako ostavite do sljedećeg jutra. Ponavljajte ovu procedure svake večeri tijekom dva do tri tjedna.

SAVRŠENI KOLAČ BEZ PEČENJA KAO IZ NAJBOLJI RESTORANA





.
Preukusan je zaista.. Probajte, nećete se pokajati 😉
Sastojci
Za koru:
300g mlevenog keksa
125g maslaca
50-100ml hladnog mleka
Za fil I:

450g Ella sira
500ml slatke pavlake
1 kesica želatina
oko 200-230g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera + malo arome vanile po želji
1 kesica kremfixa
Za fil II:
450g malina
2 kesice crvenog mlevenog želatina
4-5 kašika šećera

Priprema
Keks, mleko i maslac koji je bio nekoliko sati na sobnoj temperaturi, umesiti rukama i u kalup utapkati rukama za podlogu.
Slatku pavlaku umutiti mikserom sa kremfixom. U drugoj posudi umutiti sir sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i kašikicom arome vanile. Spojiti ove dve smese.

Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti 10-tak minuta da nabubri. Zatim ga zagrevati na vatri do tačke ključanja (ne sme da provri). Sipati u smesu sa sirom i slatkom pavlakom i izmiksati sve zajedno, zatim fil staviti preko kore.
Maline (zajedno sa svojim sokom, ukoliko su pustile malo soka, dodati oko 2dcl vode) i šećer staviti da prokuvaju oko 10-tak minuta. 2 kesice želatina preliti sa 8 kašika hladne vode i ostaviti 10 minuta da nabubri. Zatim zagrevati do tačke vrenja, ali ne sme da proključa isto kao i u prethodnom postupku. Otopljen želatin dodati u posudu sa malinama i ostaviti oko sat vremena da se prohladi.
Preliti fil II preko fila I i ostaviti u frižideru nekoliko sati da se sve stegne.

KREMASTA TORTA…TOLIKO UKUSNA I SOČNA DA SE KORICE UOPĆE NE OSJETE






.
Kora:
10 bjelanaca
500 gr šećera
2 kasikice limunovog soka
Fil:
10 žumanaca
5 kasika šećera
5 kasika brašna
1/2 l mlijeka
250 gr oraha
250 gr putera
Fil 2 :
4 kesice šlaga
400 ml mlijeka

Za koru:
bjelanaca umutiti sa šećerom u čvrst snijeg pa pri kraju dodati limunov sok i jos malo mutiti.
Smjesu istresti na lim obložen papirom za pečenje, pa sve staviti u zagrijanu rernu na 150 st.
I peci tako 20 min. I poslije smanjiti temperaturu na 100 st.
I peci jos jedan sat.
U međuvremenu skuhati fil :
Žumanca umutite sa brašnom i malo mlijeka bez grudvica.
Skuhaj u preostalom mlijeku i seceru (poput pudinga).
Skuhani fil pokriti prozirnom folijam i dobro ohladiti.
Koru ohlađenu prerezati na 2 dijela.
Puter izmiksati dodati fil i orahe i dobro izmiksati.
Napraviti šlag pa filovati redom:
Kora, fil sa orasima pa šlag i ponoviti jos jednom isti postupak.

Kako da napravite alkalnu vodu?

alkalnu vodu




.
Ovaj zdravi napitak će ojačati vaš imunitet i biti koristan saveznik u prevenciji raznih oboljenja. Kiselost i alkalnost se mjere na temelju pH faktora. Čista kišnica ima pH vrijednost 7 i smatra se neutralnom sredinom.
alkalnu vodu

Sve ispod 7 pH vrijednosti je kiselo, a iznad pH 7 se smatra alkalnom vrijednošću.
Naša tijela su na bazi vode, tako da samim tim pH vrijednost vode ima veliki utjecaj na naše zdravlje. Iz tog razloga, organizam se trudi da održi potrebnu ravnotežu kako bi potaknuo pravilnu funkciju i rad bubrega i pluća. U slučaju da neravnoteža u organuzmu traje duži vremenski period, ona će iscrpiti snagu našeg tijela.

Moderna prehrana se uglavnom sastoji od prerađene hrane, uključujući namirnice kapo što su sol, šećer, kofein i alkohol, koje su previše kisele za naše tijelo. Znaci pretjerane kiselosti u organizmu su umor, bolovi u glavi ili trbuhu i oslabljen imunološki sustav.

Ako u našim tijelima sredina postane previše kisela ili previše alkalna, naše inače zdrave stanice mogu postati otrovne, doživjeti kolaps i na kraju umrijeti. S druge strane, kada je kiselost povećana u nekim dijelovima tijela, može se dogoditi da neke stanice nastave živjeti, ili čak da se pretvore u maligne.



Sastojci:
1 staklenka vode (od 2 litre), filtrirana voda
1 organski limun, opran i narezan na osam dijelova
1 žličica himalajske soli (možete je pronaći u trgovinama zdrave hrane)

Priprema:
Napunite staklenku vodom i dodajte kriške limuna (nemojte ih gnječiti). Onda dodajte 1 žličicu himalajske soli, zatvorite teglu i ostavite sastojke da odstoje tijekom noći (od 8 do 12 sati) na sobnoj temperaturi.

Kada se probudite popijte tri čaše ove vode na prazan želudac, kako biste postigli najbolji alkalni balans za vaše tijelo. Popijte sljedećeg dana alkalnu vodu, na isti način i vaše tijelo će vam biti zahvalno!

.ISPOVESTI: POSLE PREKIDA SAM OTIŠAO U PARK DA BI…









.
Nakon prekida sa prvom djevojkom, samo sam otišao u park i sjeo na klupu. Sjedio sam tako, u mislima, tužan, nikakav, jadan. Neznam koliko sam tako sjedio, kada me trgnuo glas “Mogu se pridružit?”

