petak, 30. prosinca 2016.

Biljka rogač kao lek protiv holesterola i dijabetesa Preuzeto sa stranice: http://zdravailepa.com/alternativa/mleveni-rogac-kao-lek/

rogač biljka priprema




.
Biljka rogač je odlična zamena za čokoladu  – to već mnogi znaju, međutim ona je puno više od toga. Obiluje zdravim nutrijenitima i hranljivim materijama, te se preporučuje njena upotreba u ishrani.



Mnogi ljudi imaju probleme koji ih sprečavaju da uživaju u svojim omiljenim namirnicama. Ovo je teret modernog doba, međutim neke želje sebi ipak možemo ispuniti. Ukoliko ste ljubitelj čokolade, ali je iz medicinskih ili drugih razloga ne možete koristiti, sad imate odličnu alternativu.

U nastavku saznajte na koji način se koristi mleveni rogač kao lek i kako se prave najukusniji recepti sa njim.

Biljka rogač opis i sastav
Spada u zimzelene biljke srednjeg rasta. Ovaj žbun, donesen sa Mediteranskog područja, često možete naći i u našim kuhinjama. Kao i mnoge druge vrste i on se može koristiti u medicinske svrhe. Gaji se prvenstveno zbog svojih lekovitih karakteristika. Ovo je starim grcima i egipćanima i te kako bilo poznato. Biljka dobro podnosi zimske temperature ali i one visoke tokom leta.

Drvo je samo po sebi dosta nisko pa se može svrstavati i u žbunove. Listovi su specifičnog perastog oblika, dok su im liske zadebljale i kožaste. Kao i većina ostalih mediteranskih biljaka i on ima određene karakteristike zbog kojih može izdržati nepovoljne periode.



Plod je poput mahune, a seme ima svetlo smeđu boju.  Stablo je samo po sebi dugovečno, može živeti i do 200 godina. Rogač kao lek je višetruko koristan, a u ishrani uglavnom koristimo njegove mahune i plodove.

Rogač kalorije sadrži u količini od 220 kcal u 100 g.  Poreklom je sa Mediterana, a danas ga možemo naći svuda po svetu.

Ne uspeva dobro na područjima čije je zemljište prebogato vodom. Zato treba izbegavati sadnju blizu vodotokova. Za gajenje nisu potrebni neki naročiti uslovi pošto je sam žbun veoma otporan.

Lekovita svojstva i zdravstvene prednosti rogača
Rogač kao lek se često možemo naći u narodnoj medicini. Razlog za to je zato što ima brojne lekovite osobine..Ukoliko vas boli stomak i imate digestivnih problema onda vam može pomoći pri poboljšanju varenja.

Dobra vest sledi za ljude sa povišenim holesterolom. Mnogi znaju koliko ga je teško skinuti, jer koliko god smanjivali unos masnih namirnica, on je i dalje tu.  Rogač biljka svakako pozitivno deluje, kada su vrednosti holesterola povišene, ovo potvrđuje i studija objavljena 2003. god.

Moćan je antioksidans

Biljka rogač ima i fenomenalna antioksidaciona svojstva. Jedno istraživanje  iz 2002.  pokazuje kako poliphenoli iz njega sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala.  Zbog ovoga je ova pomalo neugledna mahunarka naročito cenjena

Suzbija dijareju i povraćanje

Još jedna dobra osobina je to što on zaustavlja proliv u kratkom roku. Čak je zabeleženo da se davao bebama i maloj deci koje je mučila dijareja. Kod mališana se javilo poboljšanje nakon 2 dana ovakve terapije. Tada je došlo i do smanjenja povraćanja.

Pored navedenog, ima i :

Antialregenska svojstva,
Antibakterijska svojstva,
Antivirusna svojstva,
Deluje kao analgetik,
Sprečava anemiju,
Može se koristiti i rogač kao lek za kašalj ili grip.
Pored toga, bogat je kalcijumom, fosforom i ostalim elementima. Zato je dobar u sprečavanju osteoporoze, jer osnažuje kosti.

