četvrtak, 29. rujna 2016.

LJEŠNJAK TORTA





.
SASTOJCI
Kore
180 g putra
180 g šećera+ 1 vanilin šećer
9 žumanjaca
160 g čokolade
180 g mljevenih lješnjaka

60 g prezli
1 čašica ruma, maraskina ili konjaka
140 g brašna
9 bjelanjaka
1/2 praška za pecivo

Fila
5 jaja
180 g šećera
200 g čokolade
1 vanilin šećer
1 žlica brašna
250 g maslaca
200 g štauba
160 g mljevenih lješnjaka
malo mlijeka
100 g grožđica
1 narandžina korica i sok
100 g žele bombona
malo sjeckanih oraha


Glazura
100 g čokolada
100 g maslac

PRIPREMA
Prezle namočiti sa alkoholom i ostaviti da se namoče.
Čokoladu staviti da se otopi (ja otapam u rolu peći na drva ili na pari, u mikrovalki hoće zagoriti, imala sam iskustvo).
Bjelanjke istući u čvrst snijeg.
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i ravnomjerno pomiješati sa lješnjacima.

Putar miješati sa šećerom te dodavati jedno po jedno žumance.
Dodati otpoljenu čokoladu.
Dodati namočene prezle.
Lagano kuhačom spojiti sa smjesom od brašna, praška i lješnjaka te bjelancima. Posuda mora biti veća jer toga ima dosta.

Od navedene smjese ispeći 4 kore svaku posebno u okruglom kalupu, tako je najbolje.
Kalup je potrebno prije namazati i posuti brašnom ili obložiti papirom za pečenje.

Za filu
Lješnjake pofuriti sa malo mlijeka.
Grožđice namočiti u soku od narandže.
Žele bombone i orahe nasjeckati.
Pomiješati jaja, šećer, čokoladu i brašno pa kuhati na pari dok se ne zgusne.
Maslac izraditi sa štaubom te dodati u prohlađenu kremu.
Na kraju dodati sve pripremljene sastojke.

Prije slaganja kore namočiti da budu sočne, ja sam namočila sokom.
Gotovu tortu preliti otopljenom glazurom i ukrasiti po želji.

Nema komentara:

Objavi komentar