nedjelja, 11. rujna 2016.

SLADOLED KOLAC!!!





.
Sastojci
Sladoled:
1.5 L sladoleda od vanilije
200 gr jagoda
Cokoladna salama i kore:
220 gr putra
220 gr secera u prahu
220 gr mljevenog petit keksa
50 gr mljevenih oraha
50 gr nasjeckanih badema
2 male zlice ruma
1 mala zlica mljevene instant kave
4 rebra manje crne cokolade.



Priprema
1.
Kalup velicine 30 x 11 x 7 cm(visina).



Sladoled izvaditi u vecu zdjelu, dodati mu na komadice nasjeckane jagode, izmjesati zlicom, i ostaviti da se otapa na sobnoj temperaturi.

Cokoladna salama i kore:
Putar i secer dobro umutiti mikserom. Dodati kekse, orahe, bademe, rum, instant kavu, i otopljenu cokoladu, te sve zajedno umjesati u kompaktnu smjesu.

2.
Cokoladnu smjesu podijeliti na dvije polovice, zamotati ih u plasticnu foliju, i ostaviti u zamrzivacu oko pola sata da se malo stvrdnu. Prvu polovicu razvaljati izmedju dva lista pek-papira na otprilike 3-4 mm debljine, i nozem izrezati dvije trake velicine kalupa – 30×11 cm. Na dasci ih prenijeti u zamrzivac zajedno sa pek-papirom da se stegnu, kako bi se njima lakse rukovalo.
Ostatke od izrezanog tijesta dodati drugoj polovici i oblikovati je u cokoladnu salamicu duzine kalupa, 30 cm. Uviti je u plasticnu foliju, te i nju prenijeti u zamrzivac.

3.
Kalup obloziti plasticnom folijom, na dno poloziti jednu cokoladnu traku iz zamrzivaca, i na nju izruciti 1/3 otopljenog sladoleda sa jagodama. Ostaviti u zamrzivacu da se skroz stegne. Preko sladoleda sada poloziti cokoladnu salamicu, te na nju izliti ostatak otopljenog sladoleda. Kalup malo protresti i lagano lupiti o radnu povrsinu da se smjesa fino rasporedi. Prenijeti u zamrzivac da se sve zajedno dobro stegne.

4.
Po vrhu poloziti i drugu cokoladnu koricu, lagano je pritisnuti rukom kako bi se zaljepila za sladoled. Prekriti plasticnom folijom, i jos malo ostaviti u zamrzivacu, ili prilicno hladnom frizideru.

5.
Sladoled-kolac izvrnuti naopako iz kalupa na posluzavnik, dozvoliti mu da odstoji na sobnoj temperaturi prije poluzivanja, i napasti ga. Uzasan je.

Nema komentara:

Objavi komentar