petak, 16. rujna 2016.

OVAJ PREDIVAN KOLAC UZETI CE VAM BUKVALNO 10 MINUTA A O UKUSU DA NE PRICAMO





.
Sastojci

250 gr Lotus karameliziranog keksa ili kvalitetnog Speculoos keksa
85 gr maslaca
400 gr tamnije cokolade (po izboru)
200 ml punomasnoga slatkog vrhnja (double ili heavy cream).



Priprema
1.
U posudi otopiti maslac i slatko vrhnje na laganoj vatri (paziti da ne prokuha). Dodati cokoladu izlomljenu na kocke i mijesati dok se cokolada ne otopi. Skloniti s vatre i ostaviti par minuta da se malo prohladi.
2.
Dodati Lotus kekse izlomljene na komade (ali nikako ne izmrvljene u prah). Promijesati smjesu i izliti u posudu za terrine (ili odgovarajucu duguljastu, uzu posudu), oblozenu masnim papirom ili folijom. Ostaviti u frizideru najmanje 3 sata da se dobro ohladi.
Posluživanje
Narezati na tanke snite i posluziti uz sladoled ili domace tuceno slatko vrhnje.
MALI SAVJETI:..
Na vama je da odaberete odgovarajucu cokoladu, no bitno je da je dobre kvalitete. Ja za ovakve kolace vrlo rijetko koristim sve 4 cokolade s visokim postotkom kakao mase. Najcesce kombiniram 3 cokolade s otprilike 40%-50% cocoa i jednu mlijecnu (kako bi se masa pravilno zgusnula i bila dovoljno slatka/gorka, sto ovisi o individualnom ukusu).
Ne savjetujem da u Lotus terrine umijesate bilo koji keks, jer je cijela profinjenost kolaca upravo u hrskavim karameliziranim komadicima koji se cak ni u cokoladi, kao ni nakon stajanja u frizideru, ne razmeksaju. Dakle, plazma i petit nisu zamjene.
Buduci da se okusi tamne cokolade i zacina iz keksa savrseno sjedinjuju, ne savjetujem nadahnuto dodavanje ruma, grozdica, vanila bourbon secera, limunove korice, bailleysa, zelea i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar