petak, 24. lipnja 2016.

Eterično Ulje Kamilice

ulje kamilice


.
Ako ste u nekom trenutku previše lenji ili umorni kako bi pripremili šolju čaja od kamilice rezervni plan možete imati upravo na vašoj kuhinjskoj polici. Dovoljne su 2 – 3 kapi ulja od kamilice i u kratkom vremenskom periodu stvoriće se osećaj unutrašnjeg mira. Stres i umor će nestati! Nije ni čudo što se ova bočica eteričnog ulja zbog svojih značajnih prednosti definiše kao čudesan sastojak u vašoj kuhinji.

O kamilici, vrstama i poreklu

Kamilica je jedna od najstarijih lekovitih biljaka u svetu, sa velikim brojem sorti, korišćena vekovima da smiri i pripremi za miran san. Sigurno ste mnogo puta popili čaj od kamilice i upoznati ste sa aromom i osećajem smirenosti koje nudi. Kroz istoriju korišćena je u mnoge svrhe. Egipćani su je nazvali cvetom boga sunca, zbog ulbažavajućeg dejstva na groznicu i snižavanje temperature, dok su stari Rimljani koristili ulje za mentalnu jasnoću i hrabrost tokom rata. Sve do drugog Svetskog rata koristilo se kao prirodno dezinfekciono sredstvo i antiseptik u bolnicama i ambulantama. Ulje od kamilice dobija se iz cvetova kamilice.

Postoje dve vrste, rimska kamilica (botan. naziva Anthemis nobilis) i nemačka kamilica (botan. naziva Matricaria shamomilla). Iako su eterična ulja dobijena iz obe sorte prilično slična u nekim lekovitim svojstvima (umirujuće deluju), njihov sastav je drugačiji i poseduje određene specifičnosti. Nemačka kamilica (voćnog, oštrog mirisa poznata kao plava kamilica) se uglavnom gaji u Mađarskoj, Egiptu, istočnoj Evropi i Francuskoj, dok se rimska gaji u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Maroku, kao mala višegodišnja biljka pernatih listića, i belih cvetova (većih od cvetova nemačke kamilice), toplog, slatkastog, voćnog mirisa koji opušta.

Kako koristiti eterično ulje kamilice?
Dodati 1- 2 kapi ulja u omiljenu kremu, šampon ili preparat za mladalački izgled kože i kose. Istu količinu ulja možete dodati u biljni čaj ili topao napitak kako bi smirili um i telo. Za lepšu kožu dodajte eterično ulje kamilice na vaš losion ili koristite vrlo malu količinu ulja pomešanog sa kokosovim uljem.

Prednosti upotrebe

Brojni efekti nerazblaženog eteričnog ulja kamilice su moćni. Kao primarne prednosti možemo navesti terapeutski efekat, umirujuće delovanje na um i telo, ali isto tako i na kožu. Emocionalne prednosti se ogledaju kroz prevazilaženje obeshrabrenja, razočarenja, beznađa ili prosto kroz fokusiranje na stvari koje donose smisao životu (posebno kod osoba koje su pod stresom, prolaze kroz period depresije, usamljenosti, straha, anksioznosti, traže svrhu ili se bore sa osećajem besmislenosti) što dovodi do osećaja smirenosti i miroljubivosti. Umirujuće ulje kamilice podjednako se koristi kod odraslih i dece i jedno je od retkih eteričnih ulja bezbednih za korišćenje sa karakteristikom da se dobro rastvara, efikasno u borbi protiv nesanice. Smiruje sve tipove kože, i intenzivno se koristi u Evropi za pripremu preparata. Može se koristiti kod upaljene kože, da olakša artritis, glavobolje, uganuća, bolove u mišićima (dodati u ulje za masažu radi oslobađanja od mišićne nelagodnosti nakon vežbanja). Dodajte nekoliko kapi ulja u toplu kupku kako bi otklonili umor i bolove u bilo kom delu tela (takva mirisna kupka može biti korisna za decu ali i starije ljude), ali i u posudu sa toplom vodom pored kreveta ili na čistu maramicu pored jastuk (pomoći će da se ublaže simptomi astme, bronhitisa, upale pluća). Blagost ovog ulja posebno se ističe kod male dece. Može pomoći u razdražljivosti kod beba i zaustaviti proliv kod dece karaterističan za letnje dane. Iz svega navedenog proizilazi da su zdravstvene prednosti izuzetno brojne.

ulje kamilice

Zdravstvene prednosti

Kao jedan od najboljih načina za poboljšanje opšteg zdravlja, to je dobar, prirodan lek za sve vrste bolova. Obe sorte kamilice utiču na obilno znojenje što pomaže u eliminisanju toksina, istovremeno i hladi telo pružajući efikasno olakšanje od groznice. Dobre antiseptičke osobine ali i osobine antibiotika koje poseduju obe varijante ne dozvoljavaju razvijanje infekcija, kao što su bakterije i gljivice. Takođe eliminišu infekcije koje su već prisutne. Ako se nanosi na kosu ubija vaške, čuvajući kosu i kožu glave od infekcija i oštećenja. Može se reći da su odličan stimulans i antidepresiv (efikasne u borbi protiv depresije). Eliminišu osećaj tuge, depresije, razočarenja, usporenosti.

Čak i miris ovog ulja može mnogo pomoći u stvaranju dobrog raspoloženja. Utiču na izlučivanje probavnih sokova u želucu i olakšavaju probavu. Povećavaju izlučivanje hlorovodonične kiseline, žuči i enzima u želucu, podstičući varenje. Takođe, obezbeđuju dobro zdravlje jetre. Deluju antireumatski jer stimulišu cirkulaciju (leče nefunkcionalnost sistema krvotoka) i detoksikaciju krvi od toksina kao što su mokraćne kiseline, čime se leče bolesti kao što su reumatizam i artritis izazvane usled nepravilne cirkulacije i akumulacije mokraćne kiseline.

Svoju primenu nalaze i u svetu kozmetike jer smanjuju ožiljke, fleke na koži i licu, štite rane, posekotine i modrice od infekcija. Ovo eterično ulje kamilice je korisno u lečenju problema sa kožom kao što su dermatitis, akne i ekcem. Kamilica je najviše poznata po upotrebi u preparatima za kosu (komercijalno najviše kod šampona), parfema, kozmetike a može se koristiti i u tečnosti za ispiranje usta, kako bi se eliminisao loš zadah i infekcije usta. Poznata su i analgetička svojstva, jer efikasno smanjuje bolove u mišićima i zglobovima, takođe i kod glavobolje, sinusa, zubobolje i povreda kostiju. Drže nerve i nervni sistem u stanju dobrog zdravlja i omogućavaju pravilno funkcionisanje. Smiruju gotovo sve nervne poremećaje ili hiper – reakcije koje dovode do grčeva, nervoza ili gubitka kontrole nad udovima.

Ostale prednosti

Mogu pomoći u izlečenju virusnih infekcija kao što su zauške ili male boginje. Ovo eterično ulje može se koristiti kod dece, sa velikim efektom, posebno u situacijama kada se osećaju razdražljivi, nestrpljivi, ili imaju grčeve. Za bebe može se koristiti u veoma razblaženom obliku kako bi pomoglo kod dijareje ili grčeva.

Ulje kamilice ima umirujuće dejstvo na um i telo i odlično je u lečenju bilo koje vrste zapaljenja – bilo da je unutrašnje ili spoljašnje. Veoma je efikasno kod ženskih problema, za ublažavanje PMS – a, u lečenju bolnih i neredovnih menstruacija ali i u menopauzi. Na koži je čudotvorno, umiruje crvenu, suvu, iritiranu kožu, umirujuće deluje na alergije, ekcem, psorijazu i sve druge kožne problem. Takođe je značajan regenerator tkiva.

Nekoliko reči merama predostrožnosti

Ne postoje posebni rizici bilo kojeg od ulja, osim da bi trebalo da se izbegne ukoliko postoji direktna alergija na kamilicu. Za obe vrste može se reći da su sigurne, netoksične i ne-nadražujuće. Treba ih izbegavati tokom trudnoće.

Dopunska ulja

Obe vrste ulja dobre su u kombinaciji sa bergamotom, žalfijom, lavandom, jasminom. Eterično ulje kamilice najbolje se mesa sa drugim uljima i koristi kod kupki i masaža.

I rimska i nemačka kamilica imaju umirujuće i opuštajuće sposobnosti, naročito na nervni i digestivni sistem, moćan su lek kod upalnih stanja. Može se zaključiti da svoju primenu moraju imati u svakodnevnom životu kako zbog brzog tempa, koji sa sobom nosi stres i isrpljujuća stanja ali isto tako i zbog opšteg zdravlja. Dovoljno je svega par kapi ulja kamilice za svaranje osećaja dobrog raspoloženja i garantovano dobrog zdravlja.

Nema komentara:

Objavi komentar