.
SASTOJCI
20 – 30 listova blitve (može i vinove loze)
200 g pirinča šargarepa (možete dodati i šečurke, tikvice, soju)
1 velika glavica crnog luka
1 veza svežeg peršuna i beli luk po ukusu
1 manja šolja ulja
so,biber, aleva paprika, vegeta
Voda
PRIPREMA
Listove blitve operite i prelijte vrelom vodom.
Ostavite malo da odstoji. Sa listova odstranite korenast deo da bi list lakše savili.
Listove izvadite i procedite, te stavite sa strane.
U vodu u kojoj je bila blitva stavite 2 kašike začina od povrća i promešajte.
U šerpu sipajte ulje i zagrejte.
Iseckajte crni luk i propržite malo na ulju. Dodajte pirinač i rendanu šargarepu i mešajte minut dva.
Dodajte kašičicu aleve paprike, biber i na samom kraju.
Sada sipajte vodu u kojoj ste držali blitvu i koju ste zasolili vegetom. Polako sipajte vodu u pirinač i mešajte da pirinač malo nabubri.
Sipajte ne više od dve čaše.
Sklonite sa ringle i dodajte sitno seckan svež peršun, beli luk i origano, dobro promešajte i ostavite minut dva da se prohladi. Kreativni kuvari dodaju i kukuruz šećerac ili pečurke u pirinač, da bi dobili raznovrsnije ukuse posnih sarmi, ali to je sve ostavljeno na volju vama.
Uzmite listove blitve i počnite da ih filujete mešavinom pirinča i povrća, praveći posne sarme na taj način. Posne sarme ređajte u posudu za pečenje. Na kraju ih prelijte preostalom vodom, da voda dođe do ivice sarmi. Poklopiti posudu i staviti u rerni na 200 stepeni. Peći oko sat vremena.
Posne sarme se mogu služiti i tople i hladne.
Uz njih poslužite ohlađeno belo vino.
Nema komentara:
Objavi komentar