srijeda, 12. listopada 2016.

SARENA OBLATNA






.
izdasan i ukusan kolac..

SASTOJCI
– 6 jaja-odvojiti zumanjke od bjelanjaka
– 24 zlice secera (sitnog)
– 2 vanilije,ako zelite radi boljeg ukusa
– 1 maslac (250gr)
– 150gr mljevenih oraha
– 100gr mljevenog petit keksa
– 100gr cokolade
– 1 oblatna(cijelo,manje pakovanje)
– limunovog soka(2 zlice)



Cokolada za premazivanje
– 400gr cokolade za kuhanje
– 200ml slatkog vrhnja

PRIPREMA
ZUTI fil
1 maslac
12 zlica secera
2 vanilije, limunov sok
6 zumanjaka
Sve sastojke(osim maslaca,njega dodajemo zadnjeg u prohladeni fil) stavimo u zdjelu i dobro umutimo, nad parom.
Ostavimo na stranu dok pripremimo drugi fil/kremu.

TAMNI fil/krema
3.
6 bjelanjaka
12 zlica secera
150 gr mljevenog keksa
100 gr mljevenih oraha
100gr cokolade(otopiti na pari)
Bjelanjke umutiti sa secerom, dodati keks,
orahe i otopljenu cokoladu.
Kada smo pripremili filove/kreme, pocnemo sa
premazivanjem oblatne.
Jedan list oblatne premazemo zutom kremom, pokrijemo drugim
listom oblatne,
pa premazemo tamnom kremom i sve tako dok se ne utrosi sav fil.
Treba da bude dva sloja zute boje i dva sloja tamne boje.
Pritisnuti tacnom(velicine oblatne)i staviti nesto tesko da se listovi spoje.
Oblatnu mozete ostaviti i bez cokolade, samo je izrezati.
Ja je isjecem po duzini na tri djela i premazujem
otopljenom cokoladom

COKOLADA ZA PREMAZIVANJE
400gr cokolade za kuhanje
200ml slatkog vrhnja

To stavim u zdjelicu na paru i kada se cokolada
otopi, lagano promijesam, da dobijem homogenu
otopinu koja se lagano premazuje preko oblatne.

Ovako pripremljenom cokoladom, mogu se glazirati kolaci.
Cokolada se stegne, ali se lagano reze i ukusna je..

Posluživanje
U zuti fil se mogu nasjeckati zele bombone !!

Nema komentara:

Objavi komentar