petak, 14. listopada 2016.

SASVIM OBIČAN KOLAČ A MNOGO UKUSAN




.
Za koru:
4 jajeta
50 g brašna
50 g gustina
125 g šećera
Za fil od lešnika:
300 g lešnika
1 dl mleka

1 vanil-šećer
1 kašika ruma
150 g margarina
Za fil od jaja:
6 žumanaca
150 g šećera
3 kašike brašna
6 dl mleka
Ostali sastojci:
2 šlaga
250 g ”pti ber” keksa
2 dl mleka

Kora:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 50 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanca i preostali šećer, dodati u njega sneg od belanaca i
promešati.
3. Zatim dodati gustin i brašno te polako promešati varjačom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Koru
peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 12 min.

Fil od lešnika:
1. Lešnike propržiti i samleti.
2. Mlevene lešnike preliti vrelim mlekom, dodati vanil-šećer, rum i omekšao
margarin pa umutiti mikserom.
Fil od jaja:
1. U šerpu sipati 4 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca i brašno te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi da se zgusne.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati mlakim filom od lešnika i ostaviti da se stegne.
2. Zatim naneti mlak fil od jaja i ravnomerno ga rasporediti.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati preko fila od jaja.
4. Keks natopiti mlekom i poslagati preko šlaga.
5. Pripremljen kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na parčad veličine keksa.

Nema komentara:

Objavi komentar