petak, 2. prosinca 2016.

ZIMSKI POSNI KOLAČ JEDNOSTAVAN, SOČAN I MIRISAN

1





.
Narandže, domaći pekmez od šipka, pečeni orasi i još štošta 🙂 …jako sočan i mirisan kolač!

SASTOJCI:
Biskvit:
– 350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
– 4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
– 120 g šećera
– 2 kesice vanilin šećera

– naribana korica 2 narandže
– 180 g pečenih mljevenih oraha
– 100 g oštrog brašna
– 2 kašike tamnog gorkog kakaoa
– 1 kesica praška za pecivo
– 100 ml ulja
Premaz (fil)
– 100 g posne čokolade
– 2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
– 120 g posnog mljevenog keksa
– 1 kesica vanilin šećera
– 150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
Za posipanje:
– cca 50 g sjeckanih pečenih oraha

PRIPREMA:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore.
Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.
Biskvit:

Nema komentara:

Objavi komentar