četvrtak, 27. listopada 2016.

NEVEN – PRIRODAN LIJEK ZA KOŽNE BOLESTI

neven ljekovitost



.
Neven latinskog naziva Calendula officinalis L je jedna od najboljih biljaka za liječenje svih kožnih bolesti. To je prirodan antibiotik a i ima protuvirusno djelovanje. Neki od drugih naziva za ovu ljekovitu biljku su: mesiček, rigelc, vrtni neven, žutelj, zimrod.

LJEKOVITA SVOJSTA BILJKE NEVEN

Za neven možemo reći da je univerzalan lijek za kožne bolesti jer je dokazano da doprinosi u njihovom liječenju. Djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica koje izazivaju razne kožne bolesti. Dugo je spisak kožnih bolesti koje liječi ali mi ćemo vam navesti neke najvažnije:bradavice, ciste na koži,herpes, lijčenje hemeroida, opeklina, osipa na koži, opekotina od sunca,proširenih vena. Ne zaboravim reći da ubrzava zacjeljivanje svih rana. Isto je ljekovit za vaše oči jer poboljšava vaš vid. Koristi se i za liječenje cista u organizmu u obliku čaja. Pomaže u liječenju malignih oboljenja.

Ujedno je koristan i za ljepotu. Jeste li znali da je neven jedan od najboljih prirodnih lijekova za akne? Možete ga koristit za čišćenje masne kože lica.

Jedna od važnih prednosti ove ljekovite biljke jeste upotrebna za liječenje hepatitisa i bolesti jetre. Jednu čajnu žilicu mješavinu nevena (cvjetove,listove i stabljiku) prelijte sa 250 ml prokuhale vode. Ovaj čaj nemojte šećeriti. Pijte tri do četri šolje dnevno.

Sok iz stabljike nevena je jako koristan za liječenje bradavica i svrbeža.

neven ljekovitost
Neven – Prirodan lijek za kožne bolesti
BERBA I SUŠENJE

Neven većina uzgaja u svojim vrtovima jer sa svojim žuto narandžastim cvjetovima krasi vrt tokom ljetnih dana. Cvjeta od juna pa sve do septembra – zavisi od sunčanih dana. Ovu ljekovitu biljku berete kada procvjeta – tokom ljeta i toplih sunčanih dana. Preporuka je da za branje nevena birate dane koji su suhi i sunčani a cvjet potpuno otvoren. Neven sušite na tankom sloju papira i na temperaturi do 35 stepenih celzijusa. Nakon sušenja obavezno biljku i cvjetove stavite u neku prirodnu ambalažu koja se dobro zatvara i ostavite na suhome mjestu.

Ovo je lista prirodnih ljekova koje možete napraviti od nevena

LJEKOVITA MAST OD NEVENA

Vrlo jednostavno možete napraviti ljevkovitu mast od nevena. Za ovu mast će vam biti potrebno 2 dcl soka od cvjetova nevena i 2 dcl svinjske masti (1 dcl voska – ako želite možete dodati). Rastopite svinjsku mast i vosak, ulijte sok od cvjetova nevena i onda mješajte sve dok neprestane da izlazi para. Dok je još toplo ulijemo u staklenu, dobro zatvorim i čuvamo u frižideru. Ovu ljekovitu mast možete koristi za liječenje svih kožnih bolesti a pogodna je i za liječenje hemeroida.

Još jedan recept za jednostavu mast od nevena smo pronašli a nju možete pripremiti na sljedeći način: u 1 kilogram čiste svinjske masti stavite 4 pregrša sitno isjeckanih cvjetova od nevena i listova. Kuhajte na laganoj vatri deset minuta uz lagano mješanje. Nakon toga ostavite 12 sati da stoji, podgrijte i procjedite kroz gazu ili sito. Ovo je još jedna prirodna mast koja će vam pomoći kod kožnih bolesti.

Možete napraviti ljekovitu mast ako pomiješajte dobro izgnječene listove nevena i koziji maslac u jednakom omjeru. Malo ugrijte maslac da postane tekući. Listovi nevena će pasti na dno a ljekovite tvari će se zadržati u maslacu.

mast od nevena
Ljekovita mast od nevena – Recept
PRIRODNI ČAJEVI OD NEVENA

Postoji nekoliko čajnih mješavina od ove ljekovite biljke koje se koriste za liječenje razlićitih oboljenja.
Čajna mješavina za jačanje organizma kod malignih oboljenja sa po šest(6) kašikica (jušnih žilica) sljedećih ljekoviti biljaka:
Cvijet od nevena
Imela
Rosopas
List od zimzelena
Korijen od čička
Korijen od vodopije
Korijen od jagorčevine
Četri čaje žilice ove mješavine prelijte sa 600 ml vruće vode, poklopite i ostavite da stoji dva sata. Zatim procjedite i raspodijelite u tri dnevne doze i pijte na vrijeme. Možete zasladiti sa medom(pazite da je organski med).

ČAJ OD NEVENA

2 čaje žilice suhih cvjetova od nevena prelijte sa 250 ml proključale vode i poklopite. Nakon 20 minuta procjedite i možete piti čaj. Ako želite čaj možete zasladiti sa medom.


ČAJ OD NEVENA PROTIV BOLNIH MENSTRUACIJA

U šolju stavite 2 čajne žilice suhih cvjetova nevena i prelijte sa 250ml proključale vode. Poklopite i ostavite deset minuta da se ohladi, nakon toga procjedite i pijte čaj. Ako imate žučnih problema pijte dvije do tri šolje ovoga čaja dnevno. Ako imate bolne menstruacije, pijte jednu šolju ovoga čaja dnevno 7 dana prije menstruacije. Ujedno ovaj čaj možete koristiti kao oblog za liječenje rana, posjekotina.

Oblog od nevena možete napraviti tako što zgnječite listove nevena i stavite ih na opekline, čireve i gnjojne rane.

LJEKOVITE ULJE OD NEVENA

200 grama cvjetova od nevena stavite u 1 litar maslinovogo ulja ili suncokretovog ulja i ostavite da stoji 30 dana. Čuvajte na toplom mjestu i sunucu, povremeno promučkajte. Ovo ulje možete koristit za liječenje ostečene kože.

LJEKOVITA VODA OD NEVENA

Možete napraviti jednostavnu vodu za ispiranje kože (kada imate sitne rane). Pomješajte 1 čaju žilicu suhoga nevena (sa listovima i cvjetom) sa pola litre vode. Ovu vodu koristite za ispiranje kože.

TINKTURA OD NEVENA

Jako koristna je tinktura od ove ljekovite biljke a jednostavno se pravi. Sve što trebate jeste staviti pregršt cvjetova nevena u 1 litar rakije. Dobro zatvorite i čuvajte na suncu 40 dana.

SOK OD NEVENA

Ljekoviti sok iz stabljike ove biljke možete dobiti tako sto operete stabljiku,cvjetove i lišce, stavite u blender i dobro izmješajte. Ovaj ljekoviti sok će vam biti odličan u liječenju bradavica na koži.

NEVEN MJERE OPREZA:

Nemojte koristiti neven kao lijek ni u jednom obliku za vrijeme trudnoće. Kod nekih osoba koje su alergične na ambrzoju mogu, korištenje nevena možete isto izazvati alergijsku reakciju.

Nema komentara:

Objavi komentar