Rogač protiv dijabetesa dokazano pomaže kao pomoćna terapija. Pre primene dijabetičarima se preporučuje konsultovanje sa lekarom, kako bi ga pravilno pripremili i dozirali.

Uz sve navedeno on leči i disajne puteve, pa se sirup od rogača svrstava u dobre prirodne lekove za ovu namenu.

rogač biljka priprema
Kako se pravi čaj od rogača
Ova mahunarka se od davnina koristi u raznim oblicima. Čak su je koristili i stari Grci, a danas može biti sasvim prirodna altternativa kakau i čokoladi. Jedan od najčešćih oblika u kojima se koristi je upravo čaj od rogača. Zato vam u ostatku teksta dajemo neke od recepata za ovaj topli napitak.

Sastojci:

2 komada pečenog rogača,

1 komadić đumbira,

Malo listića stevie,
Priprema čaja:

Satojke stavite u mikser i izblendajte. Prah koji dobijete saačuvajte i punu kafenu kašičicu stavite neka odstoji u toploj vodi na 10 minuta. Pored ove verzije, možete napraviti i ledeni čaj. Pravimo ga isto, pri čemu prohlađeni napitak čuvamo u frižideru.

Zdrava kombinacija sa mentom

Za ovu verziju čaja pomešajte:

2 komada pečenog rogača,

Malo mente ili peperminta,

Malo lista stevije.
Sastojke stavite u blender i dobro izmiksujte. Zatim jednu kafenu kašičicu smese potppite u vodu. Ukupno kuvajte desetak minuta i popijte dok je napitak topao.

Čaj od rogača sa limunom

Potrebno:

Rogač (2 kom.)

Deo pomorandžine kore

Malo limunove trave

Lišće stevie

Ukoliko volite slatke napitke stavite i med.
Recept se priprema isto kao i prethodni.

Pomaže kod gihta

Rogač kao lek protiv gihta može biti veoma delotvoran ukoliko se pravi kako treba.

U tom slučaju neophodno je imati:

2 rogača,

3 dl vode.
Priprema:



Čaj se pravi tako što narendane delove biljke stavite u vodu da ključa neko vreme. Potom pustite nek odstoji preko noći ili jedan ceo dan. Zatim procedite smesu i tečnost možete koristiti. Morate biti uporni jer prvi rezultati biće vidljivi tek nakon dvadesetak dana.

Na sličan način možete napraviti i čaj od rogača za poboljšanje probave koji pomaže i kod proliva. U zavisnosti od toga za šta vam treba možete dodavati određene sastojke.

Kako se pravi liker od rogača – recept
Ovaj liker ne može se nabaviti tako lako. Zato se dosta ljudi odlučuje da u udobnosti svog doma napravi ovo piće.

Za njegovu izradu biće vam potrebni:

Komadići rogača – ukoliko nisu lepo očišćeni niti oprani, savetujemo vam da sami to učinite što bolje.

Alkohol od bar 60% . Nemojte koristiti  baš najjeftinije vrste alkohola, jer u tom slučaju liker od rogača neće biti previše ukusan. Kao zamenu za njega možete koristiti i neku vrstu rakije.

Šećer – nemojte preterati,  jer previše slatkog  nepovoljno utiče na zdravlje.
Priprema likera:

Ovaj ukusan napitak priprema se tako što delove rogača stavite u neku staklenu posudu, a zatim ih prelijete alkoholom. Poklopite ga i ostavite nek stoji na sobnoj temperaturi 2 do 4 nedelje.

Kao krajnji produkt trebalo biste dobiti liker od rogača braonkaste boje. Ovakvi napici imaju specifičan (aromatični) ukus. Mogu se koristiti u razne svrhe.

