srijeda, 28. prosinca 2016.

Sacher torta






.
TIJESTO:
8 bijelanjaka,
prstohvat soli,
60 gr.šećera,
210 gr.maslaca (sobne temperature),
150 gr.šećera,
2 vanilin šećera,
8 žumanaca,
200 gr.otopljene čokolade za kuhanje i
140 gr.krušnih mrvica (prezla)

Bijelanke sa malo soli čvrsto mikserom izraditi, postepeno dodavati 60 gr šećera i nastaviti miješati 3 do 4 min.

U posudi kremasto izmiješati maslac, i postepeno dodavati 150 gr.šećera i vanilin šećer.

Miješati 4 do 5 min.

Žumanjke jedan po jedan dodavati i na najvećoj brzini miješati mikserom.




Otopljenu čokoladu i prezlu srednjom brzinom miksera umiješati.
Nkraju oprezno kašikom ili metlicom za snijeg ručno ( ne mikserom!) dodati snijeg od bijelanaca.

Tijesto staviti u već pripremljen kalup ( 26cm) , obložen papirom za pečenje.

Peći oko 50 min.na 180 stepeni.

Pečen biskvit ostaviti da se ohladi 10 minuta zatim izvaditi iz kalupa i preokrenuti na rešetku. I ostaviti da se potpuno ohladi.

Hladan biskvit prerezati jednom ili dva puta (po želji) vodoravno.

PRELJEV:
18 kašika mlijeka i po želji ruma.

NADJEV:
300 gr zagrijanog džema od marelica ( kajsija) Prerezane biskvite poprskati sa mlakim mlijekom i premazati sa džemom.
GLAZURA:
140 gr čokolade za kuhanje izlomiti i 200 ml slatke pavlake. Slatku pavlaku staviti u šerpicu zagrijati do tačke ključanja(ne da proključa) i preliti po izlomljenoj čokoladi. Miješati dok se ne dobije glatka sjajna glazura. Sve preliti preko biskvita.

Nema komentara:

Objavi komentar