Okrenem se, kad ono moj otac. Kažem sjedni, briga me. Sjedne on, iz jakete izvadi cigare, zapali, ponudi mene, i kaže “mali u čemu je problem, sjediš tu sam, ljudi me na posao zovu, misle da si lud!” Lagano se nasmijem, onako preko volje, i počmem pričat sa njim.

I pričam ja, pričam, a on sluša, sluša, cigara ide za cigarom, čak je i nekog klinca poslao da nam pivo kupi. Sjedili smo tako skoro do pola noći, on me slušao, davao savjete, tješio, pokušavao me oraspoložiti Nikada se nisam bolje osjećao. I danas kada sam evo već odrastao, oženjen i sam imam djecu djecom, a oca više nema, uvjek se sjetim toga dana i razgovora, i nadam se da ću i ja svojoj djeci bit dobar otac i najbolji prijatelj kao što je on meni bio.

SVEKRVA MI JE BILA KAO RODJENA MAJKA,SVE DOK NJEN STARIJI SIN,BRAT OD MOG MUZA NIJE






.
Svekrva mi je bila kao rodjena majka,sve dok njen stariji sin,brat od mog muza nije dosao kod nas u goste,otisao sa nasim autom da se vidi sa djevojkom,a zapravo je opljackao benzinsku pumpu…Sve su svalili na mene,jer je auto bilo registrovano na moje ime,a on je nestao.. Nakon nekog vremena odemo svekrvi u goste nenajavljeni,i istog tog “nestalog sina” zateknemo kako sjedi,pije kafu sa njom!Uspjela mu je pomoci da pobjegne iz zemlje,a meni,tada trudnoj ostavila sve to na vratu! Imam troje djece,znam sta je majcinska ljubav,ali ne bih mogla biti toliko nepravedna i dopustiti da tudje dijete ispasta da mom bude dobro..I nakon 3 godine,svaki put kad se vidimo sve te slike mi se vrate u glavi,ne znam kako se izboriti,kako ponovo vjerovati?

bila sam kutija za ku*ac





.
“Tokom leta sam tražila posao, da bih na kraju sezona imala pare da odem u Crnu Goru na more, pa sam tako u jednom oglasu videla moju šansu. Dobijala bih 50 evra po žurci, a sve što trebam da radim objasniće mi. Tako da sam se ja spremila i uputila na adresu iz oglasa. Kad sam došla tamo dočekao me je jedan prijatni mladić kojem sam rekla razlog mog dolaska. On mi je rekao šta zapravo trebam da radim, a to je da ću biti u kutiji, sa nekoliko rupa na dve strane i da ću tu imati vode za jedno veče, i da će me neko u toj kutiji odneti na žurku i da je moj zadatak da *****im ili ****am svaki penis koji se stavi u rupu, ja sam se u početku nećkala ali sam onda shvatila da bi tako mogla da zaradim pare za hotel za 5 zvezdica i pristala. Rekao mi je da se spremim i dođem sutra uveče. Nisam se ništa posebno obukla jer me niko neće videti, i krenula kod tog čoveka, kad sam došla tamo kutija me čekala, a on me stavio u nju i zatvorio, i pošto je već bila u kolima odvezao na žurku, a tamo čim su me spustili 3 penisa su uletela i ja sam ****la čas jedan čas drugi brojeći koliko je bilo različitih, a njih dosta mi je prosipalo *****u po ustima i licu.
Ni sama ne znam koliko je vremena prošlo, a penisa je bilo sve više i više, a cela unutrašnjost kutije je bila puna *****e. Onda sam u jednom trenutku osetila da me vraćaju nazad u auto, i da me voze kući onog čoveka. Kad sam došla tamo on me izvukao i ponudio mi da se istuširam i presvučem, ali samo pod uslovom da me on gleda. Ja sam na to pristala jer nisam htela da idem kući sva u *****i. Otuširala sam se i obukla a on mi je dao 60 evra, onih 10 je bilo gratis za prvi put i pozdravio se sa mnom. Tako je bilo tokom celog juna i jula, a onda sam ceo avgust provela u Crnoj Gori u hotelu sa 5 zvezdica gde su me služili kao boginju. Nastavila sam sa tim poslom i skupljala pare za sledeću godinu.”

Okrenuo me je i nabio mi ga je s gu*a u p1cku, stiskao mi je s1se, a njegova





.
Kupila sam novi kupaci kostim nebo plave boje, polu tanga kupaci. Htela sam odmah
da ga isprobam pa sam pozvala drugarice da idemo na bazen ali su sve bile zauzete pa
sam otisla sama. Tamo sam se presvukla i usla u bazen. Ljudi nije bili mnogo posto je
jos uvek hladno za bazene, iako je bazen zatvoren i unutra je veoma toplo. Oko 5 se
bazen vec ispraznio, ostala sam samo ja i jos par ljudi. Razmisljala sam da krenem
kada je dosao prijatelj mog oca, Dragan, koji je tu radio i reko da slobodno ostanem
kad nikog nema posto je on tu i on ce da me vozi kuci. Svi su otisli, i samo sam ja
ostala da se kupam, izasla sam iz bazena da se obrisem i da se spremim. Otisla sam da
se istusiram, kad sam se istusirala satala sam ispred ogledala i videla da mi je kupaci
providan, ali ne malo ne go kao da nemam nista na sebi. Brzo sam se vratila u vodu.
Kada je dosao da me pozove da idemo ja sam mu rekla da imam problem i da me je
sramota da izadjem, pitao je sta je i jasam mu odgovorila da mi je kupaci providan,
reko je da slobodno izadjem i da nece da gleda. Izasla sam, on nije gledao, razmisljala
sam on je stariji covek i da me vidi sigurno nece nikom da kaze. Rekla sam mu da
slobodno moze da gleda i da je glupo da se stidim od njega. Poso je zajedno samnom
do svlacionice da se presvucem, cekao me je ispred svlacionice. Skinula sam se skroz
gola i polako presvlacila, primetila sam da me gleda kroz otskrinuta vrata. Onako gola
sam otvorila vrata i pitala da li ima jos nekog tu,rekao je da nema. Povukla sam ga
unutra i rekla mu da sam videla da me gleda i da cu da mu dam da me jebe ako on
hoce, pristao je bez razmisljanja. Brzo se skinuo, i zacas mu je kurac bio napolje.
Kurac mu je bio opusten, cucnula sam i stavila ga u usta. Pusila sam mu, rekao mi je da
je on stariji i da nece brzo da mu se digne, odgovorila sam da ja bas volim opusten
kurac u mojim ustima i nastavila sam da mu pusim. Trebalo mu je dosta da se digne a
kad tu se digao bio je bas veliki i debeo. Seo je na klupicu a ! ja sam mu se natakla na
kurac, jebao me je u picku, gurao ga je skroz do jaja. Dok me je jebao rekao je da ce mu
dosta trebati i da svrsi ali kad svrsi pokrice me spermom. Okrenuo me je i nabi mi ga
je s guza u picku, stiskao mi je sise, a njegova muda koliko su bila opuste na udarala su
me po stomaku. Izvadio ga je i pitao da li moze da me jebe u dupe, odgovorila sam
naravno da moze. Lagano mu je uleto u moju bulju, posto je moja bulja mnogo jebana,
iako mu je bio debeo i veliki. Jebao me je sve jace i jace, gurao ga je do kraja. Okrenu
me je i spustio na kolena, pusila sam mu mislila sam da ce da svrsi, a on ga je izvadio,
podigao me i opet natako na kurac. Jebao me jos otprilike 5 min ili malo vise. Spustio
me je na kolena, stavila sam ga u usta i pusila sam mu. osetila sam mlaz tople sperme
u ustima izvadila sam ga i izrkala na lice i po sise. Prestao je da svrsava, a ja sam ga
vratila jos jedamput u usta da ga jos jedamput osetim. Istusirala sam se na bazenu i
obukla se, odvezo me je kuci, sada kada se vidimo pred svakim se praviom kao da
nista nije bilo a kad smo sami opet krene jebanje<
br />

ISPOVESTI: Veselila sam se praksi od pola godine u Londonu, a onda sam baš zadnji izlazak prije odlaska upoznala njega…






.
Veselila sam se praksi od pola godine u Londonu, a onda sam baš zadnji izlazak prije odlaska upoznala njega, predivnu osobu željnu ljubavi i pažnje kojoj nažalost to nisam mogla pružiti.

Iako me srce bolilo, savjetovala sam mu da pokuša naći drugu, koja će moći biti uz njega cijelo vrijeme jer sam vidjela koliko mu je teško. Zašto se uvijek najbolje stvari događaju kada moramo otići?

Napravite ULJE OD CIMETA i iskoristite sve njegove zdrastvene dobrobiti

Oils-and-Cinnamon




.
Drvo cimeta je biljka koja potiče iz Azije, a najzastupljenije je u Indiji, Šri Lanki, Brazilu i Madagaskaru. Kao začin i lijek koristi se još od vremena drevnog Egipta.

Oils-and-Cinnamon

U Europi najveća potražnja za cimetom nastaje u srednjem vijeku te postaje osnovni proizvod trgovine između bliskog istoka i Evrope. Njegov egzotični okus je osvojio cijeli svijet, ali tijekom vremena, kako su razotkrivana, u prvi plan dolaze njegova mnogobrojna ljekovita svojstva. Danas se može reći da se radi o idelanoj kombinaciji sjajnog začina i prirodnog lijeka.

U našim krajevima malo je poznato korištenje ulja od cimeta. Postoje dvije vrste ulja od cimeta. Prva vrsta je esencijalno ulje velike jačine koje se pravi od listova i kore biljke vrlo složenim postupkom.

Drugo je ekstraktirano ulje cimeta koje sami možete napraviti.

Potrebni su vam:

– nekoliko štapića cimeta
– čisto maslinovo ulje (rafinirano)

Kompletne štapiće cimeta stavite u staklenku. Štapiće prelijte čistim maslinovim uljem tako da potpuno budu potopljeni. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temparaturi 3 tjedna. Svaki dan dobro promućkajte staklenku.

Nakon tri tjedna procjedite ulje kroz gazu u tamniju staklenu bocu. Nakon ovoga vaše ulje od cimeta je spremno za upotrebu. Broj štapića cimeta se određuje proizvoljno, ali bi bilo najbolje da staklenka bude popunjena (najmanje 5-6 štapića na pola litre ulja). Što je veći broj štapića cimeta to bolje.

Ukoliko ne možete pronaći štapiće možete koristiti i prah u omjeru 1:5 u odnosu na ulje (100 grama praha cimeta na pola litre ulja). Ipak preporučujemo upotrebu štapića jer se mljevenjem i dugotrajnim stajanjem samljevenog cimeta gube mnoga ljekovita svojstva.

Ulje će imati sjajan miris i okus. Kombinacija već ljekovitog i zdravog maslinovog ulja sa svim korisnim i ljekovitim sastojcima cimeta pravi je eliksir zdravlja kako za vanjsku tako i unutrašnju upotrebu.