Rogač kao antiseptik može biti veoma koristan, ali i za poboljšanje krvnog pritiska. Pošto ima u sebi alkohol preporučuje se umereno kozumiranje pomenutog likera.

Recept za kolač od rogača i jabuka
Verovatno ste se već pitali kako samleti rogač? Ne sekirajte se ovo možete uraditi na nekoliko načina. Napomena: budite obazrivi i nemojte povrediti vaše ruke.

Brašno se pravi tako što najpre sameljete semenke, dok se mleveni rogač pravi od osušenih mahuna, koje se tek u takvom obliku melju. Sama biljka se najčešće koristi u praškastom obliku.

Posebno su popularne mnoge vrste poslastica sa rogačem. Pored ranije navedenih recepata možete praviti i razne verzije kolača.

Posebno je popularan kolač od rogača i jabuka.

Potrebno:

2 šolje brašna,

1/3 čaše ulja,

1 čaša mleka,

2 jaja,

prašak za pecivo,

čaša šećera.

Rogač – možete ga staviti u praškastom obliku ili samleti komadiće.

Izrendane jabuke 1-2 komada.
Priprema:

Najpre jaja odvojite na belance i žumance. Od belanjka napravite sneg i dodajte ostalo. Sjedinite sve i stavite nekse peče u rerni na do 200 stepeni, 10 minuta.

Kolač od rogača i jabuka bez jaja

Sastojci:

7 kašika ulja,

1 šolja šećera,

2 kašike rogača,

1 narendana jabuka,

Šolja griza,

Prašak za pecivo,

Malo vode ili mleka,

Možete dodati i malo brašna po potrebi,

Po ukusu ubacite i orašaste plodove (orahe, lešnike).
Kako ga pripremiti:

Sastojke trebate pažljivo sjediniti. Napravite homogenu smešu. Zagrejte rernu na 180 stepeni, staviti pleh sa kolačem u nju. Pecite maksimalno 40 minuta. Gotov kolač možete posuti sa vrha prah šećerom.

Gde se može kupiti rogač u prahu
Pronaći ćete ga u prodavnicama zdrave hrane. Isto tako pogledajte i bolje snabdevene pijace ili megamarkete. Za rogač u prahu cena dosta varira, tako 200 grama ove namirnice koštaoko 100 dinara.

U prodavnicama poput Ideje kilogram mlevenog rogača košta oko 460 dinara. Cene dosta zavise i od samog proizvođača.

Da li je dobar za decu i trudnice ?

Ono što će radovati mnoge ljude jeste to da je rogač sam po sebi prilično bezbedan za jelo. To znači da nema nikakva štetna dejstva, te ga mogu uzimati i deca kao i trudnice. Ukoliko imate zdravstvenih problema pa sumnjate da ne trebate koristiti ovu biljku posavetujte se sa lekarom.

Ostali saveti i napomene

Velik broj nas voli čokoladu. Njen ukus i blagodetna svojstva mnoge asocira na sreću i zdravlje. Ipak pored zdravih osobina sve veći broj ljudi je u današnje vreme ipak izbegava. Oblik u kakvom je najčešće srećemo često biva prepun šećera i raznih dodataka. Zdravi oblici ove namirnice znaju koštati čitavo bogatsvo. Zato je pobornici zdrave ishrane sve češće izbegavaju. Međutim biljka rogač može biti idealna zdrava zamena  za nju.



Preporučujemo vam i naš raniji tekst o semenkama konoplje i njihovim prednostima za zdravlje.

Drugima se dopalo, ne propustite:
Kaki jabuka kako se jede i koristi
Bosiljak kao lek za sinuse i kašalj
Čeri paradajz gajenje u saksiji na balkonu
Crni luk kao lek kako se koristi
Rodiola biljka efikasna protiv stresa
Kako se mušmula kao lek upotrebljava i koristi.



Nema komentara:

Objavi komentar