Ulje cimeta je jaki antioksidans koji spriječava oštećenja i štiti stanice od slobodnih radikala koji uzrokuju najteže bolesti i starenje organizma.



Ulje možete koristiti kako god vam odgovara. Možete ga dodavati preko gotovih jela, u kolače ili salate ovisno o tome kako vam odgovara okus, ali ne preporučujemo dugotrajnu termičku obradu. Ipak ulje je najjednostavnije i najbolje piti i to po 1-2 čajne žličicee ujutro i navečer.

Ulje možete primjenjivati i za vanjsku upotrebu utrljavanjem na bolna, upaljena ili na drugi način oboljela mjesta.

Ulje ima antiseptička, antibiotska, analgetička i afrodizijačka svojstva.

Prema studiji Univerziteta Wheeling Jezuit iz SAD-a korištenje cimeta ili ulja cimeta odličan je tonik za mozak koji spriječava tenzije, nervozu i gubitak pamćenja te značajno pojačava moždanu aktivnost.

Korištenje ulja od cimeta odličan je način za pročišćivanje krvi od svih nečistoća, a samim tim odlično djeluje na spriječavanje pojave bubuljica.

Ulje cimeta poboljšava cirkulaciju krvi i sprječava stvaranje ugrušaka, te njegovo redovito korištenje pojačava metaboličku aktivnost, smanjuje krvni pritisak i reducira mogućnost moždanog i srčanog udara.

Osim toga, redovno korištenje ulja od cimeta poboljšava kontrolu šećera u krvi kod dijabetičara te brzo normalizira šećer u krvi. Istraživači iz Amerčkog Human Nutrition Research Center dokazali su da komponente koje se nalaze u cimetu pozitivno djeluju na vitalne dijelove ljudskog zdravlja posebno kod dijabetičara.

Ulja od cimeta pozitivno djeluje na uništenje bakterija u urinarnom traktu, a posebno u žučnoj kesici. Osim što spriječava i uništava bakterije, ulje od cimeta reducira i uništava gljivice te se primjenjuje i kao lijek protiv kandide.

Redovna upotreba u istraživanjima je pokazala da upotreba ovog ulja pozitivno djeluje na rad debelog crijeva, te prevenciju raka debelog crijeva.

Dugo iskustvo korištenja cimeta i ulja od cimeta u orijentalnoj ishrani pokazalo je značajno poboljšanje probave i smanjenje pojave plinova i nadimanja.

Za sve probleme i infekcije u vašim ustima, oko zubnog tkiva, ranice u ustima, te glivice po jeziku potrebno je uzeti jušnu žlicu ulja od cimeta. Ulje mućkajte par minuta tako da dospije u sve dijelove usne šupljine. Nakon par minuta mućkanja ulje, ispljunite.

Protuupalna svojstva omogućavaju primjenu ulja za probleme sa artritisom. Potrebno je manju količinu ulja utrljati na bolno mjesto. Proces ponavljati ujutro i navečer sve dok bolovi ne prestanu. Isto se odnosi i na problem sa upalom mišića.

Dobro je poznata činjenica da se cimet i ulje koristi i kao dobar prirodni lijek protiv prehlade i gripe te upale grla. Ova kombinacija je i sjajan diuretik koji će olakšati i ubrzati izlučivanje tekućine iz tijela.

Spisak zdravstvenih dobrobiti cimeta i ovog fantastičnog ulja ni izbliza se na završava na nabrojanom i može se reći da je cimet, odnosno ulje cimeta, korisno za vaše kompletno zdravlje.

Za vrijeme trgovine koja se odvijala između Europe i Orijenta cimet bio vrijedniji i od zlata, a čuvan je i transportiran kao blago pod oružanom pratnjom.

JESTE LI PROBALI KOLAČ 7+7+7? Nakon što pogledate recept bacit ćete se na posao!






.
Izuzetno kremast i ukusan kolač koji osvaja na prvi zalogaj. Raj za vaša nepca!
Sastojci
Biskvit
7 bjelanjaka
7 žlica šećera
7 žlica oštrog brašna
3 žlice mlake vode
Preljev
1 dl mlijeka
malo ruma
Krema
7 žumanjaka
7 žlica šećera
6 žlica oštrog brašna
1 žlica gustina
8 dl mlijeka
250 g margarina
1 kesica šlag pjene
50 g čokolade

Priprema
Biskvit: Izmiješati 7 bjelanjaka i postepeno dodavati šećer, brašno i vodu. Biskvit staviti u nauljenu tepsiju i peći na 160°C dok ne porumeni (oko 25 min). Izvaditi biskvit čim dobije boju. Ostaviti da se ohladi. Kada je biskvit ohlađen treba ga izbosti čačkalicom i preliti s 1 dl mlijeka i malo ruma.
Krema: dobro izmiješati žumanjke, brašno, šećer, gustin i 1 dl mlijeka. Navedenu smjesu dodati u 7 dl vrućeg mlijeka i kuhati 5 minuta. Ostaviti kremu da se ohladi. Kada je krema hladna u nju dodati 1 margarin i dobro izmiješati.
Gotovu kremu premazati po biskvitu. Pripremiti šlag po uputama na kesici i premazati kolač. Nakon toga sitno nasjeckati čokoladu i posuti po kolaču piše coolinarika.com.

Samo jedna tegla suhih smokvi u maslinovom ulju, čini ČUDO U ORGANIZMU! (RECEPT)

ZS_smok1



.
Smokva sa maslinovim uljem je tipično za primorske krajeve, ali ako je to tako zdravo za primorce, zašto ne bi bilo i za sve ostale. Bakterije u organima za varenje i neplodnost su neki od problema, gdje ovaj spoj voća i ulja daje rezultate. Neke žene kažu da im je ovaj prirodni lijek pomogao da dobiju djecu.

ZS_smok1

Smokva je interesantno i veoma cijenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspijeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predijelima. Nevolja je to što je osijetljiva na niske temperature.



Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina.

Suhe smokve su mnogo više kalorične, nego svježe, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i regulisanju holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zamijeniti mliječne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Smokve važe za afrodizijak. Mlijeko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suhe smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva prije svakog obroka.

Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suhe smokve.

Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

ODLIČAN KOLAČIĆ NA BRZINU BEZ PEČENJA






.
Sastojci
1 salica 250 ml.
COKOLADNI PRELIV:
113gr. cokolade za kuhanje(60 ili 70% kakao)
170gr. cokolade za kuhanje(semi-sweet)
3 zlice putera
1/2 salice slatkog vrhnja
AMARETTO ZAMJENA:
3 zlice mlijeka

1 zlicica extrakta od badema
FILL:
3 zlice instant prasak od vanille
4 zlice otopljenog putera
3 zlice amaretto zamjena ili amaretto liker
1 zlica extra mlijeka
1 zlicica vanille extrakt
2 salice secera u prahu
kakao za posipanje

Priprema
1.
Oblozite pleh velicine 20cm. sa alu folijom.
Obje vrste cokolade,puter i slatko vrhnje stavite da se otopi.
Od cokoladne smjese oduzmite jednu salicu(250ml) i istresite u pleh.Razmazite ravnomjerno.
Ostatak cokolade ostavite sa strane.
Stavite u frizer oko 20-30min.
2.
Amaretto liker zamjena:U manju zdjelicu dodajte 3 zlice mlijeka i malu zlicicu extrakta od badema.Ako imate amaretto liker mozete to koristiti.
Otopite puter.
U zdjelu dodajte instant prasak od vanille za puding i kolace u to dodajte amaretto liker,otopljeni puter,vanillu extrakt i zlicu mlijeka.Miksajte sve zajedno i na kraju dodajte secer u prahu.
3.

Izvadite pleh iz zamrzivaca i preko cokolade istresite puding smjesu.
Ravnomjerno razmazite.
4.
Preko puding smjese istresite ostatak cokolade i razmazite.
Stavite ponovo u frizer oko 30 min.
5.
Izvadite iz frizera i podignite alu foliju iz pleha i odmotajte.
Sjecite na manje bars ili po zelji.
Mozete posuti sa kakaom.
Isjecene bars morate drzati u fridzu.
Posluživanje
Neznam da li kod nas ima instant pudinga za kolace ali ako nemate napravite obicni puding pa oduzmite oko 4-5 zlica pa dodavajte ostale sastojke.

NAJLJEPŠA TORTA SA JAGODAMA ZA KOJU JE NAPISAN RECEPT






.
Sastojci
Brownie biskvit
3 jaja
233 g secera
116 g brasna
6,6 g vanil secera
5 g praska za pecivo
33 g kakao
83 g tamne cokolade, isjeckane malo krupnije
133 g omeksanog maslaca
1,5 – 2 dl mlijeka za natopiti biskvit

Fromage
450 g bijele cokolade
225 g slatkog vrhnja za slag
450 g slatkog vrhnja za slag
5 listova zelatine
1 limun/lime iscjediti sok
Glazura cokoladno ogledalo
4 lista zelatine
1,5 dl vode
50 g kakao bez secera ( gorki )
120 g slatkog vrhnja
180 g secera
1 kg svjezih jagoda
malo ostalog bobicastog voca za ukrasavanje

Priprema
1.
Torta nije teska za napraviti. Treba samo odvojiti vrijeme za nju i imati strpljenja za rad sa zelatinom. Biskvit se pece u okruglom kalupu sa prstenom koji se skida. Slaze se na podlogu na kojoj ce biti serviran sa prstenom/krugom koji se moze podesavati za vise velicina, koji se moze bas fino stegnuti oko biskvita kako fromage i na kraju glazura ne bi curila sa strane. Tako dobijete lijep i uredan look torte 🙂
2.
Pa da pocnemo sa brownie biskvitom, koji u biti nije onaj klasicni brownie na koji smo navikli da je vlazan u sredini. Ovo je biskvit koji je prilagodjen za pravljenje torti a koji je dosta socan.
Biskvit se pece u okruglom kalupu ( 28 cm ) cije dno prekrijete sa papirom za pecenje, a strane premazete maslacem i pospete sa brasnom. Rernu zagrijati na 175*C.
Suhe sastojke prosijte kako bi se zazbile grudvice. Sve sastojke za biskvit, osim cokolade i maslaca stavite u masinu za mjesanje i mjesajte kratko sa K-metlicom samo da se sastojci povezu. Ako nemate masinu posluzice pjenjaca ili spatula. Omeksali maslac izmjesajte rucno sa viljuskom da bude bez grudvica i zajedno sa cokoladom dodajte u smjesu. Jos jednom kratko promjesajte u masini ili spatulom da se svi sastojci povezu. Ovdje je jako vazno da se tijesto ne mjesa dugo jer ce biti zilavo i tesko kad se ispece. Tijesto istresti u pripremljen kalup, zagladiti odozgo i peci oko 35 40 min. Provjerite tako sto zabodete cackalicu u biskvit, ako izadje suha znaci da je gotov, ako na cackalici bude tijesta peceite ga jos malo. Ohladiti na resetki. Ja sam biskvit pravila dan ranije. Kad se ohladio stavila sam ga u veliku plasticnu vrecicu i tako ostavila preko noci.

U biskvit mozete dodati 50 g przenih i mljevenih oraha ili ljesnjaka.
3.
Ohladjen biskvit stavite na podlogu na kojoj ce biti serviran i okolo stegnite dobro prsten u koji umetnete papir za pecenje. Tako ce vam biti lakse odvojiti kolac od prstena i dobicete lijepu glatku stranu. Mlijeko prokuhajte i vrelo prelijte preko biskvita. Jagode operite, osusite, osjecite peteljke i prepolovite. Gledajte da su vam za prvi red jagode prilicno iste visine. Redajte ih tako da rasjecena strana bude okrenuta prema vani. Nastavite tako dok ne popunite cijelu supljinu.
4.
Za fromage prvo stavite zelatinu u hladnu vodu da omeksa i nabubri, oko 10 min. Cokoladu isjeckajte na sitnije kockice i zajedno sa 225 g slatkog vrhnja otopite u mikovalnoj ili iznad pare ili kako sam ja radila. Zagrijte slatko vrhnje do vrenja i prelijte preko cokolade, sacekajte 1 – 2 min i mijesajte pjenjacom dok se cokolada ne istopi. Zelatinu rukama dobro iscijedite od vode, stavite u manju serpicu sa 1 zlicom limunovog soka i na laganoj vatri otopite. Skinite sa vatre, dodajte preostali sok, dobro promjesajte i sipajte lagano u otopljenu cokoladu uz stalno mjesanje pjenjacom. Ostavite da se ohladi, tj. bude mlako na dodir malog prsta. Izmiksajte 450 g slatkog vrhnja u cvrst snijeg i spatulom lagano umijesajte u kremu od cokolade. I to je to! Fromage je gotov!
Izlijte smjesu preko jagoda, lijepo zagladite odozgo i lagano protresite kako bi se krema rasporedila i izmedju jagoda. Ostavite u haldnjak 4 sata pa pocnite sa pripremanjem glazure.
5.
Priprema kreme “cokoldno ogledalo” ili “glaçage miroir” kako bi francuzi rekli pravi se ovako.
Zelatinu stavite u hladnu vodu ( oko 10 min. ) da omeksa i nabubri. Ostale sastojke stavite u manju serpicu i na ringli uz mjesanje pustite da zavrije. Smanjite vatru i pustite da smjesa krcka na ringli jos 5 min. Ugasite ringlu i ostavite na njoj serpicu da stoji 10 min. Uzeti serpicu, staviti na radni stol i dodati ocijedjenu zelatinu. Mjesati dok se zelatina ne istopi. Smjesu povremeno promjesati dok se temperatura ne spusti do 35*C. Ja nisam mjerila temp. nego kad je smjesa bila mlaka na dodir malog prsta, prelila sam preko kolaca malo protresla i ostavila u hladnjak na hladjene preko noci.
6.
Sutra dan skinite prsten sa torte, polako odvojite papir za pecenje i prije nego li je ukrasite “zaronite” lice u nju kako bi vidjeli svoje zadovoljstvo i osmjeh krajnjim rezultatom. Mislim da ne skodi biti malo narcistisk na ovaj nacin 😉
Posluživanje
Sigurno ste primjetili malo cudne mjere za biskvit. To je zato sto su mjere bile za veliki kalup od rerne pa sam ih prilagodila kalupu od 28 cm u kojem sam ja pekla. Navedene mjere ( u original receptu ) sam podjelila sa 3, a vi ako vam treba veliki biskvit napisane mjere pomnozite sa 3.
Torta moze biti u hladnjaku 3 – 4 dana, ako uopce “prezivi” tako dugo. Meni je ostao samo ovaj dio koji je posluzio za slikanje presjeka.

Cejlonski cimet kao lek za dijabetes Preuzeto sa stranice: http://zdravailepa.com/alternativa/cejlonski-cimet-kao-lek-za/

cejlonski cimet kao lek za dijabetes




.
Ovaj aromatični začin pravi se od unutrašnje kore drveta Cinnamomum, a u ishrani se koristi već hiljadama godina. Zahvaljujući niskoj ceni, danas je dostupan svima. Postoje dve osnovne vrste: cejlonski cimet, poznat i kao „pravi“, i kasija (kineski), koji se danas najviše koristi.

Specifičan miris i ukus ovog začina potiče od eteričnog ulja bogatog cinamaldehidom, jedinjenjem koje poseduje brojna lekovita svojstva.  Upravo zbog toga se cejlonski cimet kao lek i upotrebljava, jer prosto obiluje antioksidansima poput polifenola, koji štite organizam od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Samo kašičica ovog začina dnevno može biti od velike pomoći dijabetičarima, kao i osobama koje se bore s bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Saznajte više u nastavku..

Lekovita svojstva cimeta su fenomenalna
Naučna istraživanja su potvrdila ono što su drevni lekari dobro znali od pamtiveka, a to je da ova aromatična biljka zaista može da pomogne u terapiji mnogih bolesti i tegoba. Ovo se naročito odnosi na cejlonski cimet koji je dokazano delotvoran protiv dijabetesa, povišenog holesterola i pritiska, pa i artritisa,

Ova aromatična kora tropskog drveta, crvenkaste je boje, prijatnog mirisa i ukusa. Obiluje lekovitim sastojcima koji pomažu u lečenju i prevenciji ovih oboljenja. Osušena kora biljke ili cejlonski cimet u prahu upotrebljavaju se kao začin za razne poslastice, torte, kolače i omiljeni su u kulinarstvu. Zahvaljujući specifičnom mirisu i ukusu, koristi se i za aromatizovanje raznih napitaka.



Obara trigliceride i loš holesterol

Snižava nivo ukupnog holesterola, lošeg holesterola i triglicerida, dok  onaj „dobar“ ostaje stabilan. Studije na životinjama pokazale su da je veoma uspešan cimet kao lek za visok pritisak

Osim što snižava nivo masti i lošeg holesterola, on pored toga sprečava širenje gljivica. Nedavna istraživanja pokazala su da se cejlonski cimet može koristiti i kao dobra alternativa nasuprot konzervansima hrane koji se tradicionalno koriste, pošto njegova dragocena eterična ulja poseduju izuzetno antimikrobno dejstvo.

Osim toga, sadrži tanine i šećer i veoma je dobar izvor mangana, gvozđa, kalcijuma, bakra i cinka. Od vitamina, u njegov sastav ulaze vitamin C, K, pirdoksin i riboflavin. Zbog obilja lekovitih svojstava, cimet cejlonski se ne preporučuje samo kao dodatak poslasticama već i u napicima koje svakodnevno konzumiramo. Poznato je i njegovo blagotvorno dejstvo u slučaju anoreksije, raznih infekcija, kolika i krvarenja.

Izuzetan lek protiv dijabetesa tipa 2
Kod osoba koje imaju dijabetes tip 2 , samo gram cimeta u prahu dnevno, odlično deluje na markere krvi. On sadrži obilje kompleksa katehina i epikatehina koji pomažu obolelima od ovog oboljenja  jer regulišu nivo šećera u krvi. Istraživanja su pokazala da on stimuliše receptore insulina i inhibira enzime koji pospešuju ćelijsko iskorišćenje glukoze.

Insulin je ključni hormon za regulisanje metabolizma i korišćenje energije. Takođe, veoma je važan za transport šećera iz krvotoka u ćelije. Problem je što su mnogi ljudi otporni na njegovo dejstvo. Ovo stanje, poznato kao insulinska rezistencija, glavno je obeležje nekih ozbiljnih oboljenja, poput metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Dobra vest je da cejlonski cimet znatno može smanjiti insulinsku rezistenciju, čime pomaže ovom, veoma važnom hormonu da obavlja svoju funkciju i snizi nivo šećera u krvi.

cejlonski cimet kao lek za dijabetes
Ovaj začin smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka tako što se meša s enzimima i usporava razlaganje ugljenih hidrata u sistemu za varenje. Takođe, protocijanidin u cimetu deluje na ćelije imitirajući insulin. Pokazalo se da cejlonski cimet kao lek može sniziti nivo šećera u krvi za 10 do 29 odsto.

Spas za disajne tegobe

Kombinacija med i cimet  rešava problem hroničnog kašlja i začepljenih sinusa, hroničnog artritisa i čira na želucu. Povrh svega, kao začin može se koristiti i u kombinaciji sa svežim voćem, žitaricama ili uz kafu.

Cejlonski cimet se primenjuje i u izradi kozmetičkih preparata za negu kože. Uz to, predivan miris podsticajno deluje na rad mozga, poboljšava pažnju i radnu memoriju.

Cejlonski cimet kao lek protiv kancera
Brojne studije bavile su se potencijalnom upotrebom cimeta u sprečavanju i lečenju kancera. Dokazi koji se uglavnom baziraju na eksperimentima u epruvetama i na životinjama – sugerišu da ekstrakt ove biljke usporava rast malignih ćelija i uzrokuje njihovo odumiranje.

Studija na miševima obolelim od raka debelog creva pokazala je da  je cejlonski cimet  potentan aktivator enzima detoksikacije, koji se nalaze u ovom organu, a koji sprečavaju dalji rast tumora. Kontrolisani testovi još treba da potvrde da ovaj aromatični začin na isti način deluje na ljude.

Pomaže obolelima od SIDE

Takođe, postoje indikacije da kasija cimet pomaže u borbi sa HlV-om, koji razara imunološki sistem. Naučnici su
otkrili da ekstrakt iz  ove sorte pomaže u borbi sa HlV-om.

Laboratorijsko istraživanje u okviru kojeg su analizirane ćelije inficirane ovim virusom – pokazalo je da od 69 proučavanih lekovitih biljaka, cimet kao lek ima najefikasnije dejstvo. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima koja bi potvrdila to njegovo antivirusno dejstvo, konkretno protiv HlV-a.

Sprečava Parkinsonovu bolest

U istraživanju sprovedenom na životinjama, naučnici su otkrili da se mleveni začin u organizmu metaboliše u natrijum-benzoat. supstancu koja dospeva u mozak. Kod miševa obolelih od Parkinsonove bolesti – cejlonski cimet je zaštitio neurone, normalizovao nivo neurotransmitera i poboljšao motorne funkcije.

Eterično ulje protiv kandide u crevima
Cinamaldehid, glavna aktivna komponenta ovog začina, pomaže u borbi s različitim vrstama infekcija. Cimetovo ulje efikasno suzbija infekcije respiratornog trakta koje uzrokuju gljivice, a pomaže i u slučaju kandidijaze. Takođe, može usporiti razvoj određenih bakterija, uključujući listeriju i salmonelu, te sprečiti neugodno kvarenje desni i ukloniti loš zadah.



U kombinaciji sa kurkumom daje još bolje rezultate

Studija Univerziteta Pen Stejt pokazala je da ishrana bogata začinima poput cimeta i kurkume ublažava negativne efekte konzumiranja hrane koja obiluje mastima. Posle takvog obroka, raste nivo masti u krvi (triglicerida), a hronično visok nivo triglicerida povećava rizik od gotovo svih savremenih srčanih oboljenja.

U maloj studiji u kojoj je učestvovalo šest gojaznih, ali zdravih muškaraca od trideset do šezdeset i pet godina – dodavanje dragocenog začina u ishranu imalo je veliko dejstvo na celokupno zdravlje. Tokom dva različita dana, prva grupa ovih ispitanika dodavala je masnom obroku blagotvorni cejlonski cimet u prahu  i to dve velike kašike, a druga grupa nije koristila ništa.

Uzorci krvi su uzimani odmah nakon jela i pokazali su da su začini povećali količinu antioksidansa za čitavih 13 odsto , a smanjili trigliceride za  neverovatnih 30 procenata – što je fenomanalan rezultat.

Kako se pravilno dozira i izaziva li nuspojave
Bez obzira na brojna blagotvorna svojstva, ako se uzima u velikim količinama, cejlonski cimet može iziritirati usnu duplju, a kod nekih ljudi izazvati neprijatnu alergijsku reakciju.

Takođe, prevelika količina začina može biti čak i toksična, naročito za osobe koje imaju povremenih problema s jetrom. Cimet kao lek za dijabetes može sniziti nivo-e šećera u krvi, pa dijabetičari moraju prilagoditi svoju terapiju ukoliko uzimaju pojedine suplemente. Isto važi i za osobe koje uzimaju lekove za razblažavanje krvi (antikoagulante), antibiotike i lekove za srce.  Optimalna dnevna doza je 1 do 6 grama cimeta (od polovine do dve  kafene kašičice).

Da li se cimet u trudnoći sme piti?

U prekomernoj dozi kasija i cejlonski cimet mogu nepovoljno uticati na jetru i izazvati  neretko alergijske reakcije pa se nikako ne preporučuje njihova konzumacija tokom drugog stanja. Osim toga, ne preporučuje se trudnicama jer može da izazove kontrakcije uterusa, te da dovede do iznenadnog spontanog pobačaja, porođaja pre vremena i da ošteti fetus.

Takođe, žene koje boluju od kanrcinoma dojke, kao i osobe koje uzimaju često antibiotike i lekove za razređivanje krvi, pre upotrebe ovog začina treba da se posavetuju sa  svojim lekarom.

Napitak od cimeta za mršavljenje sa domaćim medom
Sve vrste ovog dragocenog začina imaju zdrava svojstva, ali kasija itekako može biti štetna jer sadrži značajno više kumarina, specifičnog jedinjenja koje se u nešto većim dozama smatra opasnim. Dakle, cejlonski cimet za mršavljenje je mnogo bolji, ali, nažalost, mnogo ređe zastupljen na našem tržištu, jer je svakako i  dosta skuplji.

Sa domaćim medom napravite ovaj fenomenalni napitak za skidanje kilograma:

Preliti 1/2 kašičice cimeta u prahu sa 2 decilitra tek ključale vode i ostaviti dobrih tridesetak min. poklopljeno da odstoji. Dodati kašičicu domaćeg meda, pa 1 decilitar popiti pre spavanja, a drugi deo ostaviti da odstoji preko noći u frižideru. Ujutru. na prazan stomak, popiti drugu polovinu napitka.
Ponavljati postupak sve dok rezultati ne budu vidljivi. Ukoliko se drži dijeta sa cimetom i medom, već nakon nekoliko sedmica primetićete da vam se struk smanjio.

Napravite čaj od cimeta protiv holesterola

Preliti 3 kašičice  cejlonskog cimeta sa 3 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji  najmanje15 minuta, a zatim dodati  pune 3 kašike domaćeg meda i 2 male kašičice jabukovog sirćeta. Dobro promešati i piti po decilitar tri puta dnevno, pre jela.
Piti 3 nedelje, pa napraviti pauzu od mesec dana, a zatim ponoviti kuru.

Osnažite imunitet uz sledeći recept

Iscediti 3 sveza limuna i dodajte mu celnoski cimet i to 3 kafene kašičice. Tome pridodatjte jednu šolju mlake vode, punu kašiku domaćeg kvalitetnog meda, dobro promešajte i ostaviti da odstoji preko noći na hladnom i tamnom mestu. Uzimati svakog jutra pola sata pre jela po jednu kašiku.
Ovaj napitak za jačanje imuniteta  konzumirati 10 dana, napraviti pauzu od mesec dana pa zatim ponoviti postupak.

Gde kupiti aromatični začin i koja je cena

Kasija cimet poreklom iz Kine pronaći ćete lako u gotovo svakom supermarketu i njegova cena je nešto niža. Kada je u pitanju proizvod iz Šri Lanke, kome smo posvetili ovaj tekst, njega imate u bolje opremljenim Bio radnjama zdrave hrane, u biljnim apotekama i naravno na internetskim Web Shopovima, gde ga možete poručiti bilo da je u štapićima ili u prahu.

Cena za cimet u prahu poreklom sa Cejlona je od 250-300 dinara za 50 grama, zavisno od proizvođača.

Naša stalna čitateljka B.P.  pronašla je original cejlonski  u DM prodavnici i nedavno nam se pohvalila da ga koristi sa domaćim medom za mršavljenje, tako da kao što vidite danas je dostupan, situacija se značajno popravila u zadnjih par godina.



Nadamo se da ste saznali zašto je cejlonski cimet kao lek dobar i na koje načine ga možete sve iskoristiti za dobro zdravlje.

Drugima se dopalo, ne propustite:
Kardamom začin upotreba i lekovita svojstva
Bosiljak kao lek za sinuse i kašalj
Čaj od brusnice za šta je dobar
Kurkuma i med upotreba i recepti
Biljka anis kao lek za probavu
Ovaj fenomenalni sirup topi salo sa stomaka<